bara

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Ε.Ο.Ζ και συνταγές αυτοκαταστροφής από ουρανοκατέβατους σωτήρες

ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.
E-mail: panosmandalos@yahoo.gr.
Πολλά λέγονται τα τελευταία χρόνια για την δημιουργία των Ε.Ο.Ζ (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες). Ιδρύθηκαν και εταιρείες που προωθούν αυτό το …όραμα (δεν ξέρω ποιου) που θα μας φέρει ανάπτυξη. Τι είναι οι ΕΟΖ; Είναι περιοχές που έχουν ειδικό 
φορολογικό καθεστώς,
πληρώνονται δηλαδή λιγότεροι φόροι, έχουν διαφορετικές συνθήκες εργασίας από την υπόλοιπη χώρα και φυσικά τα ωράρια εργασίας καθορίζονται από τον εργοδότη και φυσικά ανάλογα με το καθεστώς που ισχύει από την ειδική συνθήκη. Δηλαδή δεν υπάρχει προστασία από το κεντρικό κράτος και καμία προστασία εργασιακών δικαιωμάτων. Μια μεγάλη ΕΟΖ είναι ολόκληρη η Βουλγαρία όπου ο μισθός είναι στα 120-150 ευρώ και φυσικά αν πάει κανείς στην νότια Βουλγαρία θα καταλάβει τι σημαίνει ανάπτυξη. Αν δηλαδή θεωρηθεί ανάπτυξη ότι σκουπίδια, αρουραίοι και άνθρωποι συμβιώνουν, σε μια αρμονική συνύπαρξη, τότε θα έχει βρει το ελιξίρ …της ανάπτυξης. Επίσης στην γειτονική μας Τουρκία γίνεται κάτι ανάλογο. Στην Κωνσταντινούπολη των 17 εκατομμυρίων, πάνω από 6-7 εκατομμύρια ζούνε σε καταστάσεις πρωτόγνωρης φτώχιας. Και πώς να μην ζούνε αφού ο μισθός είναι 150-200 ευρώ και η βενζίνη κοστίζει γύρω στα 2,5 ευρώ. Το χειμώνα η μπόχα του καμένου πετροκάρβουνου που καίνε για θέρμανση (φτηνό καύσιμο με τις χειρότερες επιδόσεις στην ρύπανση) είναι αισθητή σε όλες τις πόλεις της Αν. Θράκης. Στις δηλώσεις των ατόμων που προωθούν την μεγάλη αυτή ιδέα …είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε αυτά που παράγουμε και φυσικά σε αυτό θα συμφωνήσουμε. 
Αυτό όμως το ακούμε και από διάφορους κυβερνητικούς φορείς και σε αυτό θα ξανασυμφωνήσουμε.
Αλλά έχουμε ανάγκη από αυτές τις ζώνες για να έρθει η ανάπτυξη ή αυτές είναι οι σκοτεινές ζώνες Κινεζοποίησης και φτωχοποίησης μιας κοινωνίας σε όφελος ολιγαρχικών συμφερόντων και οι προμοτέρ τους, είναι ακριβώς αυτά τα πιόνια που τις προωθούν;
Και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 
Στην Ελλάδα υπήρχε η ανάπτυξη. Στην Θράκη που προωθείται η ιδέα, υπήρχε η μεγαλύτερη παραγωγή σε γεωργικά προϊόντα ενώ οι μεταποιητικές βιομηχανίες ήταν πολλές. Επίσης εκκοκκιστήρια, βιομηχανίες χάρτου και υφασμάτων, DIANNA, ΠΕΤΣΕΤΑΚΗΣ, ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΑΡΑ με δυο εργοστάσια, Αλλαντοβιομηχανία Θράκης, κλπ. Και όλα αυτά λειτουργούσαν. Επίσης, οι συνεταιρισμοί είχαν αποδώσει καλά αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε ότι στην Θράκη έβγαινε η μεγαλύτερη παραγωγή ζάχαρης με δύο εργοστάσια που σήμερα είναι ημίκλειστα, στην Ξάνθη και στην Ορεστιάδα, ενώ η περισσότερη ζάχαρη είναι εισαγωγής. Επίσης η κτηνοτροφική παραγωγή που σχεδόν ήμασταν αυτάρκεις σε κτηνοτροφικά προϊόντα. Στην βιομηχανική παραγωγή μπορούμε να βάλουμε και τα Λιπάσματα της Ν. Καρβάλης όπως και το διυλιστήριο πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην Θάσο. Όλα αυτά λειτουργούσαν έως ότου κάποιοι τράβηξαν τους διακόπτες. Άρχισαν οι αλόγιστες επιδοτήσεις χωρίς έλεγχο, γιατί υπήρχε κάποιος πολιτικός που κάλυπτε τον δικό του, άρχισαν οι κομματικοποιήσεις στους συνεταιρισμούς όπου άνθρωποι άσχετοι και ασύδοτοι κοιτούσαν και κοιτάν μόνο το κομματικό και προσωπικό τους συμφέρον, διαλύοντας κάθε μορφή οργάνωσης. Οι επιδοτήσεις στις βιομηχανίες, άναρχες και χωρίς μέτρο σε άτομα που δεν ήτανε ποτέ επιχειρηματίες, αλλά ευκαιριακοί εκλεκτοί που καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα κάτω από την κομματική τους ταυτότητα.
Υπέγραψαν την αγρανάπαυση και τις ποσοστώσεις γάλακτος δίνοντας μεγαλύτερη παραγωγή στις βόρειες και βιομηχανοκότερες χώρες και δίνοντας επιδόματα χωρίς ανταπόκριση που φαγώθηκαν χωρίς νόημα αφήνοντας την παραγωγή στην απαξίωση. 
Ο Έβρος, από τους μεγαλύτερους κτηνοτροφικούς νομούς έμεινε χωρίς σφαγεία για πάνω από 35 χρόνια ενώ οι κτηνοτρόφοι πάνε στην Ανδριανούπολη (Τουρκία) και όπου βρουν για να σφάξουνε τα ζώα τους. 

Στο τέλος η κατάρρευση. Εδώ και 30 χρόνια δεν έχει εκτελεσθεί σωστά ούτε ένας προϋπολογισμός. Όλοι παθητικοί με χρέος. Υπεύθυνοι αυτοί που υπόγραψαν τις αγραναπαύσεις και τις ποσοστώσεις. Αυτοί που απαξίωσαν τα Ελληνικά χέρια και προϊόντα, προωθώντας μόνο την μίζα και την παραλλαγή.
Άρα, δεν έχουμε ανάγκη από τις ΕΟΖ. Και πριν τις ΕΟΖ είχαμε ανάπτυξη. Δεν θέλουμε μισθούς πείνας όπου η κάθε πολυεθνική θα κάνει το κουμάντο της και θα καθορίζει τα πάντα. 
Θέλουμε απλώς ένα σωστό οικονομικό στερέωμα με αυστηρούς ελεγκτικούς νόμους, με χαμηλή φορολογία και ΦΠΑ, με κατάργηση των επιδοτήσεων και με παροχή κινήτρων ανάπτυξης για την δημιουργικότητα και την επένδυση (φοροαπαλλαγές για όποιον επενδύει, κίνητρα για νέες προσλήψεις χωρίς απολύσεις) και κυρίως επανεκκίνηση της παραγωγής. Σε κανένα καπιταλιστικό κράτος δεν υπάρχει ανάπτυξη όταν δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη από πλευράς καταναλωτών και φυσικά διακίνηση των προϊόντων που παράγονται. Αυτό είναι άναρχο ολιγαρχικό καθεστώς ή όπως το αποκαλούν μερικοί νεοφιλευρευθερικό … όχι όμως καπιταλιστικό. Δηλαδή ένα άρρωστο σύστημα, όπως άρρωστο ήταν και το κουμμουνιστικό που κατέρρευσε, αφού στηριζότανε στην καταπίεση και στον εξαναγκασμό. Πως μπορείς να εννοήσεις βιώσιμο ένα σύστημα που στηρίζεται στην εξαθλίωση και στην εκμετάλλευση του πλούτου της μεσαίας τάξης, στην νομιμοποίηση της τοκογλυφίας και στην νομιμοποίησης των καρτέλ και της αισχροκέρδειας χωρίς φραγμούς με την έννοια των αγορών. Πολλοί χρησιμοποιούν αυτή την φράση θέλοντας να πουν για τις ελεύθερες τιμές, χωρίς όρια και σταθμά. Και θα πω, ότι όλα τα χρόνια άρρωστα συστήματα είναι καταδικασμένα σε …..θάνατο. Σε κανένα κράτος δεν θα υπάρξει ανάπτυξη όταν αυτή δεν περάσει στην κατανάλωση. Και όπως είπα αν θεωρείται ανάπτυξη το Κινεζικό ή το Τουρκικό μοντέλο τότε ζείτε σε έναν άλλο κόσμο …στον κόσμο των βαρελοφρώνων (διαρκώς μεθυσμένων) …όπου όλα τα βλέπεται διπλά και φυσικά καλά.
Σε δεύτερη φάση αν υιοθετηθεί η ΕΟΖ Θράκης, δηλαδή μια αυτόνομη οικονομική ζώνη, μήπως θα είναι και το εφαλτήριο διεκδίκησης και άλλων αυτόνομων τάσεων; Μήπως δηλαδή βάλουμε ακριβώς τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα; Και αν αύριο μεγάλες εταιρείες Τουρκικών συμφερόντων έρθουν στην περιοχή και αρχίσουν να ζητάνε και περισσότερη αυτονομία, σε περίπτωση επιβολής νόμων Εθνικών, ποιος μπορεί να πει ότι οι γείτονες, δεν θα προβούν σε μια επίθεση …φιλίας προς τα συμφέροντα τους, που απειλούνται σε Ξένη περιοχή. 
Και μετά γιατί να υπάρχει ΕΟΖ εφόσον υπάρχει Ελληνικό κράτος. Οι νόμοι δεν είναι ίδιοι για όλους τους Έλληνες πολίτες ή πάλι η Θράκη θεωρείται τόπος ιδιαίτερος και τόπος εξορίας;
Για όλους λοιπόν αυτούς τους μεγάλους φωστήρες που προωθούν τα σκοτεινά όνειρα ίσως και του διαμελισμού της Ελλάδος πρέπει να πούμε όχι. 
Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι μόνο προγραμματισμός, από άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά και φυσικά επανασχεδιασμός της παραγωγικής δραστηριότητας που φυσικά θα επανακινήσει και την βιομηχανική μεταποιητική παραγωγή.
Οι σωτήρες εξ ουρανού και τα παπαγαλάκια χαμένων ιδεών και νοημοσύνης, ας μείνουνε να παπαγαλίζουν αυτά που τους δίδαξαν, διδάκτορες χωρίς πτυχία και γνώμονα ή που είναι εντεταλμένοι σε άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί, γιατί έχει τα πάντα και μάλιστα με Εθνικούς νόμους και όχι διαμελιστικούς. Από ορυκτό πλούτο, γεωργία, κτηνοτροφία, Τουρισμό χειμερινό και καλοκαιρινό, Θρησκευτικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, κλπ…….. για όλα αυτά δεν χρειαζόμαστε τις ΕΟΖ αλλά όραμα και προγραμματισμό… υποδομές που θα φέρουν την ανάπτυξη και όχι μισθούς των 300 ευρώ…
Ίσως όλα αυτά να επιβουλεύονται οι αετονύχηδες και να έχουν τα δικά τους παπαγαλάκια να προωθήσουν την ιδέα της υποταγής….. 
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου