bara

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν.Μακεδονίας-Θράκης

Συνεδρίασε στην 11η για το 2012 τακτική του Συνεδρίαση στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με 35 θέματα στην ημερήσια διάταξη και 5 θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.
Τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν την έκδοση ψηφίσματος που αφορά στον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών με βάση την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Μια εγκύκλιος η οποία με την παρούσα μορφή της δεν συμβάλλει στον ακριβή και δίκαιο καθορισμό των περιοχών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και ειδικότερα της ΠΕ Δράμας και της Θάσου.

Στην ίδια Συνεδρίαση τα μέλη του Συλλογικού Οργάνου αποφάσισαν την αποστολή ψηφίσματος σχετικά με την φημολογούμενη κατάργηση του Πυροσβεστικού Σταθμού του Λιμενικού Σώματος Καβάλας.
Στο ψήφισμα ζητείται η διατήρηση του παραπάνω Σταθμού και μάλιστα διατυπώνεται, στην βάση των υπαρχουσών συνθηκών, η περαιτέρω αναβάθμιση του.
Επίσης στη Συνεδρίαση συζητήθηκε, με την παρουσία του Δημάρχου Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα, η επερώτηση για την έγκριση από το ΥΠΕΚΑ των περιβαλλοντικών όρων που αφορά στην μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στη ΠΕ Καβάλας – Ο.Ε.Δ.Α Δυτικού Τομέα
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκριναν ακόμα την 2η Τροποποίηση του Προγράμματος ΚΑΠ ΠΑΜ-Θ, καθώς και τις Προγραμματικές Συμβάσεις για την «Κατασκευή πλωτών εγκαταστάσεων στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας», την «Συγκρότηση Συλλογής και Μουσειολογικής - Μουσειογραφικής έρευνας – μελέτης για το Μουσείο Καπνού Ξάνθης» και την Προγραμματική Σύμβαση για το έργο: «Ανασκαφικές εργασίες στον Ταφικό Τύμβο Πενταλόφου του Δήμου Ορεστιάδας», του Ν. Έβρου.
Επίσης ενεκρίθησαν Προγραμματικές Συμβάσεις που αφορούν σε εκτέλεση έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η επικαιροποίηση του κτηματολογικού πίνακα της απαλλοτρίωσης του έργου: «Βελτίωση Ε.Ο. Νο 2 τμήμα Αλεξανδρούπολη – Λουτρός – υποτμήμα Απαλός Λουτρός», στην Π.Ε. Έβρου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην 11η Συνεδρίαση του ενέκρινε επίσης μελέτες που αφορούν σε έργα ΕΣΠΑ ΠΑΜΘ και πιο συγκεκριμένα για την Ε.Ο. Νο 2 και Ε.Ο. Νο 9 στην Π.Ε. Ροδόπης.
Τέλος τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισαν για θέματα λαϊκών αγορών και γνωμοδότησαν για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν σε έργα δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Τα ψηφίσματα έχουν ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Με την υπ’ αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.48/51/οικ.13129 εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, επιχειρείται εκ νέου ο καθορισμός των απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, προκειμένου να χορηγείται με νέα κριτήρια το σχετικό επίδομα στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτές.
Διαπιστώνουμε με έκπληξη πως, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων του Νομού Δράμας εξαιρείται από τους δικαιούχους του επιδόματος.
Με δεδομένη την ακριτική θέση του Ν. Δράμας, την απομόνωσή του από κεντρικούς οδικούς άξονες, (είναι ο μόνος Νομός της ευρύτερης περιοχής που δεν διαθέτει κάθετο άξονα στην Εγνατία Οδό), τις ιδιαίτερα αντίξοες κλιματικές συνθήκες, που υποβάλλουν μεταξύ άλλων τους υπηρετούντες υπαλλήλους σε πολύ περισσότερα έξοδα θέρμανσης από τους συναδέλφους τους σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και τη γενικότερη αναπτυξιακή υστέρηση της περιοχής που πλήττεται ιδιαίτερα από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, θεωρούμε πως η ανωτέρω εγκύκλιος στην παρούσα μορφή της δε συμβάλλει στον ακριβή και δίκαιο καθορισμό των περιοχών, οι υπάλληλοι των οποίων θα έπρεπε να δικαιούνται τη χορήγηση του επιδόματος απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών.
Εξάλλου άλλοι νομοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως της Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου με τα ίδια χαρακτηριστικά του νομού Δράμας, εμπεριέχονται στα κριτήρια των δικαιούχων του επιδόματος.
Ζητούμε λοιπόν να αναθεωρηθούν τα κριτήρια της ανωτέρω εγκυκλίου προκειμένου να γίνει εφικτή η συνέχιση της χορήγησης του σχετικού επιδόματος στο σύνολο των υπαλλήλων του Νομού Δράμας, που το δικαιούνται αναντίρρητα καθώς υπηρετούν σε μια περιοχή όχι μόνο παραμεθόρια, αλλά ταυτόχρονα απομακρυσμένη και προβληματική.
Επίσης ζητούμε να συμπεριληφθεί και όλη η νήσος Θάσος στην κατηγορία των απομακρυσμένων περιοχών καθόσον είναι δυσχερής η πρόσβαση σ’ αυτήν λόγω της μη ύπαρξης συνεχών δρομολογίων πλοίων.
ΨΗΦΙΣΜΑ
1. H Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένος Καβάλας, ο Λιμενικός Πυροσβεστικός σταθμός Καβάλας ,είναι ο δεύτερος στη βόρεια Ελλάδα εκτός της Θεσσαλονίκης και ο μοναδικός στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
2. Έχει υπό την άμεση επιτήρησή της τον λιμένα Καβάλας (στην πόλη και τον εμπορικό λιμένα Φίλιππος Καβάλας),τα δυνάμενα πλέον να ελλιμενισθούν κρουαζιερόπλοια, τους λιμένες Ν. Περάμου, Κεραμωτής, Θάσου, τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις της εταιρείας KAVALA OIL με αγκυροβόλιο, τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και επεξεργασίας πετρελαίου (μοναδικές στην Χώρα), τον λιμένα της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων ELFE ΑΕ (μοναδική στην Ελλάδα), αγκυροβόλια φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών, και εμμέσως όλη την Βορειοανατολική Ελλάδα έως την Αλεξανδρούπολη.
3. Υφίσταται ενεργά το ενδεχόμενο κατάργησης του.
α. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ δηλώνει ότι ανησυχεί έντονα για τις οικονομικές συνέπειες αλλά και τις διακινδυνεύσεις από μια τέτοια ενέργεια, όχι μόνον σε υλικές ζημίες, στο περιβάλλον (π.χ. ένα ατύχημα σε θαλάσσιες εγκαταστάσεις) αλλά και στα της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας σε εργαζόμενους σε σημεία απροσπέλαστα από τις υπάρχουσες πυροσβεστικές δυνάμεις ξηράς. Τα αυθόρμητα ερωτήματα που γεννιούνται είναι:
· Πώς θα αντιμετωπισθούν περιστατικά σε κρουαζιερόπλοια, σε επιβατηγά, οχηματαγωγά πλοία ή στην εξέδρα άντλησης;
· Είναι δυνατόν να αναμένουμε βοήθειες μετά από ώρες από την Θεσσαλονίκη;
β. Ανησυχεί επίσης για τις αποτρεπτικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην έλευση των κρουαζιερόπλοιων και τις εντεύθεν μεγάλες οικονομικές συνέπειες στην αγορά και την ευρύτερη περιοχή μας, στο μέσο της κρίσης. Το κόστος διατήρησης του σταθμού είναι ελάχιστό συγκριτικά με τα οφέλη στην περιοχή αλλά και τις μη αποκλειόμενες ζημίες από απευκταία περιστατικά πυρκαγιών.
γ. Όλα αυτά είναι προβλέψιμα , όπως και η ενδεχόμενη ζημία στη Χώρα και στην περιοχή.
Ζητούμε με τον θεσμικό του ρόλο και με ισχυρή εντολή της κοινωνίας, όχι μόνον να τροποποιηθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός που αναφέρεται σε κατάργηση του ΛΠΣ Καβάλας, ή σε απομάκρυνση του πυροσβεστικού σκάφους απ’ αυτόν , αλλά και να μελετηθεί το ενδεχόμενο της αναγκαίας υποστήριξης και αναβάθμισης του.
Από το Γραφείο Τύπου
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου