bara

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Αμερικανικός καπιταλισμός ή Αμερικανική κοινωνική ασυδοσία

ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.
e-mail: panosmandalos@yahoo.gr.
Μας λέγανε ότι το μικρό και ευέλικτο κράτος είναι ότι καλύτερο. Και φυσικά το ευέλικτο κράτος χωρίς κρατικές εταιρίες. Τι και να οι εταιρίες είναι υπερκερδοφόρες και συνεισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό
πολλά εκατομμύρια ή και δις ευρώ (ο ΟΤΕ μόνο, με τον ΟΠΑΠ έφερναν κέρδη κάπου στο 1,2 δις ευρώ τα οποία τώρα από που θα βρεθούνε;) …πρέπει να είναι υπό ιδιωτικό έλεγχο. Το παράδειγμα που μας δίνανε ήταν αυτό των ΗΠΑ που ενώ όλα είναι ιδιωτικά η χώρα αυτή πάει πολύ καλά. Και όμως εν μια νυκτί, ή μάλλον εδώ και πολλά χρόνια η χώρα αυτή έκοβε πληθωριστικό χρήμα, αφού τα οικονομικά της ήταν σε δραματική κατάσταση. Και στο τέλος εν μια νυκτί η κατάρρευση. Το κράτος των ΗΠΑ, η υπερδύναμη του κόσμου, η χώρα των 350 εκατομμυρίων με τους αμύθητους θησαυρούς, το Χόλυγουντ που το χρήμα, η υπεροψία και η μισαλλοδοξία ρέει άφθονη, όπου οι κροίσοι γυρνάνε με χρυσά γιοτ και πίνουν σαμπάνια από χρυσαφένια ποτήρια, δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους 800 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.
Σε όλη αυτή την παραμυθένια πολιτεία δεν μας λέγανε όμως ότι η αδιαφάνεια και το μαύρο χρήμα, η καταπάτηση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος ήτανε εφικτή ακριβώς από αυτό το σύστημα. Πόλεμοι όπως του Ιράκ, καταστρατηγήθηκαν με δόλια και άθλια μέσα, που στο τέλος αποδείχτηκαν χωρίς ουσία και φυσικά χωρίς υπόβαθρο αφού δεν βρέθηκαν ούτε χημικά, αλλά ούτε και κανείς της Αλ κάιντα, παρά μόνο ένα διεφθαρμένο διδακτορικό καθεστώς που έπεσε αφήνοντας όμως χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές, με μεγάλο κέρδος όμως από τους μεγαλοκαρχαρίες, εμπόρους και βιομηχάνους όπλων. Αποτέλεσμα να πληρωθούν σε αυτούς τεράστια ποσά που στο τέλος έφεραν την πτώση.
Δεν μας είπανε ότι σε αυτό το υπέροχο κράτος των 350 εκατομμυρίων, 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν και ονομάζονται άνθρωποι των υπονόμων και ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες μαζί με τους αρουραίους και τα κόπρανα αυτών που ζούνε στην επάνω πλευρά της γης. 
Δεν μας λένε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τους, σήμερα ένας στους πέντε Αμερικανούς ζει με κουπόνια συσσιτίου. 
Δεν μας λένε για τις διάφορες συνοικίες της φτώχιας, όπως το Μπρόγκς και άλλες όπου η φτώχια και οι συμμορίες έχουν τον απόλυτο έλεγχο ενώ η αστυνομία δεν μπαίνει για έλεγχο παρά μόνο με ενισχύσεις.
Και όταν το χρέος αυτού του μικρού κρατικού μηχανισμού έφτασε στο απόλυτο ζενίθ και όταν κατέβηκε ένα νομοσχέδιο που θα ασφάλιζε με την μικρότερη αξία τους άνεργους και τους ταλαιπωρημένους, τότε οι ολιγάρχες είπαν όχι και το κράτος κήρυξε χρεοκοπία. 800 χιλιάδες υπάλληλοι σταμάτησαν να πληρώνονται. Και τι σημαίνει αυτό. Οι εφορίες, η ομοσπονδιακή αστυνομία, το IRS, και άλλες πολλές υπηρεσίες, όπως και οι κρατικές ασφαλιστικές δεν λειτουργούσαν. 
Και όμως τα λεφτά των μεγαλοκαρχαριών για τους διάφορους πολέμους πληρώθηκαν από τους προϋπολογισμούς του απλού κόσμου αφού η φορολογία χαϊδεύει τους μεγάλους. Τι λοιπόν και όταν φαλίρισε η Λέχμαν Μπραδερς και ολόκληρες πόλεις κατασχέθηκαν αφού οι ένοικοι των σπιτιών τους χρωστούσανε. Τι και αν η ασυδοσία των αστέρων του Χόλυγουντ και του Λας Βέγκας με τις αμαξάρες τους και τα χλιδάτα πάρτι τους λάμπουν ακόμα προκαλώντας με την υπεροψία τους τον φτωχό κόσμο. Τι και αν οι ιδιωτικές πολεμικές βιομηχανίες είχαν έσοδα δις δολάρια από τους πολέμους που γίνανε χωρίς λόγο κάτω από τις πιέσεις των έμπορων όπλων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στην κοινωνία αυτοί οι πόλεμοι κόστισαν δισεκατομμύρια δολάρια και φυσικά πολλές ψυχές που φυσικά δεν θα γυρίζουν ποτέ πίσω. 
Αποτέλεσμα ……..οι γεμάτες τσέπες μερικών και οι απελπισμένες κραυγές των υπολοίπων.
Μας λένε ότι αν η ΕΑΒ και οι άλλες πολεμικές βιομηχανίες ήταν ιδιωτικές θα πήγαιναν καλά. Μα καλά πήγαιναν …αλλά πολλοί βάλθηκαν να τις χρεοκοπήσουν ..βλέπεις δεν πληρώνουν μίζες.
Τι και αν τα λεφτά προέρχονται από την εχθρική κουμουνιστική Κίνα όπου κάθε εργατικό δικαίωμα αλλά και κάθε δικαίωμα ποιοτικού χαρακτήρα ζωής είναι όνειρο θερινής νυκτός, τι και αν ο κουμμουνισμός είναι ο Νο 1 εχθρός του καπιταλισμού, όπως μας πιπιλίζουν το μυαλό ..αυτοί εκεί έχουν τις επενδύσεις τους και από εκεί μας τα πουλάνε …..Αλήθεια αν ο εχθρός είναι εκεί τότε έκανες συνεργασία και με τον διάολο όπως λέμε ή απλώς είναι το παραμύθι για να το τρώμε; 
Και μετά, αν στην Αμερική, αυτές οι βιομηχανίες ήτανε υπό κρατικό έλεγχο ..τα δισεκατομμύρια δολάρια από τους πολέμους θα γύριζαν σαν κέρδη στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν θα γινότανε η χρεοκοπία ή δεν θα γινότανε οι πόλεμοι.
Άρα ένα ασύδοτο, όχι καπιταλιστικό κράτος ..αλλά ολιγαρχικό, όπου ο νόμος της ζούγκλας και του ατομικισμού έχουν την πρώτη γραμμή. Δεν μας νοιάζει αν ο διπλανός πεθαίνει, αρκεί εμείς να περνάμε με τα κότερα και τις λιμουζίνες. Το κράτος χρεοκόπησε αλλά οι χλιδάτοι με τα κότερα τους και τις θαλαμηγούς τους γυρνάνε τον κόσμο, δεν δουλεύουν ποτέ αλλά βγάζουν δισεκατομμύρια από υπόγειες δουλειές. Δεν μας νοιάζουν οι of shor και ότι άλλο υπάρχει, αλλά να υπάρχει το χρηματιστήριο και ας αυτό έχει μετατραπεί σε λωποδυτήριο, όπου οι διάφορες συναλλαγές είναι πολύ σκοτεινές.
Οι τράπεζες, δεν μιλάμε, ας κάνουν ότι θέλουν έτσι και αλλιώς θα δοθούν χρήματα από τον προϋπολογισμό. Και σε όλη αυτήν την υπέροχη κοινωνία, την Αμερικανική κοινωνία, χτύπησε την πόρτα, η χρεοκοπία. Και όμως οι διάφοροι κροίσοι συνεχίζουν ακάθεκτοι. Τα λεφτά των πολέμων τα πήρανε, τα λεφτά των φτωχών τα πήρανε ….οι διάφορες εταιρίες τους με κάθε είδους μέσον μεγαλουργήσανε ..αλλά μέσα στην ασυδοσία τους φαλίρισαν το ίδιο τους το κράτος …αλλά τι τους νοιάζει …..και αν πεθάνουν μερικοί δεν είναι και τόσος μεγάλος μπελάς για αυτούς. Εξ άλλου στους πολέμους που κάνουνε για να εξυπηρετήσουνε τα συμφέροντα τους δεν σκοτώνονται τα παιδιά τους αλλά τα παιδιά του Μπρόγκς, των μεταναστών, κλπ ..αυτοί έχοντας την ασυλία της ασυδοσίας και της απόλυτης ολιγαρχίας τους συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους αυτό της καταστροφής ….και φυσικά αρνούνται να πληρώσουν το παραμικρό.
Αυτό που μας λένε είναι τα χλιδάτα Χόλιγουντ, κακόγουστες και αποτυχημένες εκπομπές, που φυσικά τα δικά μας τα κανάλια τρέχουν να τις αντιγράψουν, για να μείνουμε χωρίς κουλτούρα, χλιδάτα NBA όπου τα εκατομμύρια δολάρια ρέουν άφθονα, χλιδάτες λιμουζίνες μερικών αλλά ποτέ την αλήθεια των πολλών, των γκέτο, των κατοικιών των στρατιωτικών με τις μάνες χωρίς άνδρα και τα ορφανά των χιλιάδων χωρίς λόγω πολέμων, που στο τέλος μένουν με την σημαία ταφής και μια μικρή σύνταξη…….
Και φυσικά ενώ η υπερδύναμη του κόσμου χρεοκοπεί όλος ο κόσμος δεν κοιτά αυτούς αλλά την ψωροκώσταινα Ελλάδα ..που είναι το μεγάλο πρόβλημα ….ίσως το πρόβλημα θα ήμασταν αν δεν τους πληρώναμε τους τοκογλυφικούς τόκους για να τους κρατήσουμε ζωντανούς …αλλά έτσι κρύβουν την δικιά τους γύμνια …..με την ευλογία των δικών μας ανθρώπων..
Υ.Γ. Ο μόνος εχθρός της ίδιας της ύπαρξης του ανθρώπου και των λαών είναι η ασυδοσία μερικών και φυσικά η ανυπαρξία ενός ελεγκτικού σοβαρού κράτους προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος, που είναι υποχείριο τους. Δυστυχώς όμως η ασυδοσία γεννάει κοινωνικές εκρήξεις, ανεξέλεγκτες καταστάσεις και δυστυχώς πολλές και δυσάρεστες εξελίξεις αφού η πείνα είναι ο χειρότερος παράγοντας για την εξέλιξη τέτοιων γεγονότων. Και όπως λέμε ….οργή λαού, οργή Θεού. Λοιπόν μιλάμε για ΑΜΕΡΙΑΚΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ για κάθε είδους απατεώνα, Ή ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ για τους πολλούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου