bara

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Μεταναστευτικό τότε και τώρα

Γράφει ο Αργύρης Τζουβελέκης*
Για να θυμίσω σε μερικούς (ο θεός να τους κάνει Έλληνες) που τόλμησαν να συγκρίνουν την ποιότητα του μεταναστευτικού κύματος την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής αλλά και πρότερα των Ποντίων, με αυτή τη σήμερον ημέρα τα ακόλουθα:
Μεταναστευτικά - προσφυγικά προβλήματα 1913-1920 και 1922-1932. Θυμίζω ότι από οικονομικής άποψης το ελληνικό κράτος δαπάνησε την πρώτη περίοδο 6.954.681 δρχ για την αποκατάσταση των προσφύγων (117.484 το 1914 και περίπου 100.000 το 1919 συν άλλοι 30.000 από τη Βουλγαρία μετά τη συνθήκη του Νειγί), κυρίως Ποντίων από τον Πόντο, Καύκασο και εμφυλιοκρατούμενη Ρωσία και 11 δις δρχ κατά την δεύτερη περίοδο για καταναλωτικά και παραγωγικά έργα για τους πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής (1.300.00 περίπου). Ποια ήταν η ανταπόδοση των προσφύγων – μεταναστών;
Α) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ 1) Από τα 6.954.681 δρχ που δαπανήθηκαν την πρώτη περίοδο τα 6.546.861,40 δρχ (94% !!!) επεστράφησαν στα ταμεία του κράτους μέσα σε μια πενταετία (!!!) με τη μορφή φόρου. 2) Το ποσό των 11 δις αποσβέστηκε από τις εισπράξεις των αγροτικών χρεών, την καταβολή φόρων, και των πάσης φύσης δασμών που πλήρωσαν μέσα σε μια δεκαετία!!!!
3) Τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία των πολιτών μέσα σε μια τετραετία 4ππλασιάστηκαν . Από 319 εκ το 1923 στο 1 δις 237 εκ το 1927!!!
4) Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1927 επί συνόλου 336 Ελλήνων Εκθετών οι 193 (59%) ήταν πρόσφυγες – μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί από την Μικρά Ασία και τον Πόντο.
5) Τη δεκαετία 1922-1932 ο αριθμός των βιομηχανιών υπερδιπλασιάστηκε κι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 175%
6) Χάρη στους πρόσφυγες που αποτέλεσαν φτηνό εργατικό δυναμικό (κοινό επιχείρημα των όσων ανυπόστατα και ανιστόρητα στηρίζουν την μειωμένη παραγωγικότητα των σημερινών μεταναστών….διαβάστε ιστορία κύριοι) δημιουργήθηκαν νέες βιομηχανικές μονάδες άγνωστες ως τότε στην Ελλάδα όπως οι κλάδοι της ταπητουργίας, μεταξουργίας, βυρσοδεψίας, πλαστικών υλών, χαλκού, αγγειοπλαστικής και των εμαγιέ.
Β) ΕΘΝΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: 1) Ολόκληρη η Μακεδονία το 1912 είχε 512.000 Έλληνες. Ο ελληνισμός αντιπροσώπευε το 42,6 % του συνολικού πληθυσμού. Το 1926 μετά τον ερχομό των Ελλήνων μεταναστών η Μακεδονία είχε ελληνικό πληθυσμό 1.341.000 που αντιστοιχούσε σε ποσοστό 88,8%!!!. Ο ερχομός των προσφύγων βοήθησε την Ελλάδα να αποκτήσει ξανά τη χαμένη της εθνική ομοιογένεια.
2) Ο ερχομός των προσφύγων και το μεταναστευτικό πρόβλημα της στέγασης και της απασχόλησης δεν βοήθησε μόνο τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και τους γηγενείς. Έτσι ο Νικόλαος Πλαστήρας απαλλοτρίωσε 5 εκ στρέμματα γής και μαζί με τους 120 χιλ πρόσφυγες που έφτασαν από 1913-1920, ωφελήθηκαν και 147306 οικογένειες ακτήμονων γηγενών και 25.000 οικογένειες με μικρό κλήρο οι οποίες και αποκαταστάθηκαν, κυρίως στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, και της Εύβοιας
3) Και ερχόμαστε στο crème de la crème της υπόθεσης: Ο συνταγματάρχης Καθενιώτης ανέφερε στον Ελευθέριο Βενιζέλο ότι ως την 1η Οκτωβρίου 1919 υπηρετούσαν στον ελληνικό στρατό 640 εθελοντές Πόντιοι!!!!χώρια εκείνων που είχαν στρατευθεί υποχρεωτικά...συνθέτοντας τρία τάγματα στρατηγείου παρέχοντας όλα τα μέσα
Οι μετανάστες λοιπόν από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία με όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, μετά το ψυχικό σοκ των λοιμοκαθαρτηρίων της Καλαμαριάς και της Μακρονησου (τώρα μπαίνουν λαθρομετανάστες με φυματίωση, ελονοσία, χολέρα, ηπατίτιδες και αφήνονται ελεύθεροι μετά από μια βδομάδα κράτηση και ελέγχονται μόνο όσοι έχουν ενεργό ΝΟΣΟ!!!!), κάτω από απάνθρωπες και αχαρακτήριστες ψυχολογικά συνθήκες, έχοντας να αντιμετωπίσουν την αρχική καχυποψία των γηγενών (...φυσικά και υπάρχει καχυποψία με τον ερχομό ενός νέου στοιχείου...εως σημείου ρατσισμού....και όλοι όσοι έχουμε ζήσει και δουλέψει εξωτερικό τον έχουμε ζήσει στο πετσί μας σε ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ και ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ.....το θέμα είναι τι κάνεις από δω και στο εξής για να αντιστρέψεις το εις βάρος σου κλίμα...κάποιοι επιλέγουν να σκοτώσουν...άλλοι επέλεξαν να δουλέψουν) βρήκαν το κουράγιο πρώτα οι ίδιοι και εν συνεχεία με την αρωγή της εκκλησίας και του κράτους και εγκαταστάθηκαν αρχικά σε παραπήγματα, σχολεία, στρατόπεδα, ξύλινα και τσίγκινα σπίτια και εν συνεχεία με την ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΤΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ ΤΟΥΣ ΜΥΑΛΟ, ΤΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΩΣ ΛΑΟΣ να σφυρηλατήσουν την εθνική ομοιογένεια και συνείδηση, να καταταχθούν στο στρατό και να οδηγήσουν τη χώρα σε ΑΝΑΠΤΥΞΗ....αναγκάζοντας τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο να δηλώσει ότι « οι πρόσφυγες-μετανάστες του Πόντου και της Μ. Ασίας είναι ευλογία δια την Ελλάδα» Και όλα αυτά σε καιρό πολέμου για την Ελλάδα και παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας (θυμίζω την Παγκόσμια Οικονομική ύφεση του 1929 ή αλλιώς The Great Depression).
Τα άνωθεν στοιχεία είναι ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (ΕΑΠ) και από στατιστική μελέτη του καθηγητή Αντ. Δαμασκηνίδη. Ιστορικό Λεύκωμα του National Geographic για τον ΠΟΝΤΟ.
Ας με διαφωτίσει λοιπόν κάποιος και εμένα τον αδαή και ανιστόρητο: 1) Ποιου είδους ανάπτυξη (σε ποιον τομέα) έφεραν οι μετανάστες στην Ελλάδα;;;; (με στοιχεία παρακαλώ κύριοι...όχι άκουσα στο Alter , MEGA etc) ή διάβασα στη SUPER CATERINA και στο CIAO ....Αν δεν κάνω λάθος η Ελλάδα είναι σε 6% ύφεση αυτή τη στιγμή και έχει ένα χρέος που αγγίζει το 200% του ΑΕΠ.
2) Μήπως είχαμε έξαρση ή όχι της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών και της πορνείας κατά 200%
3) Μήπως τελικά η ποιότητα των μεταναστών είναι από μέτρια εως κακή; Με βάση την ελευθεριότητα που επικρατεί αυτή την στιγμή στο μεταναστευτικό κύμα (κοινώς μπάτε σκύλοι αλέστε....μπαίνουν το 90% από τον Έβρο δια της Τουρκίας και εκμεταλευόμενοι το χαλαρό νομικό καθεστώς- άραγε τόσο δύσκολο είναι να αλλάξει ή το θέλουν ΑΛΛΟΙ να είναι έτσι χαλαρό για να διηθούμε στη χώρα μας ό,τι χειρότερο υπάρχει;;;- σύμφωνα με το οποίο τελούν υπό κράτηση για 7 ημέρες και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι με εισαγγελική απόφαση να φύγουν όπου θέλουν-πλην Αχαΐας και Θεσπρωτίας-δηλώνοντας άκουσον άκουσον διεύθυνση « Διάφορα Ξενοδοχεία της Αθήνας» να κάνουν ότι θέλουν και όπου θέλουν για ένα μήνα ....και αν τους πιάσουν τους απελαύνουν -είναι ή δεν είναι για γέλια αυτό)..... ποια είναι η πιθανότητα να εισέλθουν στη χώρα μας και εγκληματικά στοιχεία (τυχοδιώκτες, εγκληματίες πολέμου κτλ) εκμεταλευόμενοι αυτό το καθεστώς΄;;; η απάντηση εύκολη: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ....
4) Να θυμίσω σε όσους λένε ότι η περιοχή καταγωγής των μεταναστών δεν λέει τίποτα τα εξής: Όταν τελείωσε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού, (με τη Ρωσία 1979-1989) αρκετοί Αφγανοάραβες επέστρεψαν στις πατρίδες τους εκεί όπου παλαιότερα καταδιώκονταν συχνά, λχ Αίγυπτος, Αρμενία, κτλ...Θέλετε να μάθετε τι επακολούθησε στις χώρες αυτές;; α) δολοφονία τον Σεπτέμβριο του 1981 του προέδρου της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ λογω της μονομερούς του ειρήνης με τον Μεναχεμ Μπεγκίν (πρωθυπουργό του Ισραήλ) από την Jama’a Islamiya β) Αιματοχυσία στην Αλγερία όταν η ισλαμιστική οργάνωση της χώρας FIS (Front Islamique du Salut) που ήταν και ο νικητής του πρώτου δημοκρατικού εκλογικού αγώνα τον Ιανουαρίου του 1992 αποκλείστηκε από την πολιτική σκηνή. γ) Νοέμβριος 1997 μέλη της Jama’a Islamiya χτύπησαν εναντίον Ελβετών Τουριστών στο Λούξορ της Νότιας Αιγύπτου και σκοτώθηκαν 62 άτομα δ) Σεπτέμβριος 1997 σκοτώθηκαν από βόμβα έξω από το μουσείο του Καιρου 9 Γερμανοί τουρίστες και ο αιγύπτιος οδηγός ε) Στη Σαουδική Αραβία 5 αμερικανοί σκοτώθηκαν από ανάλογη τρομοκρατική οργάνωση στ) και τέλος οι τρομοκράτες Ata, al-Shehhi ανήκαν στην οργάνωση υποδοχής φυγάδων ονόματι al-Khifah με έδρα το Μπρούκλην (να θυμίσω...911)....(πηγή σχολίου Μπιορν Κουμ Η ιστορία της τρομοκρατίας, εκδόσεις ΕΜΠΕΙΡΙΑ-ΕΚΔΟΤΙΚΗ)
5) Παλαιότερα οι μετανάστες από τον Πόντο και τη Μ. Ασία επένδυαν στη χώρα...σήμερα είναι γνωστή η οικονομική αιμορραγία που υφίσταται η χώρα από μετανάστες, νομιμότατους, οι οποίοι μετέφεραν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα στη χώρα καταγωγής τους τις περιουσίες που έκαναν εντός του Ελληνικού κράτους. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η Ελλάδα χάνει το χρόνο από το παραεμπόριο των λαθρομεταναστών αλλά και από το γεγονός ότι είναι ανασφάλιστοι (νοσήλεια) και φυσικά δεν πληρώνουν φόρους κοντά στα 5 δις ευρω το χρόνο.
6) Σε ότι αφορά λοιπόν το μέλλον και το μεταναστευτικό οι προτάσεις πάμπολλες:
α) Ο αριθμός των νόμιμων μεταναστών να είναι περιορισμένος. Μελλοντικό κριτήριο ΠΡΕΠΕΙ να αποτελεί η ωφελιμότητα του μετανάστη για την ελληνική οικονομία. Ο όρος ωφελιμότητα πρέπει να είναι απαραβίαστος και αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της χώρας όσο και του εισερχόμενου (θυμίζω ότι κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος εισήγαγε από τον Πόντο 17.000 αγροτικές οικογένειες και μόνο 6000 αστικές (1919-1920) με τα επακόλουθα που αναφέρθηκαν άνωθεν. Διότι οι μη δυνάμενοι να επιζήσουν οικονομικά θα βυθιστούν προοδευτικά στη φτώχεια και εν καιρώ θα τους απορροφήσει η εγκληματικότητα, υποφέροντας ανεπίτρεπτα και οι ίδιοι αλλά και ενισχύοντας τα ρατσιστικά αισθήματα πολλών εντοπίων. Η αντίθετη περί αυτού αντίληψη μόνο πρόσκαιρα μπορεί να δώσει την εντύπωση ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ αλλά μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει σε αύξηση των ρατσιστικών συγκρούσεων και των κοινωνικών αναταραχών. Με λίγα λόγια καλώς να εισέλθει στη χώρα ο οικογενειάρχης τεχνίτης, πολιτικός μηχανικός, ιατρός όχι όμως ο ανειδίκευτος, ο άνεργος εκείνος με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο.
β) Ο εισερχόμενος θα πρέπει να υποβάλλεται σε εξονυχιστικό έλεγχο ποινικού και ιατρικού μητρώου
γ) Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να σταματώνται και να επαναπατρίζονται άμεσα. Ιεραρχικά (και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό) η μέριμνα του κράτους έρχεται ΠΡΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ (ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ)...επομένως πρέπει να εκπονηθούν έρευνες (και όχι να χρηματοδοτούνται από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών οι κατασκευές τζαμιών και τεμένων (θυμίζω την χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος ύψους 15εκ ευρώ στην περιοχή του Βοτανικού του πρώτου τζαμιού στην Αθήνα...και μάλιστα σε μια περίοδο που ψαλιδίζονται συντάξεις και μισθοί λόγω του ΔΝΤ-Μνημονίου.
δ) Οι μετανάστες που νομιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να μαθαίνουν επίσημα την ελληνική γλωσσα (αλήθεια να πάτε στην Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία....δεν σας ζητάνε πιστοποιητικά γλώσσας΄;;;;;;) και την ελληνική ιστορία (τη θρησκεία την αφήνω απέξω για πολλούς λόγους) προτού πάρουν την ελληνική υπηκοότητα...και φυσικά όπως κάθε άρρεν πολίτης έτσι και αυτοί να υπηρετούν τον ελληνικό στρατο-εφόσον ακόμα η στράτευση είναι υποχρεωτική!!!(έτσι θα καταληφθουν πολύ πιο εύκολα και οι 30.000 ελλέιψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε θέσεις στον ελληνικό στρατό όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο κυριος Μπεγλίτης) ...Φυσικά τα άνωθεν απαιτούν και προυποθέτουν απορρόφηση των μεταναστών σε σχολεία και στρατόπεδα....Το γεγονός αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής μέριμνας και θα πρέπει όπως και τότε που υπήρχε η ΕΑΠ να υπάρξει μια ανάλογη επιτροπή αποκατάστασης μεταναστών έτσι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες αρμονικής τους απορρόφησης από το ελληνικό κοινωνικό σύνολο και να μειωθούν οι αντίστοιχες κοινωνικής έκρηξης.
Αυτά και άλλα πολλά κύριοι....τα σχόλια δικά σας....απλά προτού κρίνουμε πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε την ιστορία μας....γιατι όπως βλέπετε η ιστορία επαναλαμβάνεται για ακόμα μια φορά...και λύσεις υπάρχουν αρκεί να μιμηθούμε κάτι καλό από το παρελθόν προσαρμόζοντας το στις απαιτήσεις του παρόντος και τις επιταγές του μέλλοντος.

Βιβλιογραφία:
1) Η Ελλάδα των Κρίσεων . Β. Μαρκεζίνης. Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη
2) Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα. Β. Μαρκεζίνης. Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη
3) Η ιστορία της τρομοκρατίας. Μπιορν Κουμ. Εκδοτική Εμπειρία
4) Πόντος. Ο Ποντιακός Ελληνισμός. Ιστορικό Λεύκωμα. National Geographic

*Αργύρης Τζουβελέκης 
Ειδικευόμενος Πνευμονολόγος 
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου