bara

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

23/8/2012. Πανήγυρις Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάκρης.

Την Πέμπτη 23 Αυγούστου, εορτή της εις ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, πανηγύρισε η Ιερά Μονή «Παναγίας του Έβρου» στην Μάκρη. Το μοναστήρι της Μάκρης είναι ένας πνεύμονας πνευματικής καταφυγής για την Μητρόπολή μας. Οι εορτή της Μεταστάσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε φέτος για πρώτη φορά μετά την εκδημία του μακαριστού γέροντος π. Πολυκάρπου.
Την Τετάρτη το απόγευμα τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σελευκείας κ. Εφραίμ από το Πατριαρχείο Αντιοχείας και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Στον Εσπερινό παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου που γέμισαν το Καθολικό και το προαύλιο γύρω από αυτό καθώς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Λαμπάκης και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών. Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας καλωσόρισε στην Μητρόπολή μας τον Θεοφ. Σελευκείας, εξέφρασε την συμπάθεια όλων των χριστιανών για την δοκιμασία που περνάει η ιδιαίτερη πατρίδα του η Συρία και τον παρακάλεσε να μιλήσει στο εκκλησίασμα. Ο Θεοφ. Σελευκείας παίρνοντας αφορμή από το Απολυτίκιο της Κοιμήσεως αναφέρθηκε στην παρθενία της Θεοτόκου ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μακαριστό γέροντα π. Πολύκαρπο.
Ανήμερα της εορτής, την Πέμπτη 23 Αυγούστου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο και τον Επίσκοπο Σελευκείας κ. Εφραίμ., παρουσία αρκετών πιστών παρά το εργάσιμο της ημέρας. Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης μας επαίνεσε τον Θεοφ. Σελευκείας για τα άπταιστα ελληνικά του (ο Θεοφ. Σελευκείας έχει σπουδάσει Θεολογία και Φιλολογία στην Αθήνα) και μίλησε για την προσπάθεια αποδομήσεως της γλώσσας και της θρησκείας στην πατρίδα μας. Ευχήθηκε σε όλους να έχουν την ευλογία της Παναγίας στη ζωή τους ενώ ευχήθηκε προσωπικά και στον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας π. Ειρηναίο Λαφτσή, ο οποίος εόρτασε στην μνήμη του Αγίου Ειρηναίου, επισκόπου Λουγδούνων. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Λιτανεία της εικόνος της Παναγίας του Έβρου εντός του περιβόλου της Μονής και η αρτοκλασία. Μετά το πέρας της αρτοκλασίας τελέσθηκε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού γέροντος π. Πολυκάρπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου