Πριν μερικές μέρες ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης βράβευσε την Ελληνοκαναδή βουλευτή του Καναδά Niki Ashton με καταγωγή από την περιοχή μας για τον αγώνα της κατά της επένδυσης των χρυσωρυχείων στο Πέραμα του Έβρου.Η ίδια όμως όταν πριν δυο χρόνια υπήρχε ο κίνδυνος να κλείσει ένα ορυχείο στην περιοχή
του Καναδά όπου εκλέγεται,με κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας πρωτοστάτησε στον αγώνα υπέρ του αντίστοιχου ορυχείου και με σύνθημα
του Καναδά όπου εκλέγεται,με κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας πρωτοστάτησε στον αγώνα υπέρ του αντίστοιχου ορυχείου και με σύνθημα
Αυτοί είναι οι δικοί μας φυσικοί πόροι
Αυτή είναι η κοινότητά μας
Αυτή είναι η πόλη μας
Αυτός είναι ο δικός μας Καναδάς
Θα αντισταθούμε έκανε αγώνα υπέρ της επένδυσης εκεί στον Καναδά και της διάσωσης των θέσεων εργασίας εκεί.Προφανώς η κυρία Ashton θεωρεί ότι μόνο ο Καναδάς δικαιούται να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς του πόρους και να έχει δουλειές για τους πολίτες του ενώ για την περιοχή μας αδιαφορεί και ανέξοδα και υποκριτικά πρωτοστατεί-μόνο στην Ελλάδα-στον αγώνα κατά της επένδυσης.
Αυτή είναι η κοινότητά μας
Αυτή είναι η πόλη μας
Αυτός είναι ο δικός μας Καναδάς
Θα αντισταθούμε έκανε αγώνα υπέρ της επένδυσης εκεί στον Καναδά και της διάσωσης των θέσεων εργασίας εκεί.Προφανώς η κυρία Ashton θεωρεί ότι μόνο ο Καναδάς δικαιούται να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς του πόρους και να έχει δουλειές για τους πολίτες του ενώ για την περιοχή μας αδιαφορεί και ανέξοδα και υποκριτικά πρωτοστατεί-μόνο στην Ελλάδα-στον αγώνα κατά της επένδυσης.
Διαβάστε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο από το βίντεο που ανέβασε η ίδια στο YOUTUBE υποστηρίζοντας την επένδυση του ορυχείου στον Καναδά.
Περιγραφή του Βίντεο στο YouTube
Αυτή είναι η ιστορία μας. Ακούστε την ιστορία μας για το πώς η εξαγορά ενός στρατηγικού πόρου για την εταιρική ευημερία από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει οδηγήσει την κοινότητά μας σε απώλειες θέσεων εργασίας. Ελάτε μαζί μας στην εκστρατεία μας για τις κοινωνίες μας, τους πόρους μας, τον Καναδά μας. Ελάτε μαζί μας ζητώντας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υπερασπιστεί τους Καναδούς και τις θέσεις εργασίας. Μαζί, θα αντεπιτεθούμε.Γραπτό Κείμενο
Το 1950 η εταιρεία INCO δημιούργησε ένα μεταλλείο με μύλο, χυτήριο και μονάδα εξευγενισμού στο Thompson της Manitoba. Ήταν η πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής νικελίου στον κόσμο. Το 2007 η εταιρεία Vale αγόρασε την INCO, η ομοσπονδιακή συντηρητική κυβέρνηση του Καναδά ενέκρινε την εξαγορά βασισμένη στην δέσμευση της αγοράστριας εταιρείας να αναπτυχθεί και να παράσχει περισσότερες θέσεις εργασίας. Το Νοέμβριο του 2010 παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για νέες επενδύσεις για χυτήριο και μονάδα εξευγενισμού, η Vale ανακοίνωσε το κλείσιμο της. Αυτό έγινε έξι εβδομάδες αφού η Vale έλαβε ένα δισεκατομμύριο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει την απώλεια περισσότερων από εξακοσίων θέσεων εργασίας έχοντας μία καταστροφική επίδραση στην κοινωνία, στην περιφέρεια και στην επαρχία. Αυτή είναι η ιστορία μας.
Απομαγνητοφώνηση Νίκη Άστον στην βουλή των κοινοτήτων 17 Νοεμβρίου 2010
Το Thompson και οι κοινότητες σαν αυτό είναι η καρδιά και η ψυχή της χώρας μας. Τρία χρόνια πριν η σημερινή κυβέρνηση άφησε την εταιρεία Vale να εξαγοράσει την INCO, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν προς το συμφέρον του Καναδά. Σήμερα η Vale, ξερίζωσε την καρδιά του Thompson
Συνεντεύξεις
Το όνομά μου είναι Τάσα Φέργκιουσον, (το μεταλλείο) είναι κομμάτι της κοινωνίας μας και (η διατήρησή του) έχει να κάνει με την διατήρηση όλων αυτών για τα οποία δουλέψαμε τόσο σκληρά. Δίνουμε αγώνα για την κοινωνία μας, την χώρα μας και για όλα αυτά που δουλέψαμε τόσο σκληρά για να αποκτήσουμε.
Το όνομά μου είναι Μίρο, ζω στο Thompson εδώ και τριάντα χρόνια έχω οικογένεια εδώ, εδώ ζουν οι γονείς και οι παππούδες μου
Γεια σας το όνομά μου είναι Έρικ δεν έχω οικογένεια εδώ αλλά είμαι τέταρτης γενιάς εργάτης μεταλλείου, ο Πατέρας μου ολοκλήρωσε την καριέρα του εδώ, ήρθα από την Σιβηρία και δουλεύω εδώ ήδη για τρία χρόνια και μου αρέσει πολύ.
Το όνομά μου είναι Νταν και η κατάστασή μου είναι διαδεδομένη, προσπαθούμε να δουλέψουμε σαν οικογένεια και ελπίζω να δουλέψουμε σύντομα.
Περιγραφή
Γιατί θα έπρεπε η Vale να κλείσει το χυτήριο και την μονάδα εξευγενισμού;
Δίνει δουλειά σε περισσότερους από πεντακόσιους εργαζομένους δηλαδή τουλάχιστον πεντακόσιοι άνθρωποι θα αναγκαστούν να φύγουν.
Πεντακόσιοι άνθρωποι που ζουν στην κοινότητά μας, πεντακόσια παραπάνω άδεια σπίτια.
Συνεντεύξεις
Αυτό πρόκειται να επηρεάσει τρεις φορές περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που νομίζουν. Για κάθε θέση εργασίας που χάνεται χάνονται επιπλέον 3-4 θέσεις εργασίας στην κοινότητά μας.
Από το 1950 το Thompson είχε πάντα καθετοποιημένη μεταλλεία και εγώ ένιωθα ότι πάντα θα υπήρχε στο Thompson καθετοποιημένη μεταλλεία.
Για μένα το χυτήριο και η μονάδα εξευγενισμού, είναι στην καρδιά μου, καθώς δούλευα στο χυτήριο όπου μόνο δύο γυναίκες δουλεύαμε εκεί και όλες οι γυναίκες δουλεύαμε στο χυτήριο ή στην μονάδα εξευγενισμού και οι πιθανότητές να δουλέψουμε στα υπόγεια είναι μηδενικές.
Περιγραφή
Είδα την εγκατάλειψη και την επίδραση που έχει η απώλεια θέσεων εργασίας σε περιοχές και κοινότητες και στην οικονομία.
Νίκη Άστον (έχοντας στο φόντο ένα άγαλμα εργάτη μεταλλείου)
Αυτός (ο αγώνας) δεν έχει να κάνει μόνο με την πόλη μας αλλά με κάθε πόλη σε αυτή την χώρα, έχει να κάνει με εμάς και τον έλεγχο που έχουμε εμείς στις πρώτες ύλες μας, να έχουμε έλεγχο στο να βγάζουμε τα προς το ζην και να έχουμε έλεγχο της κοινότητάς μας. Έχει να κάνει επιπλέον με το μέλλον μας, έχει να κάνει με το να έχουμε λόγο οι νέοι και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών στο πως θέλουμε να αναπτυχθούμε. Και να έχουμε λόγο στο πως προχωράμε μπροστά σαν χώρα σαν Καναδάς.
Συνεντεύξεις
Αυτή η δουλεία (η μεταλλεία) είναι στην καρδιά της κοινωνίας μας
Αυτοί είναι οι δικοί μας φυσικοί πόροι
Αυτή είναι η κοινότητά μας
Αυτή είναι η πόλη μας
Αυτός είναι ο δικός μας Καναδάς
Θα αντισταθούμε
Κύριε... Φαροφύλακα... Αν διαβάζατε την ανάρτηση που αναπαράγετε, δε θα διαλέγατε τον παραπλανητικό τίτλο που δώσατε στο άρθρο σας. Συγχέετε τις μεταλλευτικές δραστηριότητες γενικά με την καταστροφή της εξόρυξης χρυσού. Η Niki Ashton στήριξε την απασχόληση που προσέφερε στην πόλη της η τοπική καθετοποιημένη μεταλλευτική εταιρεία νικελίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανείς δε μίλησε κατά των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων γενικά. Ούτε η Νίκη, ούτε ο δήμαρχος ούτε κάποιος από τη Διανομαρχιακή. Αντιθέτως, ο δήμαρχος έχει δηλώσει ότι είμαστε ανοικτοί στην αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου όχι όμως με χρήση κυανίου, αρσενικού ή με ανοικτά ορύγματα που αφήνουν πίσω ανεπούλωτες πληγές και σωρούς τοξικών αποβλήτων εσαεί.
Στη δε Χαλκιδική, όσοι αντιτίθενται στην καταστροφή των Σκουριών δε δήλωσαν ποτέ ότι είναι αντίθετοι στην εξόρυξη χρυσού με στοές, δραστηριότητα που γίνεται ανέκαθεν στην περιοχή. Αυτό που δε θέλει κανείς είναι τα ανοικτά ορύγματα, τη μαζική καταστροφή ολόκληρων βουνών και τη μετατροπή τους σε πούδρα για την αφαίρεση της λιγοστής χρυσόσκονης με επεξεργασία με κυάνιο, τη διαρροή στον αέρα νέφους υδροκυανίου, την πρόκληση όξινης βροχής, την έκλυση αρσενικού και βαρέων μετάλλων, την ανεξέλεγκτη χρήση του πολύτιμου πόσιμου νερού για την όλη διαδικασία και την υποβάθμιση της ποιότητάς του.
Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό ή μένει δήθεν έκπληκτος από δηλώσεις της Νίκης υπέρ της λειτουργίας μίας καθετοποιημένης μεταλλευτικής δραστηριότητας νικελίου στην πόλη της, είναι τουλάχιστον υποκριτής και αποσκοπεί στην παραπλάνηση των αδαών αναγνωστών του. Από ένα στρατευμένο μπλογκ, όπως οι Πολίτες Αριστοτέλη της Χαλκιδικής που ανάρτησαν αρχικά την "αποκάλυψη" που με χαρά αναπαράγετε, το περιμένει αυτό ο κάθε υποψιασμένος αναγνώστης.
Ο κάθε υποψιασμένος αναγνώστης όμως, είναι υποψιασμένος και στην λυσσαλέα αντίδραση όλων αυτών που αντιτίθενται. Μήπως τελικά κρύβονται άλλα συμφέροντα από πίσω ισάξια με αυτά των εταιριών εκμετάλλευσης? Δεν ξέρω, μια ερώτηση διατυπώνω (που γυρνάει στο μυαλό μου αρκετούς μήνες τώρα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιευκρίνηση: Δεν είμαι ούτε ο κύριος Φαροφύλακας ούτε κάποιος συνεργαζόμενος.
Κύριε Δρακόπουλε,παρ ότι εκτιμώ πολλές από τις τοποθετήσεις σας η μονομέρεια σας και η ταύτιση σας με ορισμένους που έχουν πιθανόν συμφέροντα από την μη πραγματοποίηση της επένδυσης μου κάνουν να παρατηρήσω τα εξής:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή έχετε σχετικές σπουδές σας ενόχλησε μόνο ο τίτλος και δεν γνωρίζετε ότι η μεταλλουργία Νικελίου αλλά και αυτό καθ αυτό το Νικέλιο είναι πολύ ποιο επικίνδυνο από τον χρυσό.Αν δεν το γνωρίζετε καλό θα είναι να ενημερωθείτε σχετικά.
Μετά γνωρίζετε αν στον τόπο που εκλέγεται η κυρία Αστον η εξόρυξη γίνεται με στοές ή όχι;.
Και επιτέλους το νόημα της ανάρτησης ήταν ότι δεν πρέπει να είμαστε στα κάγκελα ενάντια σε οποιανδήποτε επένδυση ακούγοντας τους οποιανδήποτε βολεμένους ή τους οποιονδήποτε ανέξοδα αντιδρούν σε οποιανδήποτε επένδυση.
Και στο τέλος όπως πολύ αναθεώρησαν για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη όταν απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο να γίνει έτσι και αν δεν γίνει η επένδυση των χρυσωρυχείων να είσαι σίγουρος ότι πολλοί που σήμερα αντιδρούν σε μια δεκαετία θα είναι υπέρ.Αλλά τότε .....
Κύριε Φαροφύλακα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι σπουδές μου δεν έχουν να κάνουν με χημεία, οι γνώσεις μου επί του θέματος είναι βασικές αλλά ενημερώνομαι από το διαδίκτυο και από τις εισηγήσεις/άρθρα των καθηγητών πανεπιστημίου που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού και που δεν έχουν καμία επαγγελματική σχέση με τις εταιρείες χρυσού.
Διαβάζοντας για τη μεταλλουργία νικελίου (για παράδειγμα, εδώ: http://www.answers.com/topic/nickel-metallurgy) βλέπω ότι καμία σχέση δεν έχει η επικινδυνότητα με αυτή της χρήσης κυανίου, που ελπίζω να μην υλοποιηθεί ποτέ στην πόλη μας. Διαβάζω για επίπλευση και μαγνητικό διαχωρισμό. Αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω για την επικινδυνότητα της διαδικασίας, παρακαλώ ενημερώστε με. Αν το νικέλιο είναι πιο επικίνδυνο από το χρυσό δε μας αφορά, αφορά τους εργαζόμενους στη μεταλλουργία. Μας αφορά όμως το πόσο πιο επικίνδυνη είναι η εξόρυξη και η μεταλλουργία του χρυσού. Τα τοξικά απόβλητα των χρυσωρυχείων θα μείνουν για πάντα πάνω από τα κεφάλια μας, η όξινη απορροή, οι τόνοι σκόνης και το νέφος υδροκυανίου που θα εκλύεται διαρκώς πάνω από τη μονάδα επεξεργασίας με κίνδυνο να το λουστούμε αν ο "στρατηγός άνεμος" αποφασίσει αλλιώς...
Η περιοχή της κ. Ashton μπορεί να εξαρτάται από τη μεταλλουργία του νικελίου, όχι όμως η δικιά μας από αυτή του χρυσού. Αν ξεκινήσει το κακό δεν θα έχει τέλος, όπως φαίνεται από τις συνεχείς αιτήσεις αδειοδότησης ερευνών για χρυσό που κάνει η Χρυσωρυχεία Θράκης στην περιοχή μας. Δεν είναι αυτή η ανάπτυξη που επιθυμώ για την περιοχή μου, η μετατροπή της σε κρανίου τόπο για να δουλέψουν 80 άτομα για 8 χρόνια...
Στα κάγκελα είμαι ενάντια σε κάθε "επένδυση" που καταστρέφει τον τόπο μας, όχι για όλες τις επενδύσεις όπως αφήνετε να εννοηθεί. Η συγκεκριμένη εταιρεία και τα στελέχη της είναι εμφανές ότι δεν επιδιώκουν τη διαφάνεια και τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία (είναι ξεκάθαρο από την ιστοσελίδα τους ακόμη, δεν έχουν αναρτήσει τη ΜΠΕ, τα δελτία τύπου τους, κλπ). Προσφέρουν καθρεφτάκια στη μάζα των ιθαγενών (όχι μόνο εδώ, παγκοσμίως) και προχωρούν σε χορηγίες σε τοπικούς συλλόγους και φορείς με το πρόσχημα της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης χωρίς να έχουν ξεκινήσει καν τις δραστηριότητές τους…
Την καραμέλα των βολεμένων την έχουμε ξανακούσει. Πείτε μου πόσοι από τους θιασώτες της επένδυσης των χρυσωρυχείων δεν είναι βολεμένοι, μέρος του συστήματος και πόσοι δεν έχουν άμεση ή έμμεση επαγγελματική σχέση με την εταιρεία χρυσωρυχείων.
Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης δεν έχει σχέση με τα χρυσωρυχεία. Για το θέμα του πετρελαιαγωγού δεν έχω ενημερωθεί πλήρως, αλλά λογικά σκεπτόμενος κάθε έννοια τουριστικής ανάπτυξης θα πήγαινε περίπατο με τη μόλυνση που θα επέφερε στις θάλασσες της περιοχής μας. Η εταιρεία όμως των χρυσοθήρων θα ταλαιπωρεί 4 γενιές Αλεξανδρουπολιτών αφού για 99 χρόνια (αν δεν κάνω λάθος) θα έχουν το δικαίωμα ανάπτυξης χρυσωρυχείων στην περιοχή μας. Και δεν πρόκειται να μας αφήσουν σε ησυχία μέχρι τότε. Σε κάθε απέλπιδα προσπάθειά τους θα μας βρίσκουν μπροστά τους…
Θα σας παρακαλούσα ακόμη να με ενημερώσετε για τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από όσους αντιτίθενται στην επένδυση χρυσού, μέχρι στιγμής δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο και θα ήθελα να το ξέρω σε τι αναφέρεστε εσείς και ο ανώνυμος αναγνώστης σας που απάντησε 4 λεπτά πριν εσάς.
Κλείνοντας, σας παρακαλώ διορθώστε τον τίτλο του άρθρου σας. Εκτός αν έχετε πληροφόρηση ότι η κ. Niki Ashton είναι όντως υπέρμαχος των χρυσωρυχείων στον Καναδά. Ειδάλλως παραπλανείτε, εν γνώση σας πλέον, τους αναγνώστες σας.
http://www.oryktosploutos.net/2011/05/blog-post_31.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκινώ από το τέλος.Αυτού του είδους η διαψευση που ζητάτε θυμίζει φοιτητοδιαμάχες της δεκαετίας του 70 και του 80 που για αλλοιώσουν το νόημα μιας σκέψης επέμειναν στην διάψευση σε κάτι άσχετο πάνω στην κουβέντα.Είστε φίλος της κυρίας Άστον ώστε να ξέρετε αν είναι αντίθετη στα χρυσωρυχεία της περιοχής της ή του Καναδά.Αν είστε ενημερώστε την να διαψεύσει η ίδια το σχετικό τίτλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη συνέχεια δεν κατάλαβα γιατί όσοι είναι υπέρ της επένδυσης υποχρεωτικά το κάνουν για λόγους συμφέροντος και όσοι είναι κατά από αλτρουισμό και οικολογική ευαισθησία;.Για σκεφτείτε το λίγο καλύτερα.
Μπορεί να μην έχετε σχετικές σπουδές αλλά για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη(που έτσι και αλλιώς δεν θα γίνει γιατί ήταν αντίθετος στα συμφέροντα των Αμερικάνων) βγάλατε αμέσως συμπέρασμα όπως για το θέμα του Νικελίου παραθέτοντας ένα link που τυχαία βρήκατε στο internet.Μήπως λέω μήπως πρέπει εκτός από την ενημέρωση που λέτε ότι έχετε από αυτούς που αντιντίθεντε στην πρόταση και για την εύρεση της αλήθειας να ασχοληθείτε και με τις άλλες απόψεις.Αν φυσικά θέλετε την αλήθεια και δεν σας αρκεί μόνο να είστε στα κάγκελα.Αν έτσι βρείτε εσείς και οι υπόλοιποι όλοι μας την αλήθεια το συμφέρον των κατοίκων και της περιοχής να ξέρετε ότι θα είμαστε με αυτήν όποια και αν είναι.
Γιατί αγαπάμε τον τόπο μας,τους ανθρώπους του και την Ελλάδα τουλάχιστον όσο εσείς.
Επειδή τα πολλά και ευγενικά λόγια είναι φτώχεια, εγώ προσωπικά (ανώνυμος και παρά 4 λεπτά κολλητός ή εγκάθετος του κυρίου φαροφύλακα) όπως αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα έχει ως εξής: εδώ και πολλά χρόνια θέλουμε ανάπτυξη, στην αρχή ήταν τουριστική (αλήθεια με τι προσόντα? με τα 5 χιλιόμετρα παραλίας?) μετά εμφανίστηκε ένας ακατονόμαστος είπε τη "σοφία" πράσινη ανάπτυξη και το κάναμε καραμέλα με τη συντριπιτική πλειοψηφία του κόσμου να αγνοεί το τι σημαίνει. Βρέθηκαν και κάποιοι "βολεμένοι" και έγιναν οικολόγοι και άρχισαν από τότε τα όργανα δε θέλουμε το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, δε θέλουμε τον αγωγό, δε θέλουμε το χρυσό, δε θέλουμε διϋλιστήριο, δε θέλουμε γενικώς εργοστάσια αλλά θέλουμε ανάπτυξη. Κατά προτίμηση χωρίς να μας αλλάξει καθόλου, αλλά το χρήμα να ρέει στην ποσότητα που θέλουμε (για να έχουν και μια σιγουριά οι οικολόγοι δημόσιοι υπάλληλοι). Εγώ πάλι προσωπικά το βλέπω να φτάνει σε επίπεδο σκοταδισμού. Αντί να διασφαλίσει η τοπική κοινωνία την αξιοπιστία εφαρμογής των μελετών και γενικά των επενδύσεων τις απορρίπτει. Οπότε καταλήγουμε στα εξής: ή υπάρχουν συμφέροντα που κρύβονται από πίσω, ή οι τοπικοί άρχοντες (πρώην και νυν) δεν ξέρουν τι τους γίνεται και κρύβονται πίσω από την άρνηση του να αλλάξει οτιδήποτε στον τόπο αυτό ή δεν ξέρω τι άλλο να υποθέσω. Έτσι όμως μπροστά δεν πρόκειται να πάμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ.1 Στην κατάσταση που είμαστε τώρα, έστω και ένας από αυτούς που αφήνουν την ταυτότητά τους στο φούρνο για να πάρουν ψωμί για τα παιδιά τους, να μπορέσει να βρει μεροκάματο, δεν με πειράζει η μισή πόλη να κάνει το καλοκαίρι μπάνιο στις μπανιέρες της.
Υ.Γ.2 Αναφορικά με το πόσιμο νερό που βρέθηκε με αρσενικό στη Χαλκιδική τελευταία κάτι μου λέει ότι οι κάτοικοι εκεί μπορεί να έχουν πάθει ήδη ανοσία τόσες δεκαετίες που πίνουν νερό με αρσενικό και νιτρικά πάνω από το όριο, με πηγή προέλευσης τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα κατά βάση, αλλά ας όψεται το κουκούλωμα που γινόταν τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Να μην ξεχνάμε όμως και τις κλιματικές και γεωγραφικές διαφορές Καναδά - Ελλάδας. Ο Καναδάς έχει χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε κάποιο από τα χημικά στοιχεία, δεν θυμάμαι ποιό, που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη του χρυσού δεν είναι επιβλαβές για την υγεία των πολιτών, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 18 βαθμούς, ενώ στην Ελλάδα αν όχι παραπάνω τουλάχιστον 8 μηνές η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 20 βαθμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά πιο σημαντικό είναι ότι ο Καναδάς έχει μεγάλες αχανείς εκτάσεις μη κατοικίσημες οπότε αν εκεί υπάρχει χρυσός δεν πειράζει τόσο όσο στην Ελλάδα που είναι σχετικά πυκνοκατοικημένη.
Να μην ξεχνάμε όμως και τις κλιματικές και γεωγραφικές διαφορές Καναδά - Ελλάδας. Ο Καναδάς έχει χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε κάποιο από τα χημικά στοιχεία, δεν θυμάμαι ποιό, που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη του χρυσού δεν είναι επιβλαβές για την υγεία των πολιτών, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 18 βαθμούς, ενώ στην Ελλάδα αν όχι παραπάνω τουλάχιστον 8 μηνές η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 20 βαθμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά πιο σημαντικό είναι ότι ο Καναδάς έχει μεγάλες αχανείς εκτάσεις μη κατοικίσημες οπότε αν εκεί υπάρχει χρυσός δεν πειράζει τόσο όσο στην Ελλάδα που είναι σχετικά πυκνοκατοικημένη.
Εγώ πάλι διαβάζοντας τις αναρτήσεις όλων...
ΑπάντησηΔιαγραφήτόσο του "φαροφύλακα" και των υπόλοιπων "ανώνυμων" και μή...
θα ήθελα να ρωτήσω...:
"Τί επαγγέλεσθε εσείς κ.Δρακόπουλε και έχετε άποψη - θέση επί παντός επιστητού?
Και αυτό το ρωτάω γιατί μου κάνουν εντύπωση οι τοποθετήσεις σας,όπως θα πώ παρακάτω:
Παραθέτω την 1η τοποθέτησή σας:
"...όπως φαίνεται από τις συνεχείς αιτήσεις αδειοδότησης ερευνών για χρυσό που κάνει η Χρυσωρυχεία Θράκης στην περιοχή μας. Δεν είναι αυτή η ανάπτυξη που επιθυμώ για την περιοχή μου, η μετατροπή της σε κρανίου τόπο για να δουλέψουν 80 άτομα για 8 χρόνια...
Κι όμως αυτοί μιλάνε για πολλούς περισ΄σοτερους εργαζόμενους!!!Ξέρετε κα΄τι παραπάνω εσείς;Από πού;
Μετά-Πρίν? δεν θέλω να μπώ στη διαδικασία ψαξίματος, δηλώνετε ότι:
"οι γνώσεις μου επί του θέματος είναι βασικές αλλά ενημερώνομαι από το διαδίκτυο και από τις εισηγήσεις/άρθρα των καθηγητών πανεπιστημίου που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού..."
Μόνον αυτές είναι οι πηγές ενημέρωσής σας;
"Όσοι αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού";Mα με βασικές γνώσεις-όπως εσείς λέτε- γιατί δεν "ψάχνεστε"λίγο πιο πλατειά;
Πως καταλήγετε στις διαπιστώσεις του τύπου;:
"Η συγκεκριμένη εταιρεία και τα στελέχη της είναι εμφανές ότι δεν επιδιώκουν τη διαφάνεια και τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία (είναι ξεκάθαρο από την ιστοσελίδα τους ακόμη, δεν έχουν αναρτήσει τη ΜΠΕ, τα δελτία τύπου τους, κλπ). Προσφέρουν καθρεφτάκια στη μάζα των ιθαγενών (όχι μόνο εδώ, παγκοσμίως) και προχωρούν σε χορηγίες σε τοπικούς συλλόγους και φορείς με το πρόσχημα της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης χωρίς να έχουν ξεκινήσει καν τις δραστηριότητές τους… "
χρησιμοποιώντας φράσεις του τύπου όπως :
"είναι εμφανές......είναι ξεκάθαρο από την ιστοσελίδα τους ..."κ.λ.π...μου ενισχύετε την άποψη-εντύπωση ότι ψάχνετε να βρείτε....τι θα πείτε...ενάντια σε αυτούς και την επένδυση και ότι αν....έβγαζαν δηλαδή στο διαδίκτυο την Μ.Π.Ε θα ήταν εντάξει; Άν δεν πρόσφεραν; ή αν πρόσφεραν αντί για καθρεπτάκια....500σάευρα...θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα;
Γιατί σας ενοχλούν οι χορηγίες σε σωματεία;Έχετε κάνει-υπηρετήσει ποτέ σε Δ.Σ. Σωματείου να διαπιστώσετε πως επιβιώνουν;Είναι δηλαδή κακό να δέχονται χορηγίες τα σωματεία ή πρέπει να εξετάζουν και από πού προέρχεται και ποιοί θα ενοχληθούν από κάθε χορηγία κ.λ.π.,εξετάζοντας ποιός κρύβεται πιθανόν πίσω από το τάδε,ποιός πίσω από το δείνα κ.λ.π.
Έτσι δεν συντηρούνται.....δεν μπορούν να διατηρηθούν εν ζωή σωματεία....μπλέκοντας με όποιες σκοπιμότητες...Οικονομικές-πολιτικές κ.α!!!
Τέλος πάντων....Θέλω να πιστεύω ότι απλά είστε κι εσείς, όπως πιθανόν κι εγώ, ένας παραπλανημένος...και όχι κακοπροαίρετα κατευθυνόμενος.....κατά των επενδύσεων ,που όπως θέλουμε να νομίζουμε ο καθένας.....είναι επιβλαβείς ή όχι....για την περιοχή μας!!!
Σας Ευχαριστώ για τη φιλοξενία...
............"Την καραμέλα των βολεμένων την έχουμε ξανακούσει. Πείτε μου πόσοι από τους θιασώτες της επένδυσης των χρυσωρυχείων δεν είναι βολεμένοι, μέρος του συστήματος και πόσοι δεν έχουν άμεση ή έμμεση επαγγελματική σχέση με την εταιρεία χρυσωρυχείων."
ΑπάντησηΔιαγραφήΆν "βολευτούμε"η ... πλειοψηφία .... είναι οκ δηλαδή;
Mα τότε αγαπητοί μου γιατί βαρυγκομάμε;
Αυτό δεν θέλουμε;Να το θέλει η πλειοψηφία;
Επομένως.....Μην τα θέλουμε όλα δικά μας:και τα σύκα -σύκα και τη σκάφη -σκάφη....
Εκτός κι αν......
Θέλουμε να μας ακούσουν.....και να ....μας "βολέψουν" κι εμάς....
Για να είμαστε στην πλειοψηφία κι εμείς....
Κύριε Φαροφύλακα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι άσχετο με την κουβέντα ότι ο τίτλος που βάλατε στο άρθρο που αναδημοσιεύετε είναι συνειδητά παραπλανητικός και καμία σχέση δεν έχει με την ουσία του συνημμένου βίντεο.
Όσο για τον αλτρουισμό των θιασωτών των χρυσοθήρων, η μεγάλη πλειοψηφία, αν όχι όλοι, είναι είτε άμεσα εργαζόμενοι, είτε έμμεσα συνεργαζόμενοι, είτε αποσκοπούν σε επαγγελματικές συνεργασίες. Για να αναφέρω ένα επώνυμο παράδειγμα, ο κ. Λουκάς, τηλεοπτικός σχολιαστής και πρόεδρος/μέλος ομάδων που στηρίζουν τα χρυσωρυχεία (Πολιτεία Θράκης, Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη - αν δεν κάνω λάθος στη δεύτερη συμμετέχετε κι εσείς) είναι αυτός που έχει ήδη γευτεί την "ανάπτυξη" που θα φέρουν στον τόπο μας οι χρυσοθήρες αφού έχει υπογράψει δύο οικοδομικές άδειες για τις σημερινές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Πέραμα. Κι εσάς, αν δεν κάνω λάθος, συγγενικό σας πρόσωπο έχει επαγγελματική σχέση με την εταιρεία.
Αφού έχετε το βήμα (το blog σας) πείτε μας κι εμάς ποιά είναι η εμπιστευτική ενημέρωση που είχατε από τους χρυσοθήρες που σας έχει κάνει να πιστεύετε ότι η "επένδυσή" τους δε θα φέρει την καταστροφή στην περιοχή μας αλλά την ανάπτυξη και την ευημερία. Από τα μέχρι τώρα επιχειρήματά τους προσωπικά δε με πείθουν.
Αν η εταιρεία επιδίωκε την συνεργασία με όλους μας και τον έλεγχο θα ήταν ανοικτή στην κριτική, θα επεδίωκε τη διαφάνεια και δε θα χρηματοδοτούσε δεξιά κι αριστερά συλλόγους και εκδηλώσεις με 500άρικα για να τους χρησιμοποιεί μετά λαμβάνοντας τη στήριξή τους στα καταστροφικά της σχέδια. Σας ξαναλέω ότι μία απλή ματιά στη "δωρική" τους ιστοσελίδα είναι αρκετή για να πειστεί κανείς για το ότι στην πραγματικότητα δεν επιδιώκουν καμία ενημέρωση, κανέναν έλεγχο και κανένα μοίρασμα του κέρδους τους με την τοπική κοινωνία. Το ίδιο και αν διαβάσει κανείς τις κατά καιρούς ενημερώσεις του προέδρου της Eldorado Gold, κ. Paul Wright, σε αναλυτές της μετοχής της εταιρείας του, στις οποίες έχει παλαιότερα μεταφέρει ανακρίβειες για την ανυπαρξία αντιδράσεων στη σχεδιαζόμενη επένδυση του στην περιοχή μας.
Περιμένω και την πληροφόρηση που μου χρωστάτε για την επικινδυνότητα της μεταλλουργίας του νικελίου και για τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτούς που αντιδρούνε στην επένδυση των χρυσοθήρων.
Τελικά κ.Δρακόπουλε γιατί δεν καταλαβαίνεται ότι η μόνη που μπορεί να μιλήσει για τον τίτλο Niki Ashton: Υπέρμαχος των χρυσωρυχείων στον Καναδά,πολέμιος των χρυσωρυχείων στην Ελλάδα είναι η ίδια εκτός αν έχετε εξουσιοδοτηθεί από αυτήν.Γιατί σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο είναι γενικά υπέρ της εκμετάlλευσης των πόρων του Καναδά-δεν λέει πουθενά εκτός του χρυσού-.Η ίδια επομένως και μόνο μπορεί να μιλήσει για τον τίτλο και όχι εσείς.
ΔιαγραφήΚαι σε παλαιότερη ανάρτηση μας ενώ ξεκινήσατε με επειχηρηματολογία στη ουσία του θέματος όταν αρχίσατε να δυσκολεύεστε όπως και τώρα αρχίσατε να την επίθεση σε πρόσωπα πράγμα που δείχνει την έλλειψη επιχειρημάτων στην ουσία.
Οσον αφορά το Νικέλιο θα σας απαντήσω με πλήρη στοιχεία από βιβλίο και όχι από link που βρίσκουμε στην αναζήτηση του google.
Πασχάλη Δρακόπουλε, το θέμα είναι ΈΝΑ. Η βραβευμένη πολέμιος της επένδυσης δημιούργησε βίντεο και το ανάρτησε στο προσωπικό της κανάλι στο YouTube με θέμα το μη κλείσιμο μεταλείου με εβδομήντα χρόνια λειτουργείας χωρίς κουβέντα για περιβάλλον(και ναι το νικέλιο βλέπε ΛΑΡΚΟ έχει πολύ επικίνδυνη επεξεργασία μην βάζεις αφελή link)και με ρητορική παρόμοια με αυτην της εταιρείας χρυσου..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή έχεις απεριόριστο χρόνο ως γνωστό σε κάθε αλεξανδρουπολίτη γράφεις και δέκα σελίδες σε κάθε blog.. Απάντησε λοιπον σε αυτό το απλό ερώτημα: Γιατί εδώ καταπολεμά και εκεί υποστηρίζει ένα μεταλλείο με διαφορετική ρητορική κάθε φορα;
Και κάτι τελευταίο, δεν γουστάρω να γράφω ανώνυμα αλλά η δημαρχάρα όποιον τολμήσει να πει κατι επώνυμα σχετικό με τα χρυσωρυχεία ή εναντίον του δεν του δίνει ούτε πεντάμηνο στο δήμο και εγώ έχω βιοποριστικό θέμα ενώ εσύ μάγκα μου όχι...
Θα σας ζητήσω να αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς σε πρόσωπα όπως του κ.Δρακόπουλου.Δεν θα δημοσιεύσω άλλο παρόμοιο σχόλιο
Διαγραφή1) Από την τελευταία σας απάντηση είναι προφανές ότι ο τίτλος του άρθρου σας είναι δικό σας αυθαίρετο συμπέρασμα. Η Niki Ashton έχει παρουσία στο facebook και το twitter, μπορείτε να τη ρωτήσετε αν είναι υπέρ των χρυσωρυχείων στον Καναδά και με ποιους όρους. Δεν την εκπροσωπώ ούτε την εκφράζω.
ΑπάντησηΔιαγραφή2) Η κριτική στους υπέρμαχους των χρυσοθήρων (μεταξύ αυτών και του δικού σας προσώπου) αναφέρεται στον αλτρουισμό που υποστηρίζετε παραπάνω ότι αυτοί έχουν ως κίνητρο
3) Περιμένω στοιχεία σας για τη μεταλλουργία νικελίου, αν και δεν μας αφορά άμεσα, παρόλα αυτά με ενδιαφέρει το θέμα. Το ίδιο περιμένω να κάνετε και για τη μεταλλουργία χρυσού. Σε λίγο καιρό θα βγάλουμε υποτιτλισμένα στα ελληνικά ντοκιμαντέρ από σοβαρά κανάλια σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσαν και παράτησαν (νύχτα) συνάδελφοι και συμπατριώτες της Eldorado Gold σε Ευρωπαϊκές χώρες.
4) Περιμένω το σχόλιό σας για το ποια συμφέροντα μπορεί να κρύβονται πίσω από τους αντιδρώντες στην καταστροφή των χρυσωρυχείων. Επειδή τους συναναστρέφομαι, πραγματικά δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο και θα ήθελα πολύ να το γνωρίζω. Για τους υπέρμαχους των χρυσωρυχείων, όμως, ξέρουμε.
5) Δε δυσκολεύομαι καθόλου να απαντήσω σε οποιοδήποτε σχόλιό σας με επιχειρήματα, το κάνω και δημόσια, το έχουμε κάνει και κατ' ιδία (μέσω ανταλλαγής email) στο παρελθόν. Θεωρώ ότι έχω απαντήσει ένα-ένα σε όλα σας τα ερωτήματα. Αν κάτι νομίζετε ότι μένει αναπάντητο, με χαρά να σας απαντήσω εκ νέου.
6) Μακάρι όλοι να είχαν το θάρρος της γνώμης τους επώνυμα, καταλαβαίνω όμως τους ενδοιασμούς ορισμένων, όπως αναφέρει κάποιος πιο πάνω. Την ευθύνη για κάθε ανώνυμο σχόλιο που αναρτάται την έχει, τελικά, ο διαχειριστής κάθε ιστοσελίδας. Στο χέρι του είναι το πόσο κίτρινο θα γίνει το blog του. Σας ευχαριστώ πολύ, λοιπόν, που προστατεύετε όλους όσοι επώνυμα παρεμβαίνουν στο blog σας.
7) Με την ευκαιρία να σας συγχαρώ για τη δουλειά που κάνετε στην ενημέρωση όλων μας για τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη μας, θα ήθελα αν έχετε τη διάθεση, να συνεργαστούμε στην ομάδα "Λόγοι Και Τέχνες στην Αλεξανδρούπολη" (https://www.facebook.com/Words.And.Arts.In.AXD) στο facebook.
Κύριε Δρακόπουλε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή έχουμε κουραστεί και έχουμε έχουμε κουράσει τους αναγνώστες
1 Ο τίτλος της ανάρτησης δεν είναι παραπλανητικός και με βάση την δήλωση της Αστον στο βίντεο:
Αυτή η δουλεία (τα μεταλλεία) είναι στην καρδιά της κοινωνίας μας.Αυτοί είναι οι δικοί μας φυσικοί πόροι Δίνει δουλειά σε περισσότερους από πεντακόσιους εργαζομένους δηλαδή τουλάχιστον πεντακόσιοι άνθρωποι θα αναγκαστούν να φύγουν.Πεντακόσιοι άνθρωποι που ζουν στην κοινότητά μας, πεντακόσια παραπάνω άδεια σπίτια.Αυτό πρόκειται να επηρεάσει τρεις φορές περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που νομίζουν. Για κάθε θέση εργασίας που χάνεται χάνονται επιπλέον 3-4 θέσεις εργασίας στην κοινότητά μας.
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Τ0Υ ΤΙΤΛΟΥ
αφήστε που οι δηλώσεις της είναι και τα βασικά επιχειρήματα των υπέρ της επένδυσης.
2και4. Γενικά πάντα είμαι αρνητικός στους αφορισμούς καλοί-κακοί,ιδιοτελείς- ανιδιοτελείς.Άλλωστε η ιστορία στην πατρίδα μας επιβεβαιώνει αυτή την αντίληψη μου νομίζω.Αν το ψάξετε λίγο καλύτερα πιθανόν θα μου δώσετε δίκιο.Άλλωστε τα συμφέροντα είναι από όλες τις πλευρές και όχι μόνο από την πλευρά των χρυσωρυχείων.
3.Για το θέμα του Νικελίου σας ειπα οτι αν ενδιαφέρεστε θα σας δώσω τα στοιχεία που συλλέγω και όχι με link
4 και 6. Αποψη μου είναι ότι παρόλες τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ ανθρώπων που δεν καθοδηγούνται από συμφέροντα και δεν έχουν μονομέρεια στην σκέψη τους η συνεννόηση και ο διάλογος πρέπει να κυριαρχούν στις διαφορές τους και όχι οι κραυγές και οι βρισιές.
7.Ειλικρινά εκτιμώ πολύ την ΄παρουσία σας στα κοινά της Αλεξανδρούπολης και το φρέσκο που μεταφέρεται.Θα χαρώ για οποιανδήποτε συνεργασία για το καλό της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου
Παρακαλώ εσείς όλοι που μοιάζει να είστε ενημερωμένοι ή τουλάχιστον παρακολουθείτε τα πράγματα, πειτέ μου: όταν αναφέρεστε στον τουρισμό της Αλεξανδρούπολης, για ποια νούμερα μιλάμε; Ποια η κίνηση της δημαρχίας που αύξησε τον τουρισμό; Έγώ βλέπω ότι ο τουρισμός είναι στον αυτόματο πιλότο και έρχονται σε μας οι γείτονες Τούρκοι και Βούλγαροι και νάναι βέβαια καλά οι άνθρωποι, αλλά έρχονται χωρίς κίνητρο, χωρίς να στρατευόμαστε εμείς για να αυξήσουμε την ποιότητα των παροχών μας. Και επειδή οι επενδύσεις και οι επενδυτικοί νόμοι είναι πολύ πιο ελκυστικοί στην Τουρκία τουλάχιστον - όπως μας εξηγούσε πρόσφατα μια επιχειρηματίας εκ Κωνσταντινούπολης, που έψαχνε να επενδύσει στην πόλη μας, απογοητεύτηκε και πήγε στη Βουλγαρία- τουρισμός ως τώρα στην Αλεξανδρούπολη, σημαίνει: οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων μας - παιδιά άριστα, με γνώσεις απίθανες σε γλώσσες, μουσική, φιλοσοφία, ιστορία...στα πάντα- γίνονται μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ, τα γκαρσόνια πολυτελείας των Τούρκων και Βουλγάρων, που ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΟΣΟΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, όλοι αυτοί δεν είναι και οι ευκολότεροι πελάτες, διότι η συμπεριφορά τους συχνά είναι τριτοκοσμική. Και ποιοι την εισπράττουν; Οι αριστοκράτες -υπό την έννοια της αγωγής και της βαθιάς παιδείας- νέοι μας. Είστε ευχαριστημένοι με αυτό; Αν πάλι αγνοείτε αυτήν την πραγματικότητα και γενικά όποιος την αγνοεί, ειλικρινά σας λέω, ως μητέρα παιδιών που έχουν βγει στο κυνήγι της εργασίας: ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΎΣΤΕ ΝΑ ΟΜΙΛΕΊΤΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφή