Του Παπανικολόπουλου Νικόλαου
Υποναυάρχου Λ.Σ(ε.α)
Πέραμα, ημιορεινό χωριό του νομού Έβρου, βορειοδυτικά της Αλεξανδρούπολης σε υψόμετρο 230 μ. Διοικητικά, υπάγεται στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και έχει 109 κατοίκους (2001) . Πλησίον του χωριού εκκρεμεί αίτημα της εταιρείας ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ για τη λειτουργία χρυσορυχείων . Υποναυάρχου Λ.Σ(ε.α)
Πέραμα, δήμος της Αττικής από το 1964. Βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Αθήνας Συνορεύει με τους δήμους Χαϊδαρίου (βόρεια) και Κερατσινίου (ανατολικά).
Η νότια πλευρά του Περάματος βρέχεται από τον όρμο του Κερατσινίου, ενώ η δυτική του συναντά τα νερά του στενού της Σαλαμίνας.
Είναι γνωστό για την παρουσία και τη δραστηριοποίηση σε αυτό της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Η ζωή στο Πέραμα είναι στενά συνδεδεμένη με την δραστηριότητα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής εργάζεται στα ναυπηγεία του Περάματος.
Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αποτελεί έναν από τους πιο επικίνδυνους εργασιακούς χώρους με μεγάλο αριθμό εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων.
Τη δεκαετία του ’80 υπήρχε στο Πέραμα μεγάλη έξαρση ατυχημάτων (θάνατοι, τραυματισμοί εκρήξεις, πυρκαγιές, κ.α ). Οι εργαζόμενοι στη Ζώνη και η τοπική κοινωνία με επικεφαλής το Δήμαρχο, ζητούσαν με συχνές κινητοποιήσεις λήψη μέτρων ή και το κλείσιμό της,
Μάλιστα, σε ένα εργατικό ατύχημα με νεκρό, στην προβλήτα του Ικονίου, το Φεβρουάριο του 1983, έφτασαν σε μια πρωτοφανή αλλά και μοναδική μέχρι σήμερα ενέργεια. Μετέφεραν το νεκρό και τον άφησαν στο γραφείο του τότε υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Ζητούσαν λήψη μέτρων μεταξύ των οποίων και συγκρότηση επιτροπής για τον έλεγχο των εργασιών στη Ζώνη.
Μετά από αυτά, το 1987 εκδόθηκε η ΚΥΑ 131782/1987 «Σύσταση μεικτών επιτροπών ελέγχου στη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος» (ΦΕΚ 601 Β/87). Στην επιτροπή υπήρχαν επιστήμονες ειδικοτήτων και απλοί εργαζόμενοι για την πραγματοποίηση ουσιαστικών και αποτελεσματικών ελέγχων. Η επιτροπή αυτή προσέφερε έργο επί 25 χρόνια συνεχώς.
Πριν ένα μήνα, με αφορμή την έκδοση δυο νέων νομοθετημάτων (Ν. 3850 / 2010 και Ν. 3996 / 2011) τα οποία αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων η ΚΥΑ του 1987 καταργήθηκε και εκδόθηκε η αριθ.23280/603/2011 (ΦΕΚ3115 Β /2011) η οποία έχει τον ίδιο τίτλο και περιεχόμενο με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2012.
Για την περίπτωση του έργου χρυσού στο Πέραμα, ειδικά μετά την έγκριση της ΠΠΕ από το ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια και Δήμος οφείλουν, έγκαιρα, να λειτουργήσουν επιστημονικές Επιτροπές. Να μπορέσουν να γνωμοδοτήσουν στην επικείμενη ΜΠΕ, όπως από την νομοθεσία οφείλουν, μετά λόγου γνώσεως. Απλά, πρέπει να κάνουν ότι έκαναν και για τον πετρελαιαγωγό.
Είναι βέβαιο ότι και για τη λειτουργία των χρυσωρυχείων καθορίζονται όροι, μέτρα, διαδικασίες και κατευθύνσεις από αντίστοιχες Διεθνείς Συμβάσεις, Κοινοτικές Οδηγίες και την εθνική νομοθεσία. Όλα αυτά, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με διαμαρτυρίες και ψηφίσματα, απαιτείται και η επιστημονική τους αντιμετώπιση.
Αλεξανδρούπολη 23 Φεβρουαρίου 2012
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος ΛΣ (εα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου