bara

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ρομά, Χ.Α και άλλα παραμύθια..υπαρξιακής ανυπαρξίας

Γράφει ο Μάνδαλος Παναγιώτης.
e-mail:panosamndalos@yahoo.gr
Αυτές τις μέρες γινόμαστε δέκτες και αποδέκτες της ιστορίας της Χ.Α. και της μικρής Μαρίας, του ξανθού Αγγέλου που μεγάλωνε σε καταυλισμούς Ρομά (αθίγγανους). Τα κανάλια έχουν πέσει με τα μούτρα στην
υπόθεση, συγκινώντας τα πλήθη με την ιστορία που δεν βγάζει σχεδόν άκρη. Με μια ιστορία που μας λένε ότι ανακάλυψαν τώρα και φυσικά προσπαθούν να εξιχνιάσουν.
Είναι όπως λέμε ότι ανακάλυψαν το H2O και το είπαν …νερό. Αλλά δυστυχώς αυτό έχει ανακαλυφθεί από την ύπαρξη του ανθρώπου, αφού αποτελεί την βάση της διατηρησιμότητας τους είδους μας.
Τι ανακάλυψαν λοιπόν; Οι αθίγγανοι ζούνε σε άθλιες συνθήκες. Χωρίς νερό, ηλεκτρικό, υπονόμους, χωμένοι μέσα σε τρώγλες, ανάμεσα σε λύματα, σκουπίδια και αρουραίους σε μια αρμονική συνύπαρξη, όπου πολλές φορές ο ανθρώπινος νους σταματά. Τα παιδιά πολλά και τα επιδόματα που παίρνουν, επίσης. Η αστυνομία δεν τολμά να μπει στους καταυλισμούς παρά μόνο σε έσχατα γεγονότα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί το ίδιο. Παράνομα παραπήγματα παντού. Και φυσικά η βρωμιά και η δυσωδία που υπάρχει σε όλο της το μεγαλείο. Εκεί μέσα λοιπόν μεγαλώνουν παιδιά και ζουν οικογένειες.
Οικογένειες που ποτέ δεν πολιτογραφήθηκαν, ποτέ δεν καταγράφηκαν, ποτέ δεν πήγαν σχολείο και φυσικά για το κράτος ίσως δεν υπάρχουν. Και όμως σε αυτούς τους καταυλισμούς στις εκλογές κατακλύζονται από πολιτικούς που αγοράζουν την ψήφο τους. Εξ άλλου αυτοί μπαίνουν εκεί που δεν τολμούν οι άλλοι. 
Έτσι ολόκληρες συνοικίες στην Αθήνα και στην επαρχία είναι σε αυτήν την κατάσταση.
Όλα αυτά λοιπόν δεν τα ξέραμε; Τα παιδιά των φαναριών, τα παιδιά έξω από τα σούπερ μάρκετ που ζητιανεύουν, τα παιδιά που πουλάν λουλούδια στις 3 τα ξημερώματα στα κέντρα διασκέδασης και έξω από τις καφετέριες, τα παιδιά που μαζεύουν μέσα στην βρωμιά σκουπίδια από τους σκουπιδότοπους και αυτά που ψάχνουν για ανακυκλώσιμα υλικά στους κάδους ανακύκλωσης, είναι καθημερινά ανάμεσα μας. Και όμως κανείς δεν τα βλέπει. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτά. Μπορεί να μην είναι ξανθά με γαλάζια μάτια και να μην διαφέρουν από τα άλλα. Αλλά είναι αθώες ψυχές που μεγαλώνουν στην εκμετάλλευση και στην μοχθηρότητα, όπως και με την καταπίεση και τον ξυλοδαρμό σε απάνθρωπες συνθήκες. Μήπως όλα αυτά βολεύουν μερικούς για την υφαρπαγή της ψήφου. Μήπως η μιζέρια και ο αναλφαβητισμός είναι όργανο μερικών για να διατηρούνται στην εξουσία;. Μήπως ένα αγαθό όπως η σύνδεση νερού στο σπίτι από κάποιον τοπικό άρχοντα θεωρείται για αυτούς θείο δώρο και φυσικά η ψήφος άλλο θείο δώρο για κάποιον επιτήδειο; Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει;
Και το νερό είναι μόνο ένα παράδειγμα. 
Πως γίνεται να μην έχουν ανακαλυφθεί τόσα χρόνια τόσοι παράνομοι που ζουν ανάμεσα μας και φυσικά να μην τους έχει γίνει έλεγχος εξακρίβωσης ταυτότητας ποτέ. Πως γίνεται μάνες με παιδιά ξυπόλητα και πολλές φορές βρέφη να ζητιανεύουν στο καταχείμωνο μέσα στο κρύο και κανένας αστυνομικός, καμία κοινωνική λειτουργός να μην αντιλήφθηκε και να μην ζήτησε ταυτοποίηση στοιχείων.
Μήπως όλο αυτό το μπάχαλο ευνοεί κάποιους που εκλέγονται με τις ψήφους τους. Και είναι εύκολο να σου βγάλουν ταυτότητα σε μια νύχτα για να ψηφήσεις. Αλλιώς δεν εξηγείται πως μια μάννα έδωσε σε υιοθεσία 14 παιδιά σε 10 μήνες και κανείς δεν κατάλαβε τίποτα.
Που είναι το δημοτολόγιο και γιατί δεν υπάρχει στις μέρες μας που όλα είναι ψηφιακά το Εθνικό δημοτολόγιο. Εκεί όπου θα είναι εύκολο να γίνουν διασταυρώσεις ή ακόμα και αυτόματες διασταυρώσεις όταν αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα.
Όλα αυτά τα ανεξήγητα φαινόμενα, όπου ολόκληροι συνοικισμοί δεν υπάρχουν ίσως είναι για την εύνοια μερικών. Δεν νοείται κράτος που να μην αντιλαμβάνεται αυτά που γίνονται όταν είναι οφθαλμοφανέστατα.
Όπως έγινε και με την Χρυσή Αυγή. Ξαφνικά ανακαλύψανε ότι υπάρχει, ενώ στρατολογούσε και έκανε πορείες εδώ και δεκαετίες. Αλλά όταν συνέφερε την διώξανε. Όταν οι ψήφοι πέσανε σε ποσοστά, ήταν ό εύκολος θύλακας, που με την διάλυση της θα καρπούτανε, ή ήταν ο εύκολος στόχος για να περάσουν νέα μέτρα και ο κόσμος να κοιτάει αλλού.
Το ίδιο και με τον ξανθό Άγγελο και όλα τα άλλα παιδιά που μεγαλώνουνε εκεί. Αν θέλανε μπορούσανε να τα σώσουνε, αλλά τώρα είναι η ευκαιρία να δείξουμε αυτό που θέλουμε. Και φυσικά ο κόσμος να μην βλέπει τα χειρότερα που έπονται από πλευράς οικονομίας. Και λοιπόν που τα δείξανε τι έκαναν; Υπάρχουν ολόκληροι καταυλισμοί που θα συνεχίσουν την ανυπαρξιακή, ύπαρξη τους με τον ίδιο ρυθμό. Δύο γονείς κλείστηκαν στην φυλακή ….και οι άλλοι συνεχίζουν να ζητιανεύουν και να ωθούν τα παιδιά τους στην εξαθλίωση όπως τους βολεύει, αυτούς και τους ανθρώπους του πελατειακού πολιτικού μας συστήματος. Μετά από αυτό θα έπρεπε να γίνει έφοδος και καταγραφή όλων των ατόμων και ιδίως των ανήλικων στον καταυλισμό, όπως και σε όλους τους καταυλισμούς. Την υποχρέωση των γονιών να διατηρούν τα παιδιά τους καθαρά και φυσικά να τα στέλνουνε σχολείο. Ίσως εδώ θα στεναχωρηθεί ο υπουργός γιατί αυτό κοστίζει και εμείς προσπαθούμε να περικόψουμε.
Όμως αυτό δεν συμφέρει και φυσικά θα χαλάσει τους συσχετισμούς και το πελατειακό κλίμα. Τα παιδάκια θα συνεχίζουν αναλφάβητα να ψάχνουν στα σκουπίδια, θα συνεχίσουν στην διαφθορά και όταν θα ξαναανακαλύψουμε έναν ακόμα ξανθό άγγελο ..θα μειδιάσουμε από την έκπληξη…… που το ξέραμε ..αλλά δεν το βλέπαμε……
Y. Γ. Κάποτε το κράτος πρέπει να ξαναγίνει κράτος και όχι όπως το καταντήσανε υποχείριο των κομματικών επιδιώξεων των κομμάτων και ρεζερβουάρ ψήφων. Και αυτό μπορεί να γίνει, αν αφεθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να δουλέψουν χωρίς κομματικές παρεμβάσεις. Γνωρίζουμε για χιλιάδες Μανωλάδες όλη την Ελλάδα αλλά ενδιαφερόμαστε μόνο όταν υπάρξει νεκρός και αναταραχές. Γιατί κύριοι της πολιτικής ενώ είναι εύκολο να προβλεφθεί και να καταγραφεί η παρανομία και να αποφευχθούν όλα αυτά αφήνετε την χώρα να βουλιάζει και να παραπαίει και αθώες ψυχές να σκοτώνονται και να αλλοτριώνονται κάθε μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου