bara

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Το πρωτογενές πλεόνασμα..

Tου Μάνδαλου Παναγιώτη.
E-mail: panosmandalos@yahoo.gr.
Κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές. Πανηγυρισμοί για τον προϋπολογισμό πριν και μετά καταχνιά. Σαξες στόρι, που εδώ και 5 χρόνια σημαίνει διόγκωση της ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και υπερφορολόγηση. Αύξηση της απελπισίας στον κόσμο, φτώχια, ξενιτεμός για πολλούς
και φυσικά αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα με τον χαμηλότερο δείκτη αυτοκτονιών στην Ευρώπη, που πάει να γίνει πρωταθλήτρια. Ποιο το αποτέλεσμα ; Το ίδιο. Ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει και φυσικά, νέα μέτρα. Κάθε χρόνο όπως λέμε και χειρότερα, αφού ποια λεφτά….δεν υπάρχουν και φυσικά κάθε μέτρο ακόμα και μικρό, είναι οδυνηρότατο. 
Τα τελευταία χρόνια είχαμε προϋπολογισμούς ελλειμματικούς. Και δεν μιλάω για το μνημόνιο και μετά. Αλλά πριν το μνημόνιο. 35 χρόνια προϋπολογισμοί στο πόδι και στο τέλος έλλειμμα. Τα σκάνδαλα των σκανδάλων και ποτέ καμία ενοχή. Τράπεζα Κρήτης, πάμπερς, κατάχρηση χρηματιστηρίου, ομολόγων, cds, σκανδαλώδες πούλημα των ναυπηγείων, άρματα Λέοπαρντ, εξοπλιστικά προγράμματα, έως το σκάνδαλο των Ολυμπιακών αγώνων, με την υπερκοστολόγηση των έργων, το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου, την λίστα Λονδίνου, την λίστα Λαγκαρντ, κλπ, στο τέλος όλα λάδι. Και από τα τελευταία στοιχεία έχουμε, ότι σε έλεγχο που έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε 24.700 άτομα ύποπτα, της λίστας Λονδίνου, πραγματοποιήθηκαν 436 μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ολοκληρώθηκαν 2 και το όφελος 5 εκατομμύρια. Και μιλάμε για δυο ελέγχους μόνο ..αν γινότανε σε όλους πολλά δις ευρώ θα βρισκότανε …αλλά δυστυχώς είναι πολλοί μπλεγμένοι και δεν συμφέρει . Με απλά μαθηματικά..10.000 Χ 5.000.000=50 δισεκατομμύρια ευρώ, μαύρο χρήμα από φοροδιαφυγή, με μια μόνο λίστα.Ναι αυτοί τα φάγανε, είναι ολοφάνερο αλλά κανείς δεν βλέπει. Είναι, όπως όταν έχεις μπροστά σου τον ελέφαντα, που προσπαθεί να σε πατήσει και λες ότι απλώς κάνει βηματισμό και δεν θα σε τσαλαπατήσει, ενώ η πατούσα του είναι πάνω από το κεφάλι σου.
Και το 2005 ήρθε και εκείνος ο υπερεγκέφαλος της οικονομίας ο Αλογοσκούφης και κατήγγειλε πρώτος το διεφθαρμένο κράτος. Και ναι, ήτανε διεφθαρμένο και φυσικά όχι οι πολίτες του αλλά το πολιτικό σύστημα. Και φυσικά κατήγγειλε τα δημοσιονομικά και στην Ευρώπη. Παγκόσμια πρωτοτυπία, εθνικού βλάκα. Αντί να κάτσεις να εργαστείς, να βρεις τους υπαίτιους και να δώσεις ευθύνες απλώς, βγάζεις ένα κράτος αφερέγγυο. Και φυσικά όλοι περιμέναμε για μια καλύτερη τύχη, με δικαιοσύνη και φυλάκιση των υπαιτίων. Αντ' αυτού ….σκάνδαλα Ολυμπιακών αγώνων, ,μονή Βατοπεδίου, σκάνδαλο Ζαχόπουλου, αυτόν δεν τον είδαμε ούτε στο νοσοκομείο, κλπ, στο τέλος η οικονομία στα τάρταρα και ο κοιμισμένος πρωθυπουργός ξύπνησε και ήθελε εκλογές γιατί η χώρα κατέρρεε. Και ποιος την κατέρρευσε; ….οι άλλοι. Αυτός που κατήγγειλε την αφερεγγυότητα τι έκανε; Απλώς έριξε τις ευθύνες στους πολίτες, αποκοιμήθηκαν και λεηλάτησε τα ταμεία όπως θα το ήθελε. Εν τω μεταξύ είχανε υπογράψει τις αγραναπαύσεις και τις ποσοστώσεις γάλακτος, τις διπλές και τριπλές συντάξεις σε βουλευτές και κάθε είδους πολιτευτές. Και ήρθε ο Γιωργάκης, αφού ο Σημίτης όταν μας έβαλε είχε μαγειρέψει τα οικονομικά με πρωτοστάτη τον νυν υπουργό οικονομικών. Μας έβαλε στο ΔΝΤ και φυσικά ενώ μας έλεγαν ότι οι συνταγές από την αρχή δεν βγαίνουν αυτοί συνέχισαν …με το διεφθαρμένο κράτος που διατυμπάνιζε, ο τότε υπερπόντιος, υπεργαλακτικός,….. άθικτος ευθυνών πρωθυπουργός και καθηγητής ευκαιριακός του Χάρβαρντ ..Λες και δεν ήταν στην κυβέρνηση εδώ και 30 χρόνια, δεν λάμβανε μέρος στα υπουργικά συμβούλια 30 χρόνια και δεν ήτανε στις επιτροπές που αθωώνανε τους πάντες 30 χρόνια. Φυσικά είχαμε και το αναπάντεχο ..ένα δεξιό εθνικιστικό κόμμα να μπαίνει στην κυβέρνηση και μάλιστα να υποστηρίζει με δέος και θέρμη το μνημόνιο, ενώ μετά, δύο υπερδεξιά στελέχη και μάλιστα με θητεία στην ΕΠΕΝ …..σιγά να μην γνώριζαν για την ΧΑ, να γίνονται μαχητές του μνημονίου ….και ο επόμενος πρωθυπουργός μαχητής και αντιμνημονιακός υποστηρικτής, εν μια νυχτί να γίνεται υπέρμαχος και μαχητής υπέρ του μνημονίου και φυσικά εναντίων των κακών που θέλουν να βγάλουν δήθεν την Ελλάδα από την ΕΕ. Και φυσικά τρομοκρατία ..αν δεν μας ψηφίσετε θα έρθουν οι κακοί… κλπ… μετά …το χάος ……….Μα ποιο χάος: ..το χάος το φέρανε αυτοί.
Ίσως η δημοκρατία να μην υπάρχει και το πραξικόπημα που φοβούνται μερικοί να έχει γίνει, όπως όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία κερδίζοντας τις εκλογές, αφού οι νόμοι που πέρασαν κριθήκαν αντισυνταγματικοί ενώ κανονικά εφαρμόστηκαν . Δεν πέρασαν οι περισσότεροι ποτέ από την βουλή, αφού έγιναν με προεδρικά διατάγματα και το αποφασίζουμε και διατάσουμε ήτανε νόμος ενώ δημοκρατικά όλα περνούσανε το καλοκαίρι όταν ο κόσμος ήτανε σε διακοπές ..καταχθόνιο σχέδιο φυσικά, ενώ οι προϋπολογισμοί συνέχισαν να είναι ελλειμματικοί. Δεν έγινε απλώς το πραξικόπημα με τανκς, αλλά ακόμα χειρότερα, αποκοιμίζοντας τον κόσμο με την συνέχιση της λειτουργίας της βουλής ..πληρώνοντας μάλιστα και το κόστος λειτουργίας της. Υπάρχει, με ποιο δημοκρατικό ρόλο αφού και στα τηλεκατευθυνόμενα κανάλια μπορεί κανείς να ακούσει που και που καμιά φωνή διαφορετική ..όταν τους συμφέρει ..αλλά ποτέ την αλήθεια.
Καμία προσπάθεια δεν έγινε για την πάταξη της φοροδιαφυγής στα μεγάλα επίπεδα ενώ και οι εκτελεστικοί μηχανισμοί αδρανοποιήθηκαν αφού τον ρόλο ανέλαβαν οι εξεταστικές της βουλής. Έτσι ούτε λίστα Λαγκάρντ, ούτε λίστα Λουξεμβούργου, ούτε τίποτα …..αλλά μόνο απαξίωση και φυσικά το ότι μερικοί ανάξιοι λένε κιόλας για τον Έλληνα ότι είναι τεμπελχανάς. Και όμως τα ψέματα τους έρχεται να διαψεύσει ο ΟΑΣΑ που κατατάσσει τους Έλληνες στην 4η θέση εργατικότητας ....βέβαια οι τεμπελχανάδες μάλλον βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος όπου πίνουν το καφεδάκι τους με 0,60 λεπτά ενώ εμείς το πληρώνουμε με 3. Φυσικά και καμία προσπάθεια για πάταξη της αισχροκέρδειας. Αφού ρίξανε τους μισθούς με νόμους, άρα έπρεπε να ρίξουν και τις τιμές ..αλλά εκεί τίποτα …μάλλον αυξήσανε το πετρέλαιο για να πατάξουνε το λαθρεμπόριο ..αλλά αυτό ανθεί και δένει ..και την νύφη πλήρωσε ο απλός εργαζόμενος και η υγεία μας, αφού μείναμε χωρίς θέρμανση και φυσικά η αιθαλομίχλη έπνιξε τις πόλεις. 
Όσο για τους υγιείς κρατικούς οργανισμούς με εκατομμύρια ευρώ κέρδη ..ξεπουλήθηκαν ευκαιριακά και στην κατώτερη τιμή που μπορούσαν να ξεπουληθούν ωραίο της υπόθεσης είναι ότι ενώ εμείς αποκρατικοποιήσαμε τον ΟΤΕ, τον πουλήσαμε σε μια κρατική εταιρεία, που είχε μάλιστα έλλειμμα και με τα λεφτά του ΟΤΕ έβγαλε κέρδη, ενώ δωρίσαμε τα υγιή και κερδοφόρα κομμάτια των κρατικών τραπεζών σε τραπεζίτες που ήταν πριν από την χρεοκοπία ..και φυσικά με κρατικά λεφτά που δανειστήκαμε στον προϋπολογισμό, τους τα δώσαμε για να σωθούνε …οι τράπεζες τους …εμείς όμως βουλιάζουμε ….αντίθετα η Ισλανδία που άφησε να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες …..σε δυο χρόνια βγήκε από την ύφεση χωρίς μνημόνιο..
Και μετά να έχεις έσοδα πολλά εκατομμύρια από αυτούς τους οργανισμούς που φυσικά φορολογούνται ..αυτά τα έσοδα που θα τα βρεις; Με την φορολόγηση των πολιτών; Και αφού τα είχες γιατί τα ξεπούλησες και μάλιστα στις χαμηλότερες τιμές του χρηματιστηρίου και δεν τα κρατούσες για την ανάπτυξη; Καταλαβαίνω να πουλάς παθητικούς οργανισμούς χωρίς το χρέος τους και αυτός που θα αναλάβει να τις εξυγιάνει επενδύοντας ..αλλά να φτιάχνεις την τούρτα και να την δίνεις με το κερασάκι ..και εσύ να μένεις νηστικός …μόνο η λογική αυτών που κυβερνάνε μπορεί να την καταλάβει ..γιατί τα απλά μαθηματικά 3000 ετών που στηρίζεται όλη η επιστήμη, αυτοί τα βγάλανε ….άχρηστα.

1 σχόλιο:

  1. Τέλειο το άρθρο σου αλλα πραγματικα τι στο καλό βαριέμαι να διαβάζω τις παρατηρισεισ σου. Παψε ποια και πρότεινε λύσεις αλλιος μην σπαταλας τον χρόνο σου και πόρους του διαδυκτίου. Ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή