bara

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η Ανάπτυξη θέλει προγραμματισμό και θέληση

Του Μάνδαλου Παναγιώτη.
e-mail.panosmandalos@yahoo.gr
Εδώ και χρόνια μιλάμε για ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που θα επαναφέρει τις θέσεις εργασίας, την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και φυσικά την ευημερία και την έξοδο από την μιζέρια και την ματαιοπονία.Η ανάπτυξη λοιπόν πολλές φορές ήρθε και έφυγε, ίσως και διωκόμενη από το πολιτικό μας σύστημα που ήθελε ανάπτυξη, αλλά την ανάπτυξη που αυτοί επιθυμούσαν. Μια ανάπτυξη κατευθυνόμενη από αυτούς, που θα ήταν υποχείριο τους. Έτσι όλες οι συνδικαλιστικές ομάδες και φορείς όπως και οι συνεταιρισμοί κομματικοποιήθηκαν, αποδιοργανώθηκαν από άτομα που επιλέγηκαν για να διοικήσουν, ανίκανα για να διαχειριστούν τις ανάγκες τους, όπως επίσης από άτομα που έβλεπαν μόνο το προσωπικό τους όφελος, αδιαφορώντας για τις εξελίξεις. Έτσι σήμερα μπορούμε να δούμε, ότι τίποτα δεν κινείται στο συνδικαλιστικό κίνημα, αφού είναι ελεγχόμενο και ας κόβουν μισθούς και συντάξεις, ας απολύουν χωρίς καμία δικαιολογία και με το έτσι θέλω, ας κόβουν τα επιδόματα πολυτέκνων και αναπήρων των 200 ευρώ, ενώ συγχρόνως χαρίζουν σε διάφορους εκατομμύρια. Το τελευταίο, η δημιουργία γηπέδου της ΑΕΚ, 20 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ. Δηλαδή σε περίοδο κρίσης, πείνας και φτώχιας ενώ ο κόσμος δεν έχει να φάει αυτοί για ανάπτυξη θα χτίσουν γήπεδο, θα το χαρίσουν σε ιδιώτη και φυσικά την συντήρηση ποιος θα την πληρώνει; Ο προϋπολογισμός. Ακούτε, κόβουν τα επιδόματα των πολυτέκνων και δίνουν 20 εκατομμύρια για ανάπτυξη ……γηπέδου …..με χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλά …..οφέλη….. Λες και στην Αθήνα, λίγα γήπεδα υπάρχουν και δεν μπορούν να παίξουν εκεί, λες και είναι ώρα για φιέστες, ενώ ο κόσμος αυτοκτονεί και δεν έχει να φάει. Και φυσικά η διαπλοκή αμείωτη να συνεχίζει και τα πάντα να σταματάνε στις διακομματικές της βουλής για διάφορους λόγους. Έτσι μια λίστα Λαγκάρτ, περιφέρεται από γραφείο σε γραφείο και αποτέλεσμα εδώ και χρόνια κανένα. Η ανάπτυξη για να έρθει πρέπει να είναι θελητή. Και για να είναι θελητή θέλει προγραμματισμό και γνώση. Πως όμως να προγραμματίσεις κάτι όταν επί 30 χρόνια δημοκρατίας όλα γινόταν χωρίς πρόγραμμα και μόνο κοιτούσανε την καθημερινότητα και την κομματική τους ταυτότητα; Πώς να προγραμματίσεις κάτι αφού από τον μπαμπά, η εξουσία περνά στον γιο ή την κόρη και από το θείο στον ανεψιό;
Πώς να έρθει ανάπτυξη όταν απολύεις 2000-3000 άτομα των 400 ευρώ και προσλαμβάνεις όλο σου το σόι με 5-6000;
Η ανάπτυξη για να έρθει, θέλει πρόγραμμα. Θέλει αγοραστική αξία από πλευράς καταναλωτών και φυσικά, χαμηλή ανεργία. Τι από αυτά γίνονται σήμερα. Το απόλυτο μηδέν. Ακούμε μόνο απολύσεις. 12χιλιάδες στο δημόσιο, 800 στην Κατσέλης, 400 στην Χαλκίδα στα τσιμέντα, αυτές τις μέρες η Νεοσέτ, οι άλλες βιομηχανίες που σιγά-σιγά κλείνουν, στα μικρομάγαζα που δεν υπάρχουν ποια, στους υπάλληλος που απολύονται από όλες τις κατηγορίες …πρόσληψη καμία…. Ακολουθούν η ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ. Και αν οι άλλες κλείνουν ας φανταστούμε πόσες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να βρεθούν από τις τρεις τελευταίες αν αντί μιζών για προμήθειες στρατιωτικού υλικού παίρναμε αντισταθμιστικά οφέλη και τα παράγαμε εμείς. Το 76 όλος ο στρατός εκσυγχρονίστηκε με τζιπ και φορτηγά που έγιναν στην Ελλάδα από την τότε Στάγερ Ελλάς, που ιδρύθηκε από αυτά τα προγράμματα ενώ όλα τα αεροπλάνα επισκευάζονταν από την ΕΑΒ ….μετά απαξίωση. Βέβαια αυτές οι βιομηχανίες και ιδιαίτερα η ΕΛΒΟ θα μπορούσαν να παράγουν και Ελληνικά φορτηγά και αμαξώματα. Αλλά πρέπει να υπάρχει βούληση και όχι βλέψη για το ξεπούλημα των περιουσιακών τους στοιχείων. Στο κάτω κάτω ιδιωτικοποιήσαμε τον Σκαραμαγκά ….αποτέλεσμα ούτε τα υποβρύχια γίνονται ούτε τα ναυπηγία δουλεύουν …άρα ποιο το όφελος; Αλλά τα λεφτά για τα υποβρύχια που δεν πήραμε, τα πληρώσαμε..
Από την άλλη ακούμε πάλι για τα έργα… αυτά που προκηρύσσονται και επαναπροκηρύσσονται χιλιάδες φορές χωρίς όμως να τελειώνουν ποτέ. Το αποτέλεσμα δις ευρώ σκορπίζονται και ίσως στο τέλος να έχουμε πάλι το έργο εκεί που ήταν. Πως θα έχεις ανάπτυξη όταν σου λείπουν οι υποδομές ή και αυτές που υπάρχουν τις ξεπουλάς και τις διαλύεις; 
Πώς να έχεις ανάπτυξη όταν οι φορολογικοί σου συντελεστές είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και συνεχώς μεταβάλλονται χωρίς προγραμματισμό και όραμα. Αν όμως είχες φορολογικούς συντελεστές από το 20-22% έως το 10% και θα εισέπραττες και θα μπορούσες να κάνεις ελέγχους. Τώρα ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Βέβαια αν το πολιτικό σύστημα δεν επέμβαινε στα της εφορίας χαρίζοντας στους ημέτερους πολλά δις τότε και οι εφορίες και το ΣΔΟΕ θα έκαναν την δουλεία τους. 
Πώς να έχεις ανάπτυξη όταν έχεις μειώσει μισθούς και συντάξεις και έχεις αυξήσει την φορολογία, και διατηρείς τον ΦΠΑ στο 23%. Πως θα τον εισπράξεις όταν είναι απαγορευτικός για την κατανάλωση. Και μην μας πουν για την εστίαση. Ένα άλλο τυχοδιωκτικό μέτρο. Ο κόσμος δεν έχει να φάει και ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι το πρόβλημα; Αν όμως έχεις χαμηλούς συντελεστές και συγχρόνως ελέγχους στην αγορά τότε το αποτέλεσμα θα είναι το θεμιτό. Και όταν μιλάμε για χαμηλούς συντελεστές με την κατάσταση την σημερινή πρέπει να είναι από το 6% στα βασικά είδη έως το 12%. Έτσι θα δοθεί η ώθηση και η επανάκαμψη. Αντίθετα ενώ τα έσοδα καταβαραθρώθηκαν εμείς επιμένουμε στους υπέρογκους φόρους του πετρελαίου θέρμανσης, στο 23% για όλα και πάει λέγοντας.
Πώς να έχει ανάπτυξη όταν περιμένεις τουρισμό και έχεις ένα από ακριβότερα αεροδρόμια στην Ευρώπη και μάλιστα ιδιωτικό το Ελευθέριος Βενιζέλος. 1,5 εκατομύρια επιβάτες έφυγαν στην Κωνσταντινούπολη λόγω χαμηλότερων δασμών και φυσικά ο τουρισμός πήγε περίπατο στην γειτονική χώρα. Που είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο ανταγωνισμός ….μάλιστα το πούλησαν και δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ ΦΠΑ και εμείς θα φορολογήσουμε τα επιδόματα των 100 ευρώ.
Πώς να έχει ανάπτυξη όταν ο τουρίστας αλλά και ο ιθαγενής Έλληνας βγαίνει να πιει τον καφέ του ή την μπύρα του και το χρεώνουν 3,5-4 ευρώ ο καφές και 5-6 η μπύρα. Ένα άλλο προτέρημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή ανεξέλεγκτης αισχροκέρδιας.
Όπως είπαμε η ανάπτυξη θέλει όραμα και προγραμματισμό. Δεν μπορεί να γίνει από άτομα που δεν έχουν νοικοκυρέψει ούτε το ίδιο τους το σπίτι, από άτομα που δεν δούλεψαν ποτέ αλλά είχαν την καρέκλα έτοιμη στην πολιτική από τον μπαμπά, από άτομα που ναι μεν βλέπουν το προσωπικό τους συμφέρον αλλά δεν αδιαφορούν παντελώς για τα κοινά και έχουν θέληση να παράγουν έργο. Από άτομα που έχουν επιρροές από ξένα κέντρα, όλοι μας ξέρουμε ότι η απομόνωση δεν φέρνει αποτέλεσμα, αλλά κοιτάν και το συμφέρον του τόπου αρνούμενοι πολλές φορές την άνευ όρων παράδοση και την απαξίωση. Τις συμμαχίες τις έκανε και ο Κώστας Καραμανλής ο γηραιός αλλά όταν δεν του έδωσαν οι Αμερικάνοι τα αεροπλάνα πήγε και τα πήρε από τους Γάλλους, με την προϋπόθεση πολλά εξαρτήματα και η συντήρηση τους να γίνονται από Ελληνικά χέρια. Όταν όμως απαξιείς τα πάντα και δέχεσαι μερικούς ξένους να σου λένε εσείς θα πεινάτε ελάτε εδώ και εμείς θα σας δώσουμε και υπηκοότητα(σημερινές δηλώσεις του βιετναμέζου καθαρόαιμου Γερμανού υπουργού της κυβέρνησης Μέρκελ), τότε αποδυναμώνεις όλο σου το εργατικό δυναμικό στέλνοντας ακριβώς αυτούς που θα σου φέρουν ανάπτυξη και μένεις έρμαιο των ορέξεων του κάθε δυναμικά εμφανιζόμενου επενδυτή. Έτσι η ανάπτυξη είναι μακριά αφού το έλλειμμα ενώ κουρεύτηκε, πετσοκόφτηκε, μας έκοψαν τους μισθούς και μας τριπλασίασαν την φορολογία, χασκογελάει κάπου στο 170-175%, με 60% λιγότερο ΑΕΠ, με 30-60% ανεργία και με μισθούς πείνας. Και όταν μπήκαμε στο μνημόνιο είχαμε χρέος 115%......, 8% ανεργία και φυσικά οι τσέπες και οι λογαριασμοί γεμάτοι. Ανάπτυξη Κινεζικής μορφής δεν είναι ανάπτυξη …απλώς είναι ένα άλλο απολυταρχικό, βίαιο σύστημα, εκμετάλλευσης, χωρίς περιθώρια ποιότητας ζωής και εξέλιξης. Ένα δουλικό σύστημα εκμετάλλευσης και συσσώρευσης πλούτου από μερικούς ασύδοτους που δεν λογαριάζουν τίποτα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της εξουσίας τους και η ασύδοτη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου