bara

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Shame, 16 και 17 Ιουλίου-Σινέ Φλοίσβος

Δευτέρα, 16 – Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012
Shame - Στιβ ΜακΚουιν
Σενάριο: Στιβ ΜακΚουιν, Εϊμπι Μόργκαν
Ηθοποιοί: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζέιμς Μπαντζ Ντέιλ, Χάνα Γουέιρ, Νικόλ Μπεχαρί, Ελίζαμπεθ Μασούτσι, Λούσι Γουόλτερς
Αγγλία, 2011,διάρκεια: 101'

Ο 30χρονος Brandon (Michael Fassbender) περιπλανιέται στους δρόμους της Νέας Υόρκης προσπαθώντας μέσα από ένα σύμπαν τυχαίων σεξουαλικών συνευρέσεων της μιας βραδιάς να βρει τον εαυτό του ή μάλλον να ξεχάσει αυτό που πραγματικά είναι. Η ανιαρή καθημερινότητα της πρωινής του εργασίας, αντισταθμίζεται με ξέφρενες νύχτες, όργια, σεξουαλικές αποπλανήσεις και περιπλανήσεις. Θεωρεί ότι το σεξ είναι η δύναμη του, το μοναδικό στοιχείο που καθορίζει τη ζωή και την προσωπικότητά του, προσπαθώντας έτσι να κρύψει την συναισθηματική του ανωριμότητα και την ανικανότητά του να επικοινωνήσει ουσιαστικά με τους γύρω του. Όταν η μικρότερή του αδερφή (Carey Mulligan) έρχεται απρόσμενα στη Νέα Υόρκη για να μείνει για λίγο μαζί του, ο κόσμος του Βrandon αρχίζει να κλονίζεται.
Από την πρώτη του ταινία, το «Hunger» ο εικαστικός Steve McQueen μας έπεισε ότι πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο κινηματογραφιστή με όραμα και άποψη. Με το «Shame» επιβεβαιώνει όλες μας τις προσδοκίες και μας χαρίζει μια ταινία- σπουδή πάνω στη μοναξιά και την αποξένωση, ένα κόσμο που το σεξ δεν χαρίζει καμία ευχαρίστηση αλλά αντιμετωπίζεται ως όπλο κυριαρχίας και μέσο αυτοεπιβεβαίωσης. Ο ήρωας του «Shame» προτάσσει την ακόρεστη σεξουαλικότητά του μπροστά σε οτιδήποτε απειλεί να τον φέρει αντιμέτωπο με τα συναισθήματά του. Στον αντίποδα, η Sissy οδηγείται αποκλειστικά από τα συναισθήματά της όσο και αν αυτό την έχει φέρει στο τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Όταν οι δυο αυτοί κόσμοι έρθουν σε επαφή η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Η Sissy χρειάζεται απεγνωσμένα την στοργή του Brandon αλλά εκείνος δεν αντέχει την ευθύνη του να τον χρειάζονται.

Χρησιμοποιώντας τον ευφυέστατο τίτλο της ταινίας, είναι πραγματικά κρίμα αλλά και ντροπή που οι δύο ηθοποιοί του «Shame» δεν είναι υποψήφιοι για Oscar. Ο Michael Fassbender δίνει μια συγκλονιστική, σπαρακτική ερμηνεία στο ρόλο του Brandon. Πλάθει έναν εξαιρετικά δύσκολο χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας λιτά εκφραστικά μέσα, δίνοντας μια σωματική ερμηνεία που αξιοποιεί κάθε... πόντο του αδιαμφισβήτητου υποκριτικού του ταλέντου. H Carey Mulligan είναι εξίσου εντυπωσιακή σε ένα ρόλο πολύ διαφορετικό από αυτούς που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Ελάχιστα στοιχεία γνωρίζουμε για το παρελθόν των δυο ηρώων. Και όμως οι δυο ηθοποιοί δημιουργούν μια απόλυτα αυθεντική αδελφική σχέση η οποία φαίνεται να στοιχειώνεται από τραυματικές εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας.

Συμπρωταγωνιστής τους στην ταινία η ίδια η Νέα Υόρκη κινηματογραφημένη από τον ιδιαίτερο φακό του Sean Bobbit. Ο McQueen επιλέγει να χρησιμοποιήσει μονοπλάνα για πολλές σκηνές με θαυμαστά αποτελέσματα. Και ακόμα και αν το φινάλε δεν είναι αντάξιο της υπόλοιπης ταινίας, ποιος μπορεί να ξεχάσει το κοντινό μονοπλάνο της Carey Mulligan να ερμηνεύει τον ύμνο του αμερικάνικου ονείρου "New York, New York" σαν μια εξομολόγηση των προσωπικών της αποτυχιών ή το νυχτερινό τζόκινγκ του Fassbender στους ερημωμένους δρόμους μιας σαγηνευτικά μελαγχολικής και ψυχρής πόλης.

Η πιο ανδρική ταινία της χρονιάς, θυμίζει έντονα το «Last Tango In Paris» του Bertolucci, όχι μόνο για την τόλμη με την οποία απεικονίζει τις "ερωτικές" σκηνές, αλλά και στο γεγονός ότι το σεξ δεν αντιμετωπίζεται ως μέσο ηδονής, αλλά ως όργανο έκφρασης της απόγνωσης και της μοναξιάς του κεντρικού ήρωα. Ο Brandon δεν λαμβάνει καμία ικανοποίηση από την σεξουαλική πράξη που κάθε άλλο παρά ερωτική είναι. Έχει χάσει την ηθική του πυξίδα και περιφέρεται στη Νέα Υόρκη ψάχνοντας για σχέσεις της μιας βραδιάς τη στιγμή το μόνο που πραγματικά χρειάζεται είναι η ανθρώπινη επαφή και η στοργή. Αντίθετα με το «Hunger» όπου το πνεύμα του ήρωα είναι ελεύθερο το σώμα του φυλακισμένο, στο «Shame» το σώμα του ήρωα είναι ελεύθερο για κάθε χρήση και κατάχρηση, αλλά το πνεύμα του φυλακίζεται από τις ακόρεστες επιθυμίες και την συναισθηματική αδυναμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου