bara

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Σημαία Γαλανόλευκη,Εθνική Υπερήφανη του ΄40

Του Μάνδαλου Παναγιώτη.
e-mail: panosmandalos@yahoo.gr
Η Ελλάδα του 40-41 ήτανε η Ελλάδα της φτώχιας, αφού ο Έλληνας τα έβγαζε πέρα δύσκολα και φυσικά η ανάπτυξη ερχότανε σιγά και με το σταγονόμετρο, ενώ η χώρα έβγαινε από πολλούς πολέμους, περιόδους κρίσης και οικονομικής καταστροφής.
Σε αυτήν την συγκυρία λοιπόν, την εξουσία είχε καταλάβει ένα φασιστικό καθεστώς, αυτό του Ι. Μεταξά, που σε πολλά έμοιαζε με αυτό του Μπενίτο Μουσολίνι. Η φιλία δε, των δύο ανδρών ήτανε γνωστή, όπως και αυτή με τον ομοϊδεάτη Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα. Εξ άλλου υπήρχαν στολές, μαυροχιτώνων και πολλοί μαθητές ήτανε γραμμένοι στην λεγομένη ΕΟΝ. Οι αντικαθεστωτικοί δεν τα περνούσαν και πολύ καλά αφού στα κρατητήρια το ρετσινόλαδο έρεε άφθονο και δωρεάν.
Ο Ι. Μεταξάς ήτανε αξιωματικός του Ελληνικού στρατού, βασιλόφρων, αλλά μετά τα γεγονότα του εθνικού διχασμού 1914-1917, εξορίστηκε στην Κορσική.
Με την επιστροφή του, ίδρυσε το κόμμα των Ελευθεροφρόνων και πήρε μικρά ποσοστά στις εκλογές. Μετά από διάφορες συγκυρίες και αφού είχε πεθάνει ο πρωθυπουργός, ο Κ. Δεμερτζής διορίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδος σαν αντιπρόεδρος του κώματος, υπό τον Δεμερτζή. Την 4η Αυγούστου του 1936, με το κίνημα, επέβαλε δικτατορικό καθεστώς, με χαιρετισμό φασιστικό. 
Βέβαια το δικτατορικό καθεστώς είχε τον ίδιο χαιρετισμό με αυτόν του Χίτλερ και του Μουσολίνι, είχε την ΕΟΝ, όπως οι μελανοχιτώνες στην Ιταλία, εδώ φορούσαν μπλε, αλλά δεν ήταν το ίδιο. Οι αστυνομικές αρχές τάχθηκαν και καταδίωξαν του κουμουνιστές, χωρίς όμως στρατόπεδα συγκεντρώσεως που έφερναν την εξόντωση τους, ενώ δεν πείραξε τον Εβραϊκό ή αθίγγανο πληθυσμό της Ελλάδος.
Ο δικτάτορας αυτός εξ άλλου ήταν ο πρώτος που θέσπισε εργατική νομοθεσία και υποχρέωσε τους εργοδότες σε κατώτερο εθνικό μισθό και όχι ανεξέλεγκτο σύστημα όπως υπήρχε, που φυσικά επέφερε πείνα και εξαθλίωση.
Ήταν ιδρυτής του ΙΚΑ και εφάρμοσε για πρώτη φορά την υποχρεωτική ασφάλιση και σύνταξη, ανύπαρκτα μέχρι εκείνη την εποχή που ήτανε όνειρο θερινής νυκτός και έπρεπε να δουλεύεις και μετά θάνατον.
Στον αγροτικό τομέα εφάρμοσε σύστημα αναδιοργάνωσης των καλλιεργειών ενώ δόθηκαν προνόμια και χρήματα στους αγρότες για να παράγουν με σύγχρονες για την εποχή μεθόδους. Η ανάπτυξη άρχισε να φαίνεται και φυσικά απόκτησε πολλούς οπαδούς.
Όταν λοιπόν σε αυτόν τον δικτάτορα, το φίλο καθεστώς της Ιταλίας ήθελε να προσαρτήσει την Ελλάδα στον άξονα, αυτός με βαριά καρδιά αντέτεινε το «όχι». Δεν σημαίνει ότι η φιλία και ο κοινός παράγοντας θα έβαζε σε κρίση την εθνική κυριαρχία και το ξεπούλημα της χώρας. Και φυσικά έγινε ο εθνικός ήρωας του «όχι» εναντίον του φασισμού. Του «όχι» στην καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας και της υπόληψης του λαού. Αυτή ήρθε βέβαια με την υποδούλωση της χώρας από τα ναζιστικά στρατεύματα, αλλά ηρωικά και με μεγάλη αντίσταση και παρά την μεγαλειώδη νίκη εναντίον του Μουσολίνι. Ο φασίστας λοιπόν Μεταξάς, είχε την τόλμη να πει «όχι» στον φασισμό της απολυταρχίας της Ευρώπης από τον ναζιστικοφασιστικό κλοιό και φυσικά η καθυστέρηση των στρατευμάτων του άξονα στην Βαλκανική απόφεραν την μοιραία εξόντωση του, από τον πολικό χειμώνα που τους βρήκε στην Σοβιετική Ένωση, ενώ το καλύτερο σώμα τους αυτό των αλεξιπτωτιστών έπαθε πανωλεθρία στην μάχη της Κρήτης και ποτέ δεν ξαναεπιχείρησε, δίνοντας έτσι μια Πύρρειο νίκη στον κατακτητή και αλλόφρονα Χίτλερ. Και φυσικά, ό ίδιος ο Χίτλερ εξήρε τον ηρωισμό των Ελλήνων, στην μάχη αυτή και δεν κράτησε κανέναν στρατιώτη αιχμάλωτο, ως αιχμάλωτο πολέμου.
Στις μέρες μας τι γίνεται όμως. Η δημοκρατία και να φαίνεται, αυτή ίσως δεν υπάρχει. Απαξιωτικοί νόμοι και δυσφήμηση του εργατικού δυναμικού της χώρας, και όλων των Ελλήνων, καταπάτηση όλων των εργασιακών συνθηκών που κερδήθηκαν μέχρι τώρα. Η δημοκρατία σκοτώνει ακόμα και αυτό το ΙΚΑ που ιδρύθηκε από έναν φασίστα και όπως λέμε συνώνυμο του εχθρού του λαού, αλλά όπως φάνηκε Έλληνα πατριώτη.

Κατάργηση των συμβάσεων εργασίας, ενώ επιχειρείται και κατάργηση του κατώτατου μισθού. Κατάργηση των ωραρίων εργασίας και χαοτικό καθεστώς όπως πριν το 1936. Ανεργία και απολύσεις χωρίς όρια όπως ακριβώς πριν το 36.
Καμία αντίσταση στις βλέψεις του εχθρού αλλά ικανοποίηση όλων τους των αιτημάτων και ας καρπώθηκαν παράνομα μαύρα χρήματα καταχράστηκαν δισεκατομμύρια ευρώ, ας καταχράστηκαν δις ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και σήμερα την νύφη καλείται να την πληρώσει ο συνταξιούχος και ο εργαζόμενος. Χωρίς όριο και χωρίς μέτρο. Ακόμα και η μεθεπόμενη κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου και Ράλλη έδωσε σθεναρή αντίσταση για το κατοχικό δάνειο, αλλά φυσικά εφόσον ήταν δωσίλογη κυβέρνηση, το πήραν. 
Σήμερα ούτε αυτή η σθεναρή αντίσταση. Φυσικά λόγος δεν γίνεται για την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου. Και ούτε των πολεμικών αποζημιώσεων. 700.000 νεκροί, το 10%, του τότε Ελληνικού πληθυσμού εξαφανίστηκε από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Ήρθαν, σκότωσαν, έκλεψαν, λήστεψαν και μετά τίποτα. Δεν χρωστάμε σε κανένα. Και φυσικά τους χαρίστηκαν και τα δάνεια της Γερμανικής επανένωσης του 91
Ναι σε όλα για να σωθούμε …..από ποιους όμως…. Από αυτούς που μας κατέστρεψαν; Από αυτούς που μας λήστεψαν….. ένας φασίστας μπορούσε …και ας μην είχε την δημοκρατική εντολή του λαού …..στην δημοκρατία δεν μπορούμε με την εντολή του λαού …..αλλά αλήθεια έχουμε δημοκρατία ; …Ή δημοκρατική ασυδοσία και παραλογισμό των ολιγαρχικών συμφερόντων μερικών….. που είναι χειρότερο του φασισμού..
Υ.Γ. Ο φασίστας Μεταξάς και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος κυκλοφορούσαν εν μέσω του κόσμου και σε κάθε εκδήλωση και παρέλαση ήτανε περικυκλωμένοι από κόσμο. Σήμερα στις παρελάσεις καις τις επετείους καγκελόφραχτα συρματόσχοινα και μπάρες παντού, ενώ ο κόσμος απαγορεύεται να κοιτά από κοντά, πάρα μόνο ..τηλεοπτικά……… και οι άρχοντες μας είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι και θα έπρεπε να ήταν οι δημοφιλέστεροι στον λαό …..αλλά είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι ή δημοκρατικά λαοπλάνοι που φοβούνται ακριβώς την οργή του εξαπατημένου λαού τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου