bara

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Προβολές στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «Φλοίσβος»

Προβολές Καλοκαίρι 2012
Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος «Φλοίσβος»
Ώρα έναρξης προβολών: 22.00
Δευτέρα, 25 και Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012
Φάουστ (Faust) - Αλεξάντερ Σοκούροφ
Σενάριο: Αλεξάντερ Σοκούροφ, Μαρίνα Κορένεβα, Γιούρι Αράμποφ
Ηθοποιοί: Γιοχάνες Τσάιλερ, Αντόν Αντασίνσκι, Ιζόλντα Ντιτσάουκ, Χάνα Σιγκούλα
Ρωσία, 2011,διάρκεια: 134'

Τιμές εισιτηρίων :
6 € κανονικό
5 € για μέλη (με ετήσια συνδρομή 10€)
3€ φοιτητικά

Λίγα λόγια για την ταινία
Στην ανατρεπτική ανάγνωση του κλασικού αριστουργήματος του Γκαίτε από τον Αλεξάντερ Σοκούροφ, ο Δρ. Φάουστ προτείνει στον Διάβολο να του παραδώσει την ψυχή του, με αντάλλαγμα την εξουσία.Η ταινία απέσπασε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας αλλά και τους διθυραμβικούς επαίνους του προέδρου της κριτικής επιτροπής, του Ντάρεν Αρονόφσκι: «Υπάρχουν ταινίες που σε κάνουν να κλάψεις, άλλες που σε κάνουν να γελάσεις και κάποιες που σε αλλάζουν για πάντα αν τις δεις. Αυτή είναι μια τέτοια ταινία».
Η ιδέα για την κινηματογραφική μεταφορά του Φάουστ είχε γεννηθεί στον Αλεξάντερ Σοκούροφ εδώ και πολλές δεκαετίες. Τελικά κατόρθωσε να ολοκληρώσει το όραμά του, λίγο πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ και για τις ανάγκες της ταινίας δημιούργησε ένα τεράστιο σκηνικό, μια φανταστική πόλη του 19ου αιώνα που κόστισε 12 εκατομμύρια ευρώ.
Ο καταξιωμένος ρώσος σκηνοθέτης επιχείρησε μια φιλοσοφική προσέγγιση των θεμάτων του κλασικού έργου, παρουσιάζοντας τον Μεφιστοφελή όχι ως μυθολογική φιγούρα αλλά ως ενεχυροδανειστή.
Με αυτή την επική ιστορία ολοκληρώνεται η τετραλογία του Σοκούροφ για τη φύση της εξουσίας που είχε ξεκινήσει με τις ταινίες «Μολώχ», «Ταύρος» και «Ήλιος», για τους Χίτλερ, Λένιν και τον ιάπωνα αυτοκράτορα Χιροχίτο. Ο Φάουστ προστίθεται σε αυτή την «πινακοθήκη» ως ένας τραγικός ήρωας που κλείνει συμφωνία με τον άρχοντα του σκότους, με την ελπίδα ενός πραγματικού «Διαφωτισμού». Το σενάριο υπογράφει ο Γιούρι Άραμποφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου