Πηγή: http://www.gastronomos.gr/
Ο Παναγιώτης Παπανικολάου είναι ένας ακόμη επιστήμονας -οικονομολόγος- που προτίμησε τη ζωή στο νησί του, τη
Σαμοθράκη, από τη ζωή πίσω από ένα κομπιούτερ, καθώς και την ενεργό συμμετοχή στην οικονομία του τόπου του. Έτσι, επαναλειτούργησε το μοναδικό τυροκομείο του νησιού, που ανήκε στον παππού του.
Το πρατήριο στην Αλεξανδρούπολη.
Στη Σαμοθράκη, έναν τόπο με ιδιαίτερη χλωρίδα και γεμάτο κοπάδια αιγοπροβάτων, υπάρχει μόνο ένα τυροκομείο. Και το έχει ένας νέος παραγωγός, ο Παναγιώτης Παπανικολάου. Το τυροκομείο ήταν του παππού του. Ο πατέρας του ασχολήθηκε με άλλες δουλειές.
Τυροκομείο Σαμοθράκης, Σαμοθράκη, τηλ.: 6974 776 827.
Σαμοθράκη, από τη ζωή πίσω από ένα κομπιούτερ, καθώς και την ενεργό συμμετοχή στην οικονομία του τόπου του. Έτσι, επαναλειτούργησε το μοναδικό τυροκομείο του νησιού, που ανήκε στον παππού του.
Το πρατήριο στην Αλεξανδρούπολη.
Στη Σαμοθράκη, έναν τόπο με ιδιαίτερη χλωρίδα και γεμάτο κοπάδια αιγοπροβάτων, υπάρχει μόνο ένα τυροκομείο. Και το έχει ένας νέος παραγωγός, ο Παναγιώτης Παπανικολάου. Το τυροκομείο ήταν του παππού του. Ο πατέρας του ασχολήθηκε με άλλες δουλειές.
Το γάλα των αμνοεριφίων του νησιού φτάνει στο τυροκομείο και τυροκομείται αμέσως.
Ο Παναγιώτης Παπανικολάου, εν ώρα εργασίας.
Το 2000, ο Παναγιώτης, μετά τις σπουδές του στα Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στο νησί για να ζήσει εκεί και να λειτουργήσει ξανά το τυροκομείο. Το εκσυγχρόνισε, πήρε τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και μαθήτευσε δίπλα σε μάστορες τυροκόμους, Σαρακατσάνους και Γιαννιώτες. Είχε, μάλιστα, και τη βοήθεια ενός καθηγητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, του κ. Μάνθου Γαλάνη.Μόλις πριν από 4 χρόνια ανέλαβε ο ίδιος την τυροκόμηση. Φτιάχνει τη γραβιέρα που βραβεύουμε, το κασκαβάλι, τυρί σαρακατσάνικο που ζυμώνεται στο χέρι, και τη φέτα.
Το σαρακατσάνικο κασέρι, το κασκαβάλι, ζυμώνεται στο χέρι.Ολα γίνονται από το αιγοπρόβειο γάλα του νησιού, με φυσική καλλιέργεια γιαουρτιού, και διατίθενται στο κατάστημά τους στην Αλεξανδρούπολη. Ενα ποσοστό διατίθεται στην τοπική αγορά και στους τουρίστες του νησιού, ενώ ένα μικρότερο φτάνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Ενας λόγος που το τυρί μας είναι ξεχωριστό», μας είπε, «είναι ότι τα ζώα αρμυρίζουν καθημερινά και βόσκουν στην εξαιρετικά πολυποίκιλη χλωρίδα της Σαμοθράκης. Κι εγώ είμαι αποφασισμένος να τυροκομώ μόνο όσο έχω γάλα από το νησί».
Το 2000, ο Παναγιώτης, μετά τις σπουδές του στα Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στο νησί για να ζήσει εκεί και να λειτουργήσει ξανά το τυροκομείο. Το εκσυγχρόνισε, πήρε τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και μαθήτευσε δίπλα σε μάστορες τυροκόμους, Σαρακατσάνους και Γιαννιώτες. Είχε, μάλιστα, και τη βοήθεια ενός καθηγητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, του κ. Μάνθου Γαλάνη.Μόλις πριν από 4 χρόνια ανέλαβε ο ίδιος την τυροκόμηση. Φτιάχνει τη γραβιέρα που βραβεύουμε, το κασκαβάλι, τυρί σαρακατσάνικο που ζυμώνεται στο χέρι, και τη φέτα.
Το σαρακατσάνικο κασέρι, το κασκαβάλι, ζυμώνεται στο χέρι.Ολα γίνονται από το αιγοπρόβειο γάλα του νησιού, με φυσική καλλιέργεια γιαουρτιού, και διατίθενται στο κατάστημά τους στην Αλεξανδρούπολη. Ενα ποσοστό διατίθεται στην τοπική αγορά και στους τουρίστες του νησιού, ενώ ένα μικρότερο φτάνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Ενας λόγος που το τυρί μας είναι ξεχωριστό», μας είπε, «είναι ότι τα ζώα αρμυρίζουν καθημερινά και βόσκουν στην εξαιρετικά πολυποίκιλη χλωρίδα της Σαμοθράκης. Κι εγώ είμαι αποφασισμένος να τυροκομώ μόνο όσο έχω γάλα από το νησί».
Η βραβευμένη γραβιέρα πριν ωριμάσει.Πού βρίσκουμε τα προϊόντα.Στα παντοπωλεία της Αλεξανδρούπολης. Στην Αθήνα διατίθεται στον Μιράν (Ευριπίδου 45, 210-32.17.187) και στον Μανδραγόρα (Δημητρίου Γούναρη 14, Πειραιάς, 210-41.72.961).
bravo paidia balate tin phgi ..etsi bravo poloi grigoroi eiste
ΑπάντησηΔιαγραφήαν δουλευαν και ελληνεσ μεσα και οχι αλβανοι θα ηταν καλυτερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια στον κ.Παπανικολάου.Άκουσα για μια καινούργια του προσπάθεια σε σχέση με το αγγουρέλαιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως οι έλληνες προτιμούν να πίνουν καφέ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως και οι αλλοδαποί εργάτες στοιχίζουν ελάχιστα;
Μπράβο στο παλικάρι που τόλμισε και πάει καλά.Μπράβο που επένδυσε στον παραγωγικό τομέα.Ελπίζω μόνο να μην τον κλείσει το ελληνικό δημόσιο όπως κάνει με αρκετές παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα!