bara

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν.Μακ. και Θράκης

Συνεδρίασε στην Κομοτηνή, στην 2η φετινή τακτική συνεδρίαση του, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.Τα μέλη του Συμβουλίου μεταξύ άλλων θεμάτων, ενέκριναν κατά πλειοψηφία το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των ΡΟΜΑ και πληθυσμών που διαμένουν σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένους οικισμούς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους σε συνολικά 20 υποβαθμισμένους οικισμούς ΡΟΜΑ και ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων της Περιφέρειας.
Το πρόγραμμα υλοποιώντας τη σχετική εθνική στρατηγική, στοχεύει στην κοινωνική ένταξη και στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά, Ελλήνων και αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Το Σχέδιο για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει προϋπολογισμό 16 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση δικτύων υποδομών, διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων, εξασφάλισης βασικών συνθηκών στέγασης και υποστηρικτικές ενέργειες κοινωνικού χαρακτήρα.
Επίσης τα μέλη του οργάνου ενημερώθηκαν λεπτομερώς από τον Γενικό Διευθυντή Υγείας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τον απολογισμό του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών του 2012.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ παρέστησαν και μίλησαν εκπρόσωποι εργαζομένων της εταιρείας που κατασκευάζει τον κάθετο άξονα Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και ζήτησαν την συμπαράσταση του οργάνου καθώς, όπως δήλωσαν διεκδικούν δεδουλευμένα 9 μηνών ενώ παραμένουν επί μακρόν σε εργασιακή ομηρία.
Τα μέλη του Περιφερειακού συμβουλίου εξέφρασαν την ομόθυμη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους ενώ η Διοίκηση της Περιφέρειας ανέλαβε πρωτοβουλία συνάντησης εκπροσώπων του αρμόδιου Υπουργείου, των εργαζομένων και της Εγνατίας Οδού προκειμένου να κατοχυρωθεί η καταβολή των δεδουλευμένων και να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία του έργου που τον τελευταίο καιρό καρκινοβατεί.
Τα μέλη του θεσμικού οργάνου επίσης, μετά από σχετικό αίτημα των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Οικολογική Αριστερή Συνεργασία» που υπέβαλλαν σχετικά σχέδια ψηφίσματος στο Προεδρείο, μετά από συζήτηση επί του θέματος, εξέφρασαν ομόφωνα την διαφωνία τους στην απαξίωση των δημόσιων ΚΤΕΟ, απαίτησαν την διατήρηση και λειτουργία των Δημοσίων ΚΤΕΟ με απόδοση των σχετικών τελών στην Περιφέρεια και κάλεσαν την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ανακαλέσει τις σχετικές διατάξεις, να δώσει παράταση εύλογου χρόνου για την πιστοποίηση των Δημοσίων ΚΤΕΟ με όλα τα σχετικά τεχνικά στοιχεία, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη και αναβαθμισμένη λειτουργία τους.
Επίσης ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση προς έγκριση στο Υπουργείο Εσωτερικών για την προκήρυξη 13 συνολικά θέσεων ΙΔΟΧ, διάρκειας οκτώ μηνών για την κάλυψη αναγκών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ενώ ομόφωνα ενέκρινε τη σύναψη σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ με το Δήμο Αλεξανδρούπολης για την υλοποίηση του έργου «Προμήθεια αιθουσών Ελαφράς Λυόμενης Προκατασκευής για το Λύκειο Φερών».
Τέλος ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται η ενεργός συμπαράσταση του σώματος στους συνδικαλιστές Αξιωματικούς και υπαλλήλους της ΕΛΑΣ εις βάρος των οποίων έχει διαταχθεί ΕΔΕ για την συμμετοχή τους στην αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στην μετατροπή της Σχολής Αστυνομίας Κομοτηνής σε Κέντρο Κράτησης μη νόμιμων μεταναστών.
«ΨΗΦΙΣΜΑ
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου 2013, ομόφωνα
· Εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση τους στα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν Ροδόπης καθώς και στο μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ ΑΜΘ, εις βάρος των οποίων διετάχθη ΕΔΕ για την συμμετοχή τους στην αντίδραση της τοπικής κοινωνίας την ημέρα μεταφοράς παράνομων μεταναστών στην Σχολή Αστυνομίας Κομοτηνής τον Αύγουστο του 2012
· Θεωρούν απαράδεκτη και καταδικαστέα την σχετική εντολή θεωρώντας ότι στρέφεται κατά της ελεύθερης δημοκρατικής συνδικαλιστικής ελευθερίας των συνδικαλιστών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

· Καλούν την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να παρέμβει άμεσα στο θέμα

· Τέλος επαναλαμβάνουν για μία ακόμη φορά την κάθετη αντίθεσή τους στην μετατροπή των Σχολών Αστυνομίας Κομοτηνής και Ξάνθης σε Κέντρα Φύλαξης Μη νομίμων μεταναστών, ζητούν άμεσα την επαναφορά της λειτουργίας τους ως Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και την εφαρμογή μίας σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών.
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΛΛΙΔΗΣ»
Από το Γραφείο Τύπου
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου