bara

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών - Λήξη εργασιών - Ψήφισμα

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 19 Αυγούστου οι τριήμερες εργασίες του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, με θέμα «Η Θράκη στο Παγκόσμιο Στερέωμα», το οποίο διοργανώθηκε από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου στις Φέρες του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμου, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη.

Ακολουθεί το ψήφισμα του συνεδρίου:
ΨΗΦΙΣΜΑ 9ΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ
1) Διαπιστώθηκε η επιτυχής έκβαση των εργασιών του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, το οποίο υλοποιήθηκε στη χειρότερη οικονομική συγκυρία και δη προ του φάσματος κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε η ανάγκη συνέχισης του Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, καθώς και τα προηγούμενα συνέδρια, παρά τις αδυναμίες τους, είχαν αποτελέσματα, με ισχυρότερο αυτό της σύνδεσης και τακτικής επαφής των απανταχού Θρακών που μας βρίσκει ενωμένους ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο Ελληνισμός και η αγαπημένη μας Θράκη. Μια εικοσαετία μετά από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, ο ύψιστος αυτός οργανικός θεσμός πρέπει να τεθεί σε νέα ανελικτική μελλοντική προοπτική και ήδη στο 9ο Συνέδριο έγινε η αρχή, αφού συνταιριάστηκαν ο πολιτισμός, η ιστορία και η αναπτυξιακή προοπτική του Θρακικού Ελληνισμού. Στο δρόμο αυτό απαιτείται συστράτευση πνευματικών ανθρώπων, θρησκευτικών ηγετών, μνήμη στην ιστορία, στον πολιτισμό, στα ήθη και στα έθιμα, καθώς και στην παράδοση, με υπομόχλιο το ανθρώπινο δυναμικό της Θράκης και τις Ομοσπονδίες του Θρακικού Ελληνισμού, ο ρόλος των οποίων ήταν καταλυτικός για την επιτυχία του 9ουΣυνεδρίου. Το ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΦΕΡΕΣ, όπου θα δημιουργηθεί μόνιμη γραμματεία, στην οποία θα απευθύνονται οι Θρακιώτες κατά τη διάρκεια της 3ετίας.
2) Πανθρακική η απαίτηση για α) λύση της σύμβασης «θανάτου» της πολιτείας με τους χρυσοθήρες, β) άμεση και άνευ άλλου τινός απόρριψη της Μ.Π.Ε. της εταιρείας «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.», καθώς και της μητρικής της, καναδικών συμφερόντων, «ELDORADO GOLD» και γ) τροποποίηση του απαρχαιωμένου αποικιακού χαρακτήρα μεταλλευτικού κώδικα που λειτουργεί εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και των μελλοντικών γενεών. Οι Θρακιώτες που ζουν εντός ή εκτός Θράκης δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή της, αφού με τη χρήση κυανίου για την εξόρυξη χρυσού καταστρέφεται το περιβάλλον, ο υδροφόρος ορίζοντας, η προοπτική της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, η θάλασσα, τα δάση, η υγεία και η ίδια η ζωή των Θρακιωτών.
3) Αποφασίστηκε να ζητηθεί η επαναφορά των πραγμάτων στην πρότερη κατάσταση με το άνοιγμα των τριών σχολών αστυφυλάκων σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο και ταυτόχρονα με την απομάκρυνση όλων των παράνομων μεταναστών από αυτές, με δεδομένο ότι η Θράκη ήδη διαθέτει κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών προ πολλού, ενώ σε καμία άλλη περιοχή δεν υφίστανται. Η Θράκη, με τις πολλές ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες, δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω βάρος στο θέμα αυτό. Σε περίπτωση που λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα λιγότερες από τρεις σχολές, αυτές πρέπει δικαιωματικά να λειτουργήσουν στη Θράκη.
4) Υιοθετήθηκε πλήρως η άποψη ότι για τη Θράκη, με τις ευαισθησίες και τις επικίνδυνες ισορροπίες, καθώς και τη θέση της στο γεωγραφικό χώρο, απαιτείται άμεσα η εκπόνηση ενός ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, αφού πέραν των άλλων, πρόκειται για το φτωχότερο τμήμα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτογενής τομέας, ενέργεια και λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι αναπτυξιακοί πόλοι, οι οποίοι απαραίτητα πρέπει να συμπεριληφθούν στο παραπάνω σχέδιο, ώστε να υπάρχει αληθινή, ουσιαστική και πολύπλευρη ανάπτυξή της.
5) Αποφασίστηκε η υλοποίηση του ψηφίσματος του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών που αφορά την άμεση ενεργοποίηση – σύσταση του Παγκόσμιου Ιδρύματος Θρακών «Παναγία Κοσμοσώτειρα» που θα αποτελέσει τον υλοποιητή των αποφάσεων των συνεδρίων και τον μοχλό πίεσης προς κάθε κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προάσπισης των δικαιωμάτων της Θράκης.
6) Στις βαθμίδες της εκπαίδευσης να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη η ιστορία της Θράκης, η οποία απαραδέκτως είναι ανύπαρκτη μέχρι σήμερα, γεγονός που αποτελεί προσβολή στη Θράκη και στους Θρακιώτες, αλλά και στην ισχυρή ιστορική μας μνήμη.
7) Το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή επιτέλους να περιοριστεί στο ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε χωρίς να υπερβαίνει τις υπερκείμενες διεθνείς διατάξεις.
8) Αποφασίστηκε, τέλος, να ζητηθεί από την πολιτεία η ανάδειξη όλων των σπουδαίων ιστορικών μνημείων στο πέρασμα των χρόνων, αναδεικνύοντας τον ιστορικό χώρο της Θράκης ως έναν από τους σπουδαιότερους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και των Ορφικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου