bara

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Το Μέτσοβο πρωτοπορεί στη θέρμανση με βιοαέριο

Για να παίρνουμε ιδέες και να βελτιώνουμε το μέλλον.Δεν ξεχνάμε ότι η Αλεξανδρούπολη διαθέτει τεράστιο δυναμικό γεωθερμίας.Ο Δήμος θα εξοικονομεί 100.000 ευρώ ετησίως
• Πρωτοπόρο αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά το Μέτσοβο!
Η Ηπειρώτικη κωμόπολη γίνεται η πρώτη στην Ελλάδα που θα θερμάνει δημόσια κτίρια με βιοαέριο,
εξοικονομώντας με αυτόν
τον τρόπο πολλά χρήματα, τα οποία θα έπρεπε να ξοδέψει για πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα! Πρόκειται για την υλοποίηση προγράμματος, μέσω του ΕΣΠΑ, το οποίο έχει προϋπολογισμό 2,2 εκ. ευρώ, έχει σχεδιαστεί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο.
Τι σημαίνει όμως η θέρμανση με τη μέθοδο της καύ-σης βιομάζας; Όπως προβλέπεται, ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθεί η μονάδα θα είναι εκεί που βρίσκονται τα παλιά σφαγεία Μετσόβου.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, εκεί θα καταλήγουν κάθε χρόνο περίπου 6000 τόνοι οργανικών αποβλήτων, δηλαδή κοπριές από πτηνοτροφεία, κλαδέματα από γεωργικές καλλιέργειες, καθώς και υπολείμματα από την παραγωγή του γνωστού τυριού «Μετσοβόνε» και του κρασιού «Κατώγι».
Η διαδικασία…
Στη συνέχεια, τα απόβλητα θα τεμαχίζονται και θα αναδεύονται για να μετατραπούν σε ομοιογενές μείγμα. Θα ακολουθήσει η διαδικασία παστερίωσης, με τα απόβλητα να παραμένουν σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου για 15 ημέρες.
Έπειτα θα ακολουθεί η διαδικασία της αναερόβιας συγχώνευσης, δηλαδή το μείγμα της βιομάζας θα μένει αποκλεισμένο από τον αέρα. Τέλος, το βιοαέριο θα διοχετεύεται σε μηχανή εσωτερικής καύσης, ώστε να παράγεται η ενέργεια.
Να σημειωθεί, ότι η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας είναι 400 κιλοβάτ και μέσω σωληνώσεων, η ενέργεια θα διοχετεύεται στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου, αλλά και στα σχολικά κτίρια του Μετσόβου.
100.000 ευρώ το χρόνο
Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία του εγχειρήματος, αρκεί να σημειωθεί, ότι ο Δήμος θα γλυτώνει 100.000 ευρώ το χρόνο, που τώρα ξόδευε για ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως είναι λογικό, αυτά τα χρήματα, μπορούν να διατεθούν για άλλους σκοπούς και ανάγκες του Δήμου Μετσόβου.
Την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο της τηλεθέρμανσης, όπως ονομάζεται, παρουσίασε και μάλιστα με ολοσέλιδο ρεπορτάζ της και η «Real News» της περασμένης Κυριακής. «Παρά τη μεγάλη του σημασία, το σχέδιο είναι πιλοτικό. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω την καύση της βιομάζας, ώστε μελλοντικά να καλύπτει το 100% των ενεργειακών αναγκών που έχουν τα δημόσια κτίρια του Μετσόβου» δήλωσε στην εφημερίδα ο δήμαρχος Νίκος Τσομπίκος.

1 σχόλιο:

  1. Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΔΥΟ (2) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ,ΤΟ ΕΝΑ 14,3 ΕΚ.ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 5,0 ΕΚ.ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΣΠΑ.
    ΤΡΙΑ ΕΡΓΑ Φ/Β ΣΤΕΓΗΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ (ΑΝΘΕΙΑ,ΧΙΛΗ,ΦΕΡΕΣ)ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΛΛΑ 16 ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.
    ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ...ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.
    ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ, ΦΑΛΕΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 2551350921 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή