bara

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

25η Μαρτίου με τους Ακρίτες του Δερείου

Τα Δέρεια (το Μικρό και το Μεγάλο) είναι δύο χωριά του ορεινού όγκου του Δήμου Σουφλίου που μέχρι πρότινιος ήταν άγνωστα. Η Δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, με το έργο της τα ξαναέβαλε στο χάρτη και στην επικαιρότητα, καθότι - δυστυχώς - όπως και τα περισσότερα χωριά της Ελληνικής επικράτειας, είναι ξεχασμένα από

την κεντρική εξουσία, δίνοντας έτσι λαβές σε εξωτερικά κέντρα (Σ.Σ. ο νοών νοείτω) να επεμβαίνουν, προσπαθώντας να αντικαταστήσουν το Κράτος και τις παρεχόμενες απ' αυτό Υπηρεσίες.
Στις 25 Μαρτίου 2014, λοιπόν, ημέρα διπλής εορτής για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς κι εθνικής εορτής για τους μουσουλμάνους αδερφούς μας, προς μεγάλη έκπληξη των κατοίκων των δύο προαναφερόμενων χωριών, υπήρξε μία επίσκεψη ενός επίσημου Κρατικού φορέα. Στην καθομιλουμένη: Ο Αστυνομικός Διευθυντής του Σουφλίου (Μοίραρχος στο βαθμό), επισκέφθηκε τα χωριά μας (Μικρό και Μεγάλο Δέρειο), δίνοντας στην αρχή το παρών στην Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Εν συνεχεία παραβρέθηκε στην κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον του χωριού μας, μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, τον Διοικητή του Στρατοπέδου "Μπαλάσκα" και τον Αστυνόμο του Σταθμού της Αστυνομίας στο Μικρό Δέρειο. Πλήθος κόσμου βγήκε στην πλατεία (γεμάτο περιέργεια) για να δει τον επίσημο επισκέπτη και για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μετά ακολούθησε μικρή δεξίωση στην Κοινότητα Μικρού Δερείου, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Αστυνομικό Διευθυντή του Σουφλίου. Μετά το τέλος της μικρής δεξίωσης, απ' ότι ακούσαμε, επόμενος σταθμός του ήταν το Μεγάλο Δέρειο, για να δει και να συνεορτάσει με τους μουσουλμάνους αδερφούς μας.
Το γεγονός τις επίσκεψης ενός επισήμου προσώπου, στο ξεχασμένο απ' όλους τους κρατικούς φορείς χωριό μας, μας χαροποίησε όλους. Η Πολιτεία, το Κράτος, έστω ένα κομμάτι του, μας δείχνει ότι δεν είμαστε ξεχασμένοι στο έλεος του Θεού. Γι' αυτό ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε για το καλύτερο του τόπου μας.
Σημειωτέον ότι εδώ και πολλές δεκαετίες, το χωριό μας, τα χωριά μας, τα δύο Δέρεια, δεν έχουν δεχτεί επίσκεψη επισήμου προσώπου κατά τις εθνικές εορταστικές εκδηλώσεις. Ευχαριστούμε όλοι τον κύριο Μοίραρχο για το ενδιαφέρον και την αγάπη του και ελπίζουμε κι άλλοι επίσημοι να στρέψουν το βλέμμα τους προς ημάς.
Αναγνώστης σας (δορυφορικά, γιατί το διαδίκτυο δεν έφτασε ακόμα από τη γης) από το Μικρό Δέρειο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου