bara

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η αφήγηση ενός ελληνικού μυθιστορήματος στο BBC

Ενημερωθείτε για το ελληνικό μυθιστόρημα που θα ακούνε από σήμερα το βράδυ εκατομμύρια ακροατές του ΒΒC-Radio 4
Κάθε βράδυ από σήμερα Δευτέρα 16 Απιλίου, εκατομμύρια ακροατών του ΒΒC-Radio 4 σε όλον το κόσμο, θα ακούνε ένα ελληνικό μυθιστόρημα.

Στην πασίγνωστη εκπομπή "Book at Bedtime", δύο ηθοποιοί θα διαβάζουν για δύο εβδομάδες 15λεπτα αποσπάσματα από το βιβλίο της Sofka Zinovieff, "The House on Paradise street" ("Tο σπίτι στην οδό Παραδείσου''- στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός).
Το βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Αγγλία αρχές Μαρτίου, αναπαράγει με την μορφή μυθιστορήματος την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, από τα Δεκεμβριανά του 44 τον εμφύλιο και την χούντα, μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2008 όταν ξέσπασαν οι μεγάλες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας.
Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από το δράμα μιας διχασμένης πολιτικά οικογένειας. Δύο αγαπημένες αδελφές, η Αντιγόνη και η Αλεξάνδρα θα πάρουν διαφορετικούς δρόμους στην ζωή, όταν η Αντιγόνη μετά την κατοχή θα ακολουθήσει τους αντάρτες στα βουνά αλλά στην συνέχεια θα συλληφθεί και θα φυλακισθεί, για να πάρει τελικά τον δρόμο της προσφυγιάς για την Τασκένδη και την Μόσχα. Στις φυλακές Αβέρωφ, λίγο πριν φύγει από την Ελλάδα, θα γεννηθεί ο γιος της ο Νικήτας τον οποίο υιοθετεί η αδελφή της η Αλεξάνδρα.
Ο Νικήτας θα μεγαλώσει στην "δεξιά" οικογένεια της θείας Αλεξάνδρας. Εχοντας όμως επίγνωση της προσωπικής του ιστορίας, τα αριστερά φρονήματα του καταλήγουν να είναι στοιχείο από το DNA του. Αυτό βέβαια δεν θα τον εμποδίσει αργότερα όταν μεγαλώσει, να εξελιχθεί σε έναν πετυχημένο δημοσιογράφο τον οποίον εκτιμά και κυρίως υπολογίζει όλο το φάσμα της εγχώριας πολιτικής τάξης. Ο ''συμβιβασμός'' όμως του Νικήτα με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της Ελλάδας -παρόλο που καμιά φορά ο ίδιος το ψιλοκαταγγέλλει μέσα από κάποια πύρινα άρθρα του- κάνει έξαλλο τον 24χρονο αναρχικό γιο του.
O Ορέστης, ο γιος του Νικήτα, πρωταγωνιστεί σε όλες τις συγκρούσεις με την Αστυνομία, με αποκορύφωμα το κάψιμο της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 2008.
O Νικήτας θα χάσει την ζωή του σε ένα περίεργο τροχαίο στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης το 2008. Η τελευταία συζυγός του, η Μοντ, βρετανίδα ανθρωπολόγος, προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι του μυστηρίου του θανάτου του. Η μητέρα του η Αντιγόνη, επιστρέφει από την Μόσχα για πρώτη φορά ύστερα από πενήντα και πλέον χρόνια για να παραστεί στην κηδεία του. Συναντάται με την Μοντ αλλά και με την αδελφή της την Αλεξάνδρα...
''Το σπίτι στην οδό Παραδείσου'' έχει γίνει αντικείμενο πολλών θετικών κριτικών στον αγγλικό τύπο. Η επιλογή του για την παρουσίαση από το BBC, εγινε ανάμεσα από εκατοντάδες άλλα υποψήφια βιβλία. Προφανώς το αυξημένο ενδιαφέρον για την χώρα μας μέτρησε στην διαδικασία επιλογής. Οι πωλήσεις του βιβλίου μετά την ανακοίνωση της παροσυσίασης απο την επίσημη σελίδα του BBC, έχουν απογειωθεί.
Το περιοδικό Economist χαρακτήρισε το βιβλίο σαν ''ενα εντυπωσιακό μυθιστόρημα που μας βοηθάει να καταλάβουμε γιατί οι Έλληνες δεν ανέχονται τις έξωθεν παρεμβάσεις.
Το ενδιαφέρον του βρετανικού τύπου εστιάζεται επίσης και στις αποκαλύψεις γύρω από τον όχι και τόσο κολακευτικό ρόλο των Άγγλων, στην διαμάχη του ελληνικού εμφυλίου, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας τους.
Σχετικές κριτικές έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες, The Guardian,The Independent, The Observer, The Spectator, Daily Mail, κ.α.
Η Sofka Zinovieff 
 (http://www.sofkazinovieff.com/
είναι Βρετανίδα, ρωσικής καταγωγής. Zει στην Ελλάδα από το 2001 και έχει πάρει και την ελληνική υπηκοότητα.
 Είναι η συγγραφέας των βιβλίων ''Οδός Ευρυδίκης'' (Διόπτρα 2005) και ''Η Κόκκινη πριγκίπισσα'' (Λιβάνης 2007)
Για να ακούσετε την ραδιοφωνική αφήγηση online στο BBC τις επόμενες δύο εβδομάδες: Book at Bedtimehttp://www.bbc.co.uk/programmes/b01g5zpb


Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου