Για να ξεχωρίσει ένας τουριστικός προορισμός χρειάζεται να έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους εναλλακτικούς προορισμούς- ανταγωνιστές. Ανεξάρτητα από την προβολή του προϊόντος αυτό που στο τέλος διαφοροποιεί και καθιερώνει έναν προορισμό είναι τα πραγματικά του χαρακτηριστικά.
Η περιοχή μας έχει για τον Έλληνα τουρίστα αξιόλογες φυσικές ομορφιές (Δάσος Δαδιάς, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη), περιορισμένα και ελλιπώς φροντισμένα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (Κοσμοσωτήρια, μνημεία Σαμοθράκης, Σουφλί μουσείο μετάξης, Τραιανούπολη;) τυπικές παραλίες, δύσκολη και ακριβή πρόσβαση.
Με άλλα λόγια με τις υπάρχουσες υποδομές (γιατί αν είχαμε δύο αεροδρόμια, τρομερούς σιδηροδρόμους, πολλά μουσεία, πασίγνωστο λιμάνι κτλ κτλ θα ήμασταν το Λονδίνο) έχει συγκριτικό πλεονέκτημα για τους φυσιολάτρες, τα καπή, τους κυνηγούς και υπό προϋποθέσεις για τον συνεδριακό τουρισμό.
Τα ίδια περίπου στοιχεία ισχύουν και για τον εκτός συνόρων τουρίστα, με την διαφορά ότι για τους Τούρκους, τους Βούλγαρους και πιθανόν τους Ρώσους, η πρόσβαση είναι αισθητά ευκολότερη.
Κατ’ επέκταση το κοινό στόχος με σειρά οικονομικής προτεραιότητας είναι οι Τούρκοι Κωνσταντινουπολίτες, οι πλούσιοι Βούλγαροι, ο συνεδριακός τουρισμός και τέλος οι φυσιολάτρες (ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης) και τα ΚΑΠΗ (για να καλύψουν τα άδεια δωμάτια τις περιόδους εκτός σαιζόν).
Το προϊόν μας για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρα τοποθετημένο σε ένα πλαίσιο αγάπης προς την φύση, προτίμησης προς το καλό φαγητό (Λουκάνικα Σουφλίου, Ψάρι, Κυνήγι, Κατσίκι- Γλυκά Σαμοθράκης), ήρεμων- φθηνών διακοπών.
Για τον ξένο τουρίστα (τον προαναφερθέντα) σίγουρα και οι παραλίες μας, οι καιρικές συνθήκες, η πρόσβαση αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα. Για τους Τούρκους συγκεκριμένα το γεγονός ότι δεν είμαστε ισλαμικό κράτος παρέχει στους δυτικής νοοτροπίας κωνσταντινουπολήτες ένα δυτικό περιβάλλον διακοπών με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η περιοχή μας (Νότιος Έβρος) είναι πολύ μακριά από την Αττική- το σημείο με την μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού στην χώρα μας και πολύ χειρότερα ο βόρειος Έβρος και η Σαμοθράκη που απέχουν σημαντικά από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης (με πρόβλημα τα ακριβά εγχώρια αεροπορικά εισιτήρια).
Οι επερχόμενες πτήσεις της RYANAIR (http://www.ryanair.com) με βάση το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης θα βελτιώσουν αισθητά την προσβασιμότητα στους Ευρωπαίους Τουρίστες και ενδεχομένως και την ζήτηση για τις τουριστικές υπηρεσίες της ευρύτερης περιοχής.
“ Η μεγαλύτερη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, ανοίγει τα φτερά της και στον Έβρο, μετά από την έντονη παρουσία της στην ευρωπαϊκή και εγχώρια αγορά. Οι πτήσεις που προγραμματίζονται και μπορεί κανείς να κλείσει στο site της εταιρείας www.ryanair.com, θα γίνονται κάθε Τετάρτη και Σάββατο και το κόστος για κάθε πτήση, την περίοδο της άνοιξης τουλάχιστον, είναι περίπου 30 ευρώ, αγγίζοντας τα 80 για τα εισιτήρια μετ` επιστροφής.”(http://www.ypodomes.com/show_newsid.php?news_id=10692) Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλού κόστους προφίλ της RYANAIR είναι απόλυτα συμβατό με το προφίλ του φυσιολάτρη τουρίστα που δίνει έμφαση στην φύση και όχι στην πολυτέλεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου