bara

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η βιομηχανική κληρονομιά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ το θέμα διημερίδας στον Έβρο

Η βιομηχανική κληρονομιά ως σύγχρονο πολιτισμικό αγαθό και βασικό πολύτιμο απόθεμα για μια βιώσιμη ανάπτυξη είναι το ζητούμενο της διημερίδας που διοργανώνεται από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, την ΠΕ Έβρου και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού / Παράρτημα Θεσσαλονίκης.Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη την 1η Νοεμβρίου και στο Σουφλί την 2α Νοεμβρίου 2013, ενώ συνδιοργανωτές αυτής είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και το Επιμελητήριο Έβρου. Στα πλαίσια της διοργάνωσης της διημερίδας, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης και η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.
Ο κ. Γιαννακίδης τόνισε πως η διημερίδα είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και «έχουμε θεσμική υποχρέωση να την διαφυλάξουμε και να την αναδείξουμε». Παράλληλα ανέφερε πως η βιομηχανική κληρονομιά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι άρρηκτα δεμένη «με το τεράστιο απόθεμα πολιτισμού που έχει σχέση με την οικονομική ζωή της περιοχής μας».
Η κ. Νικολάου επεσήμανε πως «στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί στην περιοχή μας, η ανάγκη προστασίας των ιστορικών βιομηχανικών τόπων και τοπίων καθώς αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο, σύγχρονο πολιτισμικό αγαθό και βασικό απόθεμα για την ευρύτερη ανάπτυξη, να προβληθούν θέματα καταγραφής, προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς μέσα από την ελληνική και διεθνή εμπειρία και να διερευνηθούν τρόποι αποκατάστασης και επανάχρησης τους».
Να σημειωθεί πως κατά τη διημερίδα θα παρουσιαστούν θέματα καταγραφής, προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς και θα γίνει κατάθεση της σχετικής εμπειρίας που αφορά σημαντικά ιστορικά βιομηχανικά κτίρια, σύνολα και τόπους της Ελλάδας. Επίσης από τρεις έγκριτους επιστήμονες καθηγητές εκ του εξωτερικού (από Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία) θα παρουσιαστούν στρατηγικές που εφαρμόζονται στις δικές του περιοχές σχετικά με την τεκμηρίωση και τη διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην κληρονομιά των μεταλλείων και την διαχείριση των πεδίων αυτών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εντάσσονται δύο επισκέψεις, η πρώτη στο Μεταλλευτικό Συγκρότημα της Κίρκης και η δεύτερη στο βιομηχανικό συγκρότημα μεταξουργείου του «Τζίβρε» και στο Μουσείο Μετάξης του Δικτύου Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων στο Σουφλί, καθώς και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Η βιομηχανική κληρονομιά ως πολιτισμικό αγαθό και βασικό απόθεμα για την ευρύτερη ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου