bara

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Eισαγγελική έρευνα για την επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου στον Έβρο

Πηγή:http://www.zougla.gr
Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα μπαίνουν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Περιβάλλοντος, ματαίωσε επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου στον Έβρο προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα εταιρείας στην οποία μετέχει συγγενικό του πρόσωπο.
Ο Οικονομικός Εισαγγελέας
Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» το οποίο κατήγγειλε «οσμή σκανδάλου από τον άοσμο ζεόλιθο του Έβρου».
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι επί υπουργίας του κ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ «σταμάτησε επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά Έβρου ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία είναι με ποσοστό 8% το ελληνικό δημόσιο το οποίο χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από τον τζίρο αλλά και τους άμεσους και έμμεσους φόρους. Επίσης τονίζεται ότι
η Ελλάδα εισάγει ζεόλιθο χαμηλότερης ποιότητας σε ακριβότερη τιμή από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι το κοίτασμα της Βουλγαρίας στην περιοχή Κίρτζαλι το εκμεταλλεύεται ελληνική
εταιρεία της οποίας μέλος του ΔΣ είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, το όνομα της οποίας ενεπλάκη στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.
Η εφημερίδα τονίζει το όφελος που αποκομίζει η εν λόγω εταιρεία από το γεγονός ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά. Βάσει της παραγγελίας του κ. Πεπόνη θα πρέπει να εξακριβωθεί η βασιμότητα του επίμαχου δημοσιεύματος και ακολούθως να εντοπιστεί αν και από ποιους προκύπτει διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του τονίζει ότι η άρνηση συναίνεσης σε απευθείας ανάθεση για την εξόρυξη είχε νομική τεκμηρίωση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ότι από το 2011 ο φάκελος της συγκεκριμένης επένδυσης είχε σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου