bara

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση στη Βουλή για την μόλυνση του ποταμού Έβρου

Ανεπεξέργαστα λύματα και απόβλητα διάφορων δραστηριοτήτων που εδρεύουν σε βιομηχανικές ζώνες στη συνοριακή πλευρά της Τουρκίας δέχεται ο ποταμός Έβρος, σύμφωνα με δειγματοληψίες του Ινστιτούτου Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ τον Ιούλιο του 2010.
Οι μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) ξεκινούν από το Ορμένιο και δείχνουν επιβαρύνσεις με ψευδάργυρο σε χαμηλές τιμές. Στο κομμάτι της Ορεστιάδας υπάρχει επιβάρυνση με τοξικό μόλυβδο που 
φθάνει στα 112 μg/l
(με όριο για το πόσιμο νερό τα 10 μg/l) και την ύπαρξη ψευδάργυρου στα 1.172 μg/l και χαλκού. Το μικροβιολογικό φορτίο αγγίζει τα 12.000 άτομα ανά 100ml και καταδεικνύει ζωικά απόβλητα ή αστικά λύματα.
Σε περιοχή κοντά στο Διδυμότειχο, το μικροβιολογικό φορτίο παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ εντοπίζεται και αμμωνία που αγγίζει τα 60 μg/l (το όριο για το πόσιμο νερό είναι τα 50 μg/l) και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υποδηλώνει απόβλητα από γεωργικές εργασίες κ.ά. Οι μικροβιολογικές συγκεντρώσεις δεν υποχωρούν ούτε στο Σουφλί ούτε στο Τυχερό, με την αμμωνία να αγγίζει και εδώ τη συγκέντρωση των 70 μg/l. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με το υψηλό μικροβιολογικό φορτίο που εντοπίζεται στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο από τα λύματα της Ανδριανούπολης, αλλά και στο Τυχερό, όπου ο Εργίνης συναντά τον ποταμό Έβρο.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για την ποιότητα των νερών του ποταμού Έβρου, όπως επίσης ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ουσιαστικός έλεγχος της ποιότητας των υδάτων γίνεται μόνο στην Ελληνική πλευρά της λεκάνης απορροής.
Η διασυνοριακή ρύπανση του ποταμού Έβρου δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει ένας διακρατικός φορέας διαχείρισης των υδάτων του, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Αυτός ο ενιαίος φορέας θα μπορούσε να διεκδικήσει σημαντικές Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα.
Ερωτάται ο υπουργός:
1) Τι προτίθεται να κάνει για να προστατευθούν από την ρύπανση των γύρω χωρών τα ύδατα του ποταμού Έβρου; 
2) Υπάρχει η βούληση για διασυνοριακή συνεργασία με τη δημιουργία ενιαίου φορέα ελέγχου των υδάτων του ποταμού Έβρου, με πρωτοβουλία της χώρας μας;
Ο ερωτών Βουλευτής

Κυριάκος Γεροντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου