bara

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Eίναι τεκμηριωμένο το κλίμα αισιοδοξίας;

Του Διονύση Χιόνη*
Θα ήθελα να συμμεριστώ την αισιοδοξία όλων εκείνων που προβλέπουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μιάς και η ύφεση δεν έχει αφήσει κανέναν ανέπαφο. Χρήσιμο όμως θα ήταν να τεκμηριώνεται η οποιαδήποτε αισιοδοξία διότι διαφορετικά δημιουργείται ένα κλίμα ευφορίας παροδικά και εφήμερα και μετά η απογοήτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ποιός δεν θυμάται τις ανακοινώσεις του ΓΑΠ μετά από την λήξη των συνόδων κορυφής; Ποιός δεν θυμάται τις σοβαρές δηλώσεις που προηγούνταν των αναδιαρθρώσεων χρέους και μας υπόσχονταν το τέλος της ύφεσης;
Τα πράγματα είναι απλά. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σε πολλούς κλάδους ­της ελληνικής οικονομίας έκλεισαν το 2012 με αρνητικό πρόσημο. Η ΕΛΣΤΑ (δελτίο τύπου 11/03/2013) σημειώνει ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου το δ’ τρίμηνο του 2012 μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 2011. Οι εξαγωγές του 2012 κινήθηκαν ακριβώς σε αντίστοιχα επίπεδα του 2008 και η οποιαδήποτε βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προήλθαν από την κάθετη πτώση των εισαγωγών. Η ΕΛΣΤΑ για τις εξαγωγές του δ’ τριμήνου του 2012 αναφέρει ότι μειώθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011.Περισσότερα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή, την μεταποίηση, τις παραγγελίες κ.λ.π. μπορεί κανείς να βρεί στην έρευνα της Οικονομικής Συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιπλέον τα μεγάλα έργα δεν πρόκειται να ξεκινήσουν αν δεν αποφασίσουν να τα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες και οι τράπεζες φαίνονται ότι δε θα τελειώνουν το 2013 με την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Οπότε η οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση της ρευστότητας μετατίθεται για το 2014.
Άρα δύσκολα θα υπάρξει μια ουσιαστική αναστροφή του οικονομικού κλίματος. Τα ενθαρρυντικά σημάδια βελτιώσεις προέρχονται από το γεγονός ότι φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό θα κινηθούν ανοδικά, το κράτος αποπληρώνει τα οφειλόμενα στους ιδιώτες και κάποιες δειλές εκδώσεις ομολογιακών δανείων από ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στις χρηματαγορές. Το κούρεμα που υπόσχονται (αν γίνει) δεν πρόκειται να επηρεάσει την πραγματική οικονομική δραστηριότητα το 2013 αλλά και να γίνει δεν πρόκειται να βελτιώσει το εγχώριο οικονομικό κλίμα.
Αρα τα θετικά σημεία της ελληνικής οικονομίας δεν θα μπορέσουν να αντιπαρατεθούν στην συγκυρία του 2013. 
*Ο Διονύσης Χιόνης είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου