bara

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Γεροντόπουλος: "Να μας επιστρέψουν οι Γάλλοι τη Νίκη της Σαμοθράκης και εμείς οι Εβρίτες θα τη συντηρήσουμε"

"Να μας επιστρέψουν οι Γάλλοι τη Νίκη της Σαμοθράκης και εμείς οι Εβρίτες θα βρούμε τον τρόπο να την συντηρήσουμε". Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Βασίλη Λυριτζή.
Απαντώντας σε ερώτηση για την εκστρατεία που ξεκίνησαν οι Γάλλοι, ζητώντας δωρεές προκειμένου να συγκεντρώσουν 1 εκατομμύριο ευρώ για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, ο κ.Γεροντόπουλος τόνισε: "Δεν θα σας μιλήσω ως Υφυπουργός Εξωτερικών, αλλά ως Εβρίτης και πιστεύω ότι εκφράζω με αυτό που λέω τον εαυτό μου αλλά και τους συμπατριώτες μου. Το σίγουρο είναι πως αν οι Γάλλοι έχουν πρόβλημα, εμείς εφόσον μας επιστρέψουν το άγαλμα είμαστε έτοιμοι και να το συντηρήσουμε και να το αναδείξουμε. Η Σαμοθράκη είναι εξαιρετικό νησί, εκεί βρέθηκε η Νίκη, υπάρχει ο αρχαιολογικός της χώρος και το Μουσείο, επομένως μπορούμε να το αναδείξουμε εμείς οι Εβρίτες. Σας ξαναλέω ότι μιλάω για το θέμα που μου θέσατε ως Εβρίτης και πιστεύω ότι εκφράζω τον εαυτό μου και πιστεύω και τους συμπατριώτες μου". 
-Θα υπάρξουν όμως οικονομικές ανάγκες προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα τόσο για την αποκατάσταση και συντήρηση της Νίκης της Σαμοθράκης, όσο και για τον χώρο που θα την φιλοξενήσει σε μια τέτοια περίπτωση; 
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Αυτά τα έργα στην Σαμοθράκη γίνονται. Η εφορία αρχαιοτήτων της περιοχής κάνει πολύ σημαντική δουλειά στη Σαμοθράκη και καθημερινά αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι φυσικές της ομορφιές, αλλά πάνω απ' όλα οι αρχαιολογικοί της θησαυροί. Για μας η Σαμοθράκη είναι ένα διαμάντι στην περιοχή της Θράκης".
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε φυσικά και για την κατάσταση που υπάρχει στην Συρία. Στην αρχική του τοποθέτηση για την στάση της Ελλάδας, τόνισε: "Οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτή την δύσκολη στιγμή η Ελλάδα της κρίσης είναι ο μόνος σταθερός κρίκος στην περιοχή που φλέγεται. Αν το δείτε, από την Λιβύη μέχρι την Αλβανία η περιοχή φλέγεται. Η χώρα μας λοιπόν, μαζί και με την Δημοκρατία της Κύπρου, είναι οι μόνες ασφαλείς νησίδες. Η γεωστρατηγική μας θέση αυτή την ώρα είναι τόσο σημαντική που σε μας μένει να την αξιοποιήσουμε υπέρ των ελληνικών συμφερόντων". 
-Η δική μας διάθεση και στάση είναι να μετάσχουμε σε κάθε προσπάθεια άνευ όρων και δεδομένων; Υπάρχουν χώρες όπως η γειτονική Ιταλία, που λέει ότι δεν μπαίνει σε πολεμική επιχείρηση χωρίς απόφαση του ΟΗΕ. Άλλες χώρες λένε πάμε και μόνοι μας. Άλλοι λένε να μείνουν στην άκρη τα πολιτικά και να δούμε τί μπορεί να γίνει πρώτα με πολιτικούς και διπλωματικούς τρόπους. Εμείς τί λέμε; 
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Όπως ξέρετε, δεν μας έχει ζητηθεί ως τώρα απολύτως τίποτε. Κρατείστε λοιπόν αυτό το δεδομένο. Από κει και πέρα γίνονται συνεχείς συζητήσεις υπό τον Πρωθυπουργό, όπου μετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης. Κάθε στιγμή αναλύεται η κατάσταση και η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα με βασικό γώμονα το συμφέρον το δικό της".
-Αυτό είναι σημαντικό που το λέτε. Υπάρχει όμως εξαιτίας της κρίσης στην Συρία, ένα πρόβλημα που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και αναμένεται να ενταθεί αν υπάρξει επέμβαση στην περιοχή. Μιλάω για ένα τεράστιο κύμα προσφύγων, που θα προσπαθήσουν να φύγουν από την περιοχή. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό και έχουμε συνεργασία με άλλες χώρες για να το αντιμετωπίσουμε; 
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Όπως ξέρετε, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία υφίσταται τις συνέπειες αυτών των κυμάτων μετανάστευσης. Το σοβαρό πρόβλημα το έχει η Ελλάδα και όχι οι άλλες χώρες. Επομένως αυτές πρέπει να μάθουν από μας και όχι εμείς από αυτές για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τον τελευταίο χρόνο το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως έχει κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες, προκειμένου να σταματούν αυτά τα κύματα και έχει μειωθεί πολύ η εισροή μεταναστών τουλάχιστον από την πατρίδα μου, τον Έβρο. Πιστεύω ότι τόσο το συγκεκριμένο υποργείο όσο και τα υπόλοιπα, είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν πιθανό κύμα προσφύγων από τις φλεγόμενες περιοχές. Υπάρχουν συνεχείς συσκέψεις και επαφές των αρμόδιων υποργείων για το σοβαρό αυτό ζήτημα, ώστε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου