bara

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Βουλγαρίας από ΕΒΕΘ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ

Θεσσαλονίκη 06-07-2012
Την υψηλή –όπως είπε χαρακτηριστικά- εκτίμησή του για το ρόλο των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Rosen Plevneliev στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν με την ευκαιρία της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.«Κατά την περίοδο της μετάβασης της οικονομίας μας από οικονομία κεντρικού σχεδιασμού σε οικονομία της αγοράς, έγιναν (σ.σ. από ελληνικές επιχειρήσεις) επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς, πραγματοποιήθηκε εισαγωγή τεχνογνωσίας και σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης, βελτιώθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές, δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας για χιλιάδες Βούλγαρους πολίτες, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή της Ελλάδας και η βοήθειά της για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Plevneliev, ο οποίος αναφερόμενος στην παρούσα οικονομική συγκυρία σημείωσε ότι «η κρίση προσφέρει ευκαιρίες για καινούργια αρχή και ανάπτυξη». Υπογράμμισε ακόμη πως «μπορούμε να πετύχουμε εάν ενώσουμε τις προσπάθειές μας -της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και των άλλων βαλκανικών χωρών- για την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων στην περιοχή».
Περιθώρια ανάπτυξης
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος αναφέρθηκε στους επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας κι έδωσε έμφαση στους τομείς στους οποίους υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Ως τέτοιους έδειξε τις βιολογικές καλλιέργειες, τη μεταποίηση, τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, το περιβάλλον, τη διαχείριση αποβλήτων και τις υπηρεσίες με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό. Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Μπακατσέλος, «η προώθηση έργων υποδομής όπως η ολοκλήρωση της κατασκευής αυτοκινητοδρόμων αλλά και σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τη Σόφια θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της συνεργασίας αυτής».
Προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές
Ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νικόλαος Πέντζος έθεσε υπόψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, το θέμα της εισόδου στη χώρα μας –μέσω Βουλγαρίας- πληθώρας προϊόντων που παράγονται σε τρίτες χώρες. Τα συγκεκριμένα προϊόντα θεωρούνται -λόγω της διέλευσής τους από τη γειτονική χώρα- ότι έχουν παραχθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το πρόσχημα του ότι έχουν, δήθεν, συγκεκριμένες προδιαγραφές από χώρα της Ε.Ε. πωλούνται πολύ φθηνότερα από τα ελληνικά, δημιουργώντας έτσι τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει φέρει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε πολύ δύσκολη θέση, αφού, σε πολλές περιπτώσεις προϊόντων, τα δήθεν εισαγόμενα από τη Βουλγαρία πωλούνται έως και στη μισή τιμή από αυτά που παράγονται στην Ελλάδα. Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Πέντζος, αν ζητηθούν από τους μεταφορείς των συγκεκριμένων προϊόντων τα συνοδευτικά έγγραφα τα οποία υποχρεωτικά υπάρχουν μαζί με τα προϊόντα, τότε ένας πρόχειρος έλεγχος δείχνει ότι αυτά προέρχονται από ανύπαρκτες εταιρίες που δήθεν έχουν έδρα τη Βουλγαρία, ενώ ένας εργαστηριακός έλεγχος αποδεικνύει αμέσως την παντελή έλλειψη προδιαγραφών για τα εν λόγω προϊόντα.
Η ενέργεια
Αναφερόμενος σε θέματα διασυνοριακής συνεργασίας των δύο χωρών ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς, εστίασε στον πυλώνα της ενέργειας, η οποία αποτελεί συνισταμένη υψηλής στρατηγικής σημασίας και για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των δύο χωρών. Πέρα από την ανταγωνιστικότητα, η ενέργεια συνεισφέρει σημαντικά και στην εξασφάλιση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λακασάς, η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε χώρες με παραγωγή ενέργειας της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της περιοχής της Κασπίας, την καθιστούν ως κύριο ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί το επίκεντρο στους καίριους δίαυλους μεταφορών του Αιγαίου Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, ο ρόλος της στο ενεργειακό τοπίο της περιοχής γίνεται ακόμα πιο σημαντικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου