bara

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Το φαινόμενο Ερμού στις Χριστουγιεννιάτικες μέρες

ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.
e-mail: panosmandalos@yahoo.gr.
Και διακαής πόθος να δουλεύουμε και τις Κυριακές. Βέβαια, δεν νοιάζονται και για την πληρωμή του 75% στους υπαλλήλους και φυσικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ανοίγουμε τις Κυριακές και ίσως καταργήσουν και τις αργίες και τις γιορτές. Σε όλη αυτή

φυσικά την προσπάθεια αρωγοί και πρωτοστάτες τα ΜΜΕ. Και τώρα μέρες γιορτινές και για αυτούς ξένιαστες, αλλά για πολλούς με μεγάλα άγχη αφού οι κατσαρόλες είναι άδειες, οι σόμπες χωρίς φωτιά και η απελπισία μεγάλη.
Έτσι λοιπόν οι καναλάρχες έστειλαν τα συνεργία στην Ερμού για να διαπιστώσουν ότι είναι γεμάτη και πήζει από κόσμο τις μέρες των Χριστουγέννων. Μα και φυσικά, θα έπηζε από κόσμο. Ένας δρόμος, ο κεντρικότερος και από τους ποιο ιστορικούς εμπορικούς δρόμους των Αθηνών, κάτω από την πλατεία Συντάγματος, 500 με 1 χιλιόμετρο μακρύς σε μια πόλη 5 εκατομμυρίων ……θα ήταν θαύμα αν δεν έσφυζε από ζωή, αφού το βράδυ έτσι και αλλιώς ο κόσμος κατεβαίνει αυτές τις μέρες που υπάρχουν εκδηλώσεις και φυσικά πολλά παιδάκια για να παίξουν. Η διαπίστωση στα πεταχτά, ότι η κίνηση μεγάλη, αλλά τα μαγαζιά άδεια ή ότι δεν ικανοποιήθηκαν από το πλήθος του κόσμου και οι αγορές. Όπως λέμε πολλοί ήρθαν, είδαν και απήλθαν.. αφήνοντας τον οβολό τους στις καφετέριες που έτσι και αλλιώς είναι ανοιχτές. Πολύ συνωστισμός και ω του θαύματος, δεν έγινε τίποτα.
Και όμως άλλα χρόνια, πριν την κρίση με κλειστά τα μαγαζιά και με ακριβότερες τιμές, ο κόσμος ψώνιζε πριν τις γιορτές και έβρισκε και χρόνο και χρήμα για να διαχειριστεί τα ψώνια του. Σήμερα όμως σε ένα καπιταλιστικό κράτος που στην θεωρία στηρίζεται στην διακίνηση χρήματος και στην αγοραστική καταναλωτική δύναμη ..πρέπει να ανοίξεις Κυριακή ή στις 5 τα ξημερώματα για να σταυρώσεις πελάτη και μάλιστα αγουροξυπνημένο. Και αυτό το λέει η αρρωστημένη φαντασία τους.
Φυσικά φαίνεται ότι τα άτομα δεν ξέρουν ούτε από εμπόριο αλλά ούτε από κοινωνία και οικογένεια. Απλώς είναι καταπιεσμένα άτομα, ίσως και αποτυχημένοι οικογενειάρχες και επιχειρηματίες, που την οικογένεια τους την βλέπουν μόνο στις γιορτές, Όχι γιατί σφύζουν από δουλεία ,….αλλά από την αποτυχημένη ύπαρξη τους δεν έχουν να δώσουν τίποτα σε κανέναν.
Το άνοιγμα των μαγαζιών απαιτεί λειτουργικά έξοδα. Νερό, φώτα, βιτρίνες, υπαλλήλους, που πρέπει να πληρωθούν υπερωρίες ή αν είναι Κυριακές και Σάββατα, με το 26-75%. Η ανταποδοτικότητα πρέπει να έρθει με τις πωλήσεις..που αυτές είναι όνειρο θερινής νυκτός, αφού λεφτά..γιοκ..Και από πού να βρεθούν όταν έχουνε κόψει μισθούς και συντάξεις, έχουν εξαφανίσει την παραγωγή. Το μόνο που αυξήσανε είναι η ανεργία, η πείνα και οι άδειες τσέπες.
Άφησαν την ασυδοσία και την εκμετάλλευση και την ονόμασαν, αγορές χωρίς έλεγχο, άλλοι λέγοντας για Νεοφιλελευθερισμό και όχι για ασύδοτο καρτελικό μονοπώλιο. Αφήσανε λίγους, να λυμαίνονται τα χρήματα που υπήρχαν των πολλών. Αποτέλεσμα, η ασυδοσία ο υπερεγωισμός και η αλητεία να ξεπεράσει ακόμα και τα όρια της τρέλας. Αυτής που πολλοί δεν αντέχουν και αποφασίζουν να βάλουν τέλος στην ζωή τους. 4-5.000 αυτοκτονίες και 2-3 εκατομμύρια άνεργοι και φυσικά νέο ρεκόρ ανεργίας. Λένε για 27,8% χωρίς να υπολογίζουν ότι με 1-2 ώρες μεροκάματο τον μήνα σε διαγράφουν από τις λίστες ανεργίας …..και ξέρεις τι μπορείς να κάνεις με τόσα λεφτά; …Ας το ρωτήσουν στους ειδήμονες μας. Άτομα που δεν χρειάζεται να πάνε στα μαγαζιά για να ψωνίσουν αφού δεν έχουν ούτε τα λίγα αυτά για να επιβιώσουν ή μάλλον τα μαγαζιά που επισκέπτονται λέγονται κάδοι απορριμμάτων …και ο τζάμπας και εξαθλιωμένος ψωνίζει εκεί.
Άρα δεν έχουμε ανάγκη για άσπρες νύχτες ..αλλά για άσπρες μέρες ..που έχουμε πάνω από 5 χρόνια να τις δούμε. Όσο για το εμπόριο. Αυτό και η δουλειά ,να ξέρουν είναι στο πετσί του Έλληνα ..αρκεί να μην του κάνουν μαθήματα, αδούλευτα και υποτελή άτομα που την εργασία την είδαν από το παράθυρο ..εκείνο των κολεγίων …….και μετά δημόσιο χρήμα και κατάχρηση και ευθύνη καμία …και κάτι ακόμα. Αν πάει κανείς Γερμανία και καθημερινή και πάει για καφέ …και είναι 8 η ώρα το απόγευμα θα σε πετάξουν έξω στις 7;55 γιατί κλείνουν. Στην Ελλάδα και στις 5 το πρωί και με έναν πελάτη θα σε εξυπηρετήσουν …ή αν πάει κανείς στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές τα καταστήματα είναι ανοιχτά όταν υπάρχει κίνηση και προσαρμόζονται ….με την κίνηση πολλές φορές μέχρι τα άγρια χαράματα …..αν πας στο εξωτερικό υπάρχει μόνο το ωράριο……… Το μόνο που θέλει στην Ελλάδα είναι να τηρηθούν οι νόμοι, να υπάρχει δικαιοσύνη και οι πολιτικοί να αφήσουν τον κόσμο να ζήσει και να μην επεμβαίνουν αν δεν ξέρουν τι τους γίνεται ..και το καλύτερο κάποτε να δουλέψουν και να σταματήσουν να είναι μόνο κρατικοδίαιτοι και τεμπέληδες οικογενειοκράτες πολιτικοί ..να ξέρουν τι θα πει ζωή και μόχθος και όχι ωχ αδερφισμός και καλοπέραση ……….γιατί ο κόσμος ζούσε. Ζούσε …έως ότου τον απόκαναν ….και το παίζουν και ειδήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου