bara

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Συνέδριο για τη Θαλλάσια Ρύπανση στην Αλεξανδρούπολη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 4ης Επιτροπής Καθοδήγησης του έργου ‘TOSCA’ (Tracking Oil Spills & Coastal Awareness network - Παρακολούθηση Πετρελαιοκηλίδων και Δίκτυο Παράκτιας Ενημέρωσης), το οποίο υλοποιείται από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διακρατικής Εδαφικής Συνεργασίας ‘MED’ και πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από 8 έως 10 Μαΐου 2012.

Εκτός από την Περιφέρεια ΑΜΘ, που ήταν και ο διοργανωτής της συγκεκριμένης συνάντησης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των 10 υπολοίπων εταίρων του έργου από τέσσερις χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία).
Κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης αναλύθηκε διεξοδικά το επιστημονικό/ερευνητικό μέρος του έργου και συγκεκριμένα η πορεία των μελετών αναφορικά με τα διάφορα μοντέλα πρόβλεψης της κίνησης των πετρελαιοκηλίδων καθώς και των πειραμάτων που έχουν λάβει χώρα σχετικά με τη χρήση των διαφόρων ειδών πλωτήρων (drifters) και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.
Οι εισηγήσεις και συζητήσεις της δεύτερης ημέρας εστίασαν στο διαχειριστικό και επικοινωνιακό μέρος του έργου καθώς και στις δράσεις εκείνες που αφορούν στη κατάρτιση πολιτικών για τη διαχείριση της παράκτιας μόλυνσης από πετρελαιοκηλίδες.
Κατά τη τρίτη και τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκε από τους εκπροσώπους του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης παρουσίαση μέσων αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων, ενώ στη συνέχεια η ΠΑΜΘ ξενάγησε τους συμμετέχοντες σε παράκτιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου με ιδιαίτερη οικολογική σημασία και μεγάλη ευαισθησία σε ενδεχόμενο κίνδυνο από θαλάσσια ρύπανση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εργασίες χαιρέτισε η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Έβρου κα Νικολάου και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Ούστογλου, ενώ καταλυτική για την επιτυχή έκβαση της διοργάνωσης υπήρξε η συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος της Αλεξανδρούπολης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου