bara

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

NATO: Ένταξη της ΠΓΔΜ μόνο με συναίνεση της Ελλάδας

Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να αναμένει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι το μήνυμα του γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν προς τα Σκόπια. Όπως μεταδίδει η «Φωνή της Αμερικής», ο κ. Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι για τη λήψη των αποφάσεων στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των χωρών-μελών της Συμμαχίας και ως εκ τούτου απαιτείται και η συναίνεση της Ελλάδας. «Για να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη στα Σκόπια είναι απαραίτητη η συναίνεση της Ελλάδας. Έτσι έχει το ζήτημα. Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε πρόσκληση έως ότου βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος. Αυτή την απόφαση λάβαμε στο Βουκουρέστι το 2008 και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η αρχή της ομοφωνίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν. Επιθυμώ όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

«Προσωπικά, θα ήθελα να ήμουν σε θέση να απευθύνω πρόσκληση για ένταξη στην κυβέρνηση των Σκοπίων, όμως η πραγματικότητα είναι ότι απαιτείται συναίνεση εντός της Συμμαχίας», πρόσθεσε ο κ. Ράσμουσεν.

Επιπλέον, προέτρεψε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να επιδείξουν βούληση και ευελιξία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στο Σικάγο.

«Καλώ τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, με τον οποίο συναντήθηκα πρόσφατα, να επιδείξει ευελιξία και ρεαλισμό. Το ίδιο μήνυμα μετέφερα και στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου. Παροτρύνω και τις δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία», ανέφερε.

Τη θέση ότι χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πως η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν αφορά τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, διατύπωσε χθες στα Σκόπια και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Πολ Γουόλερς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημ: Η παραπάνω τοποθέτηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ (που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντίστοιχων τοποθετήσεων από ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ όπως η Α. Μέρκελ), δείχνει ότι στην παρούσα φάση το ευρύτερο "δυτικό στρατόπεδο" προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα αποσταθεροποιούσε ακόμη περισσότερο την Ελλάδα, φοβούμενη ότι μια εθνική ήττα στο μέτωπο του Μακεδονικού θα μπορούσε να αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, πυροδοτώντας ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Έτσι, ενώ τα Σκόπια προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για να ανακινήσουν το θέμα της εισόδου τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, βρίσκουν κλειστές πόρτες, τουλάχιστον επί του παρόντος. Όμως η νηνεμία αυτή είναι προσωρινή, γιατί στο βάθος του ορίζοντα υπάρχει και η προϊούσα αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ λόγω της ενδυνάμωσης του αλβανικού στοιχείου. Κάποια στιγμή, όταν η ελληνική κρίση θα έχει επιλυθεί (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο...) το επιχείρημα της αποφυγής αποσταθεροποίησης θα το προβάλουν οι Σκοπιανοί, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνει η ΠΓΔΜ δεκτή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, για να μη διαλυθεί. Τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την ελληνική θέση. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η μόνη ριζική λύση είναι η καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου