bara

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Στην δημοσιότητα η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα

Όπως αναφέρει η έκθεση η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την επίσημη στήριξη από το Ταμείο και την Ευρωζώνη και την ενίσχυση από την παροχή ρευστότητας μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μάλιστα το ΔΝΤ επισημαίνει πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε μεγάλο κόστος, ειδικά αν επιχειρούνταν χωρίς εξωτερική υποστήριξη.
Για αυτό το λόγο ... τόσο τα υψηλά κόστη όσο και ο κίνδυνος μετάδοσης από μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από την Ευρώπη, συνηγορούν στο να γίνει ακόμα μια προσπάθεια για την διάσωση της Ελλάδας.
Παράλληλα επισημαίνεται η πίστη της Ελλάδας και της Ε.Ε. στην προσπάθεια να γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή εντός του ευρώ.
Το ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει "σταδιακά". Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα 8-21 δισ. ευρώ για το 2015 και το α' τρίμηνο του 2016, αναλόγως της προόδου που έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές, τα οποία καλύπτονται από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ κάνει λόγο για βαθιά ύφεση και το 2012, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μια σταθεροποίηση το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» στην περίοδο 2014 – 2017.
Το Ταμείο περιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η υψηλή ανεργία θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς και –με μια χρονική απόκλιση- πτώση στις τιμές
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ περιλαμβάνουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020.
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 46 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2020 ενώ για την πρώτη διετία (2012-2014) αναμένονται 12 δισ. ευρώ.
Κρίσιμος παράγοντας η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Το ΔΝΤ επισημαίνει ακόμα στην έκθεση του πως οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και σε αύξηση του δημόσιου χρέους.
Μάλιστα δείχνοντας σαφώς τον προβληματισμός του για τις επερχόμενες εκλογές αναφέρει ότι δημιουργούν αβεβαιότητα για την πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης το Ταμείο δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει και συμμετοχή του Δημόσιου τομέα στο PSI σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και τα ρίσκα για την Ελληνική οικονομία επαληθευτούν.
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι το PSI έχει δημιουργήσει απομειώσεις ύψους 22 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών (Core Tier 1) συνολικού ύψους 23,8 δισ. ευρώ που διέθεταν με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2011.
Το ΔΝΤ ζητά επιπλέον περικοπές ύψους 1-2% του ΑΕΠ (2,1 - 4,2 δισ. ευρώ) στο συγκεκριμένο κομμάτι και την αντικατάσταση των δεκάδων επιδομάτων από ένα το οποίο θα δίνεται με βάση το εισόδημα και το οποίο θα έχει στόχο το φτωχότερο 20% του πληθυσμού.
Για την φορολογία προκρίνονται λύσεις που θα βοηθούν την διαδικασία «εσωτερικής υποτίμησης», όπως η μείωση των εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου