bara

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Επιστολή του Περιφερειάρχη Αν. Μακ. και Θράκης στον Υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηγάκη

Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, απέστειλε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης ζητώντας άμεσα την καταβολή των δόσεων της επιδότησης του κόστους εργασίας 12% των επιχειρήσεων της ΑΜΘ ή τον συμψηφισμό υποχρεώσεων καταβολών προς των δημόσιο, προκειμένου να υπάρξει μία ένεση ρευστότητας στην αγορά και ταυτόχρονα να διατηρηθούν οι πολύτιμες θέσεις εργασίας τους.
Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης, επανέρχεται στο ζήτημα της ισομερούς κατανομής σε ολόκληρη των Περιφέρεια των αναπτυξιακών κινήτρων και ευεργετημάτων, όπως συλλογικά έχει αποφασιστεί από όλους τους περιφερειακούς φορείς και έχει επανειλημμένα συμφωνηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο.
Επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής.



Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η    Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α



         Κομοτηνή  16/07/2012
Π  Ε  Ρ  Ι  Φ  Ε  Ρ  Ε  Ι  Α




ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ   ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ


         Αριθ.  Πρωτ.: Οικ.2477    



ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ



Ταχ.  Δ/νση
Ταχ.  Κώδικας
Πληροφορίες
Τηλέφωνο
F A X
e-mail

:  Γ.   Κακουλίδου    1
:  69100  ΚΟΜΟΤΗΝΗ
:  Γραμματεία
:  25313 /  52100,1,2
:  25310 / 22483
: periferiarxis@perif-amth.gr

ΠΡΟΣ:



     

ΚΟΙΝ:
Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων                   Κο. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη       Νίκης 5-7 , Αθήνα, Τ.Κ 10180   
Υπουργό Οικονομικών                    Κο. Ιωάννη Στουρνάρα                Νίκης 5-7 , Αθήνα, Τ.Κ 10180   



Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την επικοινωνία μας αυτή θα ήθελα να σας εκφράσω  τις προσωπικές μου ευχές για την ανάληψη των καθηκόντων σας και ταυτόχρονα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο αλλά εθνικής σημασίας έργο σας. Η κρίσιμη ιστορική αυτή συγκυρία επιβάλλει πανεθνική συστράτευση προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει αυτή τη στενωπό και να αποκτήσει αξιοπρέπεια και μέλλον για τα παιδιά της.
Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζετε πολύ καλά πως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας  και Θράκης κατέχει περίοπτη θέση στο βάθρο της κοινωνικοοικονονομικής δυσπραγίας με τα στατιστικά στοιχεία  και τους σχετικούς δείκτες να επιβεβαιώνουν την σύγχρονη τραγωδία που βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και βιοπορισμού ενώ το μεταναστευτικό ρεύμα που παρατηρείται θυμίζει εποχές που όλοι νομίζαμε ότι είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Η Περιφέρεια ΑΜΘ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας και την συγκυρία, έχει ενεργοποιήσει όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας της μέσα από μία στοχευμένη αναπτυξιακή κινητικότητα στην οποία το επιχειρείν κατέχει θέση κλειδί.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σήμερα τόσο στατιστικά όσο και επί της ουσίας θεωρούνται ως ο μεγαλύτερος «εργοδότης» του τόπου μας, αποτελούν δηλαδή την ζωογόνο εκείνη πηγή που κρατά ακόμη την οικονομία, παρότι λαβωμένη, όρθια, δίνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας που συντηρούνται με αίμα.
Δυστυχώς κύριε Υπουργέ το κράτος υπήρξε διαχρονικά αφερέγγυο απέναντι στους επιχειρηματίες αφού, ενώ απαιτεί την άμεση πληρωμή των δικών τους ,δυσβάσταχτων και πολλές φορές άδικων φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων, το ίδιο αποδεικνύεται ασυνεπές απέναντι στις δικές του δεσμεύσεις με κυρίαρχη αυτήν της καταβολής της επιδότησης του κόστους εργασίας, του λεγόμενου 12%. Πρόειται για ένα ευεργετικό ουσιαστικά μέτρο που στήριξε την επιχειρηματικότητα σε δύσκολές εποχές και επέτρεψε την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η επιδότηση στην αρχή καταβάλλονταν με σχετική συνέπεια ,στη συνέχεια όμως παρατηρήθηκαν τεράστιες καθυστερήσεις και χρειάστηκε να υπάρξουν συντονισμένες πιέσεις προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να εκπληρωθεί μία αυτονόητη κρατική υποχρέωση.
Σήμερα εν έτη 2012 υπάρχει επίσης μεγάλη καθυστέρηση στην συγκεκριμένη καταβολή γι αυτό και παρότι γνωρίζω το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, αξιολογώ ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η καταβολή των σχετικών δόσεων προκειμένου οι επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται σε αδιέξοδο, να κρατηθούν ζωντανές συνεισφέροντας στην οικονομία και κυρίως στην εργασία.
Επειδή δε η εφαρμογή του μέτρου δημιούργησε έως και σήμερα αναπτυξιακές στρεβλώσεις, η διάχυση των κινήτρων και των ευεργετημάτων ισόρροπα σε ολόκληρη των Περιφέρεια αποτελεί εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για μία πορεία εξωστρέφειας και προοπτικής χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Δυστυχώς από την 1η του Γενάρη του 2010 και μετά από πολλές παλινωδίες της κεντρικής διοίκησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας εξακολουθεί να ισχύσει η επιδότηση του 4%. Σας ζητώ λοιπόν να άρετε αναδρομικά, αυτήν την αδικία άμεσα γνωρίζοντας ότι τούτο αποτελεί και απαίτηση όλων των συλλογικών οικονομικών, πολιτικών και επιμελητηριακών φορέων της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Εφόσον λόγω δημοσιονομικής συγκυρίας υπάρχει πρόβλημα εκταμίευσης της επιδότησης του κόστους εργασίας 12%, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε συμψηφισμό απαιτήσεων - υποχρεώσεων, από και προς το δημόσιο, των επιχειρήσεων  προκειμένου να υπάρξει, έστω και έμμεσα μία ανάσα ρευστότητας που θα τις ανακουφίσει και θα τις βοηθήσει να κρατηθούν ζωντανές.
Κύριε Υπουργέ η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε αυτή την συγκυρία είναι μονόδρομος. Θεωρώ λοιπόν ότι η άμεση αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος θα συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας και θα αποτρέψει μία οικονομική και κοινωνική της καταστροφή, η οποία αν δεν ληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες, δεν είναι μακριά.
Βέβαιος για την ανταπόκριση σας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.


                                                                                        Με ιδιαίτερη τιμή
                                                                                                    Ο Περιφερειάρχης
Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

                                                                                            Αριστείδης Γιαννακίδης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου