Άρθρο του Νίκου Βαφειάδη
Δημοτικού Συμβούλου Αθήνας
Ο διεθνής καταμερισμός της εργασίας, η παγκοσμιοποίηση και η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, έχουν οδηγήσει, όχι μόνον σε ανακατατάξεις αλλά και πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες, σε δυσμενή θέση.
Σε όλες σχεδόν τις ελληνικές περιφέρειες, καθώς και στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων που εδρεύουν σε αυτές, έχει παρατηρηθεί ότι το πρόβλημα που εντοπίζεται στην ανταγωνιστικότητά τους, δεν έχει να κάνει με την παραγωγή έρευνας όσο με τη δυνατότητα αφομοίωσης καινοτομιών και διάχυσης νέων τεχνολογιών. Κατόπιν αυτού, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι, το πρόβλημα των ανισοτήτων που παρατηρείται στις ελληνικές περιφέρειες, συσχετίζεται ευθέως με την κοινωνία της γνώσης.
Πως θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα; Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι της ευρωπαϊκής στρατηγικής 2020 προς αυτή την κατεύθυνση, έξυπνη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη.
Τι σημαίνει έξυπνη ανάπτυξη; Στροφή στη γνώση και την καινοτομία, νέες πηγές ανάπτυξης και απασχόλησης, αξιοποίηση τοπικών και περιφερειακών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, χρήση των κοινοτικών πόρων με τρόπο που θα προωθούν το δημόσιο τομέα σε νέους αναπτυξιακούς δρόμους, θα διευκολύνουν την ανακάλυψη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Οι περιφέρειες της γνώσης, όπως ονομάζονται, έχουν ενταχθεί στον κοινοτικό άξονα για την βελτίωση των παραγωγικών ικανοτήτων συνολικού προϋπολογισμού 4.097 Μ€. Ενώ για την περίοδο 2012-2013 έχει προκηρυχτεί ένα πρόγραμμα 46 Μ€.
Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;
Οι περιφέρειες και οι δήμοι να δώσουν προτεραιότητα στην έρευνα και την καινοτομία με βάση τις τοπικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες.
Οι ερευνητικοί φορείς (ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα) να προσανατολιστούν σε περισσότερο πρακτικά θέματα και διαδικασίες.
Να ξεκινήσουν αναπτυξιακές διαδικασίες που δε θα είναι ασκήσεις επί χάρτου κεντρικών επιτελείων αλλά θα στηρίζονται στην επιχειρηματικότητα και τη συνεργασία.
Τέλος, να γίνουν διατομεακές παρεμβάσεις με προτεραιότητα στα τοπικά και περιφερειακά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Επίσης, θα πρέπει να τεθούν οι κατάλληλες υποδομές ώστε να δημιουργηθούν και να ωριμάσουν εκείνες οι Ελληνικές κοινοπραξίες που θα μπορέσουν με αξιώσεις να διεκδικήσουν πόρους και προγράμματα από τις «περιφέρειες της γνώσης».
Μ ε άλλα λόγια απαιτείται :
· Να δημιουργηθεί δίκτυο σε περιφερειακό επίπεδο που θα περιλαμβάνει την περιφέρεια, τους δήμους, τις επαγγελματικές ενώσεις, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, τις επιχειρήσεις που έχουν ηγετικό ρόλο στους επιλεγέντες κλάδους αιχμής,
· η δημιουργία μηχανισμού διάχυσης της νέας πληροφορίας όχι μόνο όσον αφορά στις προσκλήσεις κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων αλλά κυρίως στην προβολή και προώθηση της καινοτομίας και ενσωμάτωση της στην παραγωγική διαδικασία,
· η δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού που θα περιλαμβάνει μεθοδολογικές, τεχνικές και νομικές υποστηρικτικές διαδικασίες σε όλους τους εταίρους όπως επίσης εκπαίδευση και δια βίου μάθηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου