bara

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Πρόταση για δύο Λαϊκές Αγορές σε ανατολική και δυτική πλευρά της πόλης

Του Πασχάλη Δρακόπουλου
Στο χθεσινό Δ.Σ. της 29/8/2012 το θέμα που κυριάρχησε και στο οποίο αναλώθηκε ο περισσότερος χρόνος ήταν αυτό της μεταφοράς της Λαϊκής Αγοράς στην οδό Παπαναστασίου.
Ο κ. δήμαρχος, εν μέσω αντεγκλήσεων και ενός κλίματος ψυχολογικού εκβιασμού που άσκησαν ορισμένοι από τους πολυάριθμους παρόντες πωλητές και εμπόρους της Λαϊκής Αγοράς και τους εκπροσώπους τους, προσπάθησε να εκθέσει τα θετικά σημεία της λύσης της οδού Παπαναστασίου (δείτε τα στη ζωντανή μετάδοση των λεχθέντων σε προηγούμενη ανάρτηση).
Η αντιπολίτευση, εμφανώς επηρεασμένη από την έντονη παρουσία των παρευρισκομένων, μίλησε για αναβολή της απόφασης είτε για παραμονή της Λαϊκής στην Καραολή και Δημητρίου ή στο Λιμάνι της πόλης διεκδικώντας τη χρήση του από τον Ο.Λ.Α., αν και ο κ. Δευτεραίος συμφώνησε με τον κ. δήμαρχο πως η λύση της Καραολή και Δημητρίου δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς νεκρώνει το κέντρο της πόλης.
Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε ο κ. Δημητριάδης Γιάννης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γρηγοριάδη και μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο οποίος ευθαρσώς δήλωσε τη στήριξή του στη λύση της Παπαναστασίου για το καλό της πόλης και των εμπόρων/παραγωγών. Η δήλωσή του αυτή αποδοκιμάστηκε έντονα από τους παρευρισκομένους.
Μετά από τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων, αντεγκλήσεις και οχλαγωγία, ακολούθησε η ψηφοφορία.

Αρχικά τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση της αντιπολίτευσης για απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη. Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε με 13 ψήφους υπέρ της αντιπολίτευσης.
http://www.youtube.com/watch?v=yntcceIFIbE
Στη συνέχεια, τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση της δημοτικής αρχής για μεταφορά της Λαϊκής στην Παπαναστασίου. Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από 12 συμβούλους της αντιπολίτευσης, ενώ οι κ.κ. Κιτσικίδης και Δημητριάδης ήταν απόντες από την ψηφοφορία. Πολλοί δε δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης με δυσκολία σήκωσαν το χέρι τους για να υπερψηφίσουν την πρόταση, εν μέσω απειλών, ύβρεων και οχλαγωγίας. Ο κ. Γιαννέλος έξω φρενών σε κάποια στιγμή, πρέπει να δέχθηκε λεκτική επίθεση από ηλικιωμένη κυρία που πέρασε από πίσω του τη στιγμή της ψηφοφορίας, ο κ. Μυτιληνός μίλησε έντονα καταδικάζοντας τις λεκτικές επιθέσεις στους δημοτικούς συμβούλους.
Γενικά, επικράτησε ένα απαράδεκτο κλίμα, για να μην περιγράψω τι ακούστηκε μετά το πέρας της ψηφοφορίας κατά του κ. δημάρχου, του κ. Βαμβακερού, του κ. Δημητριάδη και άλλων συμβούλων.
Θα μου επιτρέψει η παράταξή μου, αλλά σε αυτό το θέμα συμφωνώ κι εγώ απόλυτα με τον κ. δήμαρχο. Η απόφαση μεταφοράς της Λαϊκής στην Παπαναστασίου θα είναι μία προσωρινή ανάσα ζωής για την πόλη. Εφόσον η λύση του λιμανιού δεν μπορεί να προταθεί, νομικά, στην Περιφέρεια (η οποία και αποφασίζει τελικά), η μόνη λογική και άμεση λύση είναι αυτή της Παπαναστασίου. Πρέπει να διευκολυνθεί όμως η μεταφορά των ηλικιωμένων πελατών της Λαϊκής σ'εκείνο το σημείο, ακόμα και με δωρεάν δημοτικό λεωφορείο του δήμου, δυνατότητα που πρότεινε ο κ. δήμαρχος ως λύση ανάγκης.
Παραπομπή σε άλλη επιτροπή θα σήμαινε επ' αόριστον παράταση της ασφυξίας του κέντρου της πόλης. Στα μέσα της δεκαετίας του '90 η Λαϊκή φιλοξενούσε 350 θέσεις εμπόρων και παραγωγών ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τις 600. Για άλλη μία Πέμπτη, σήμερα 30/08/2012 βιώσαμε όλοι όσοι κινηθήκαμε στο κέντρο το μποτιλιάρισμα σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Δημοκρατίας... Για να ψωνίσει δε κανείς στην Καραολή και Δημητρίου είναι αδύνατον εφόσον κινείται με αυτοκίνητο, καθώς χώρος πάρκινγκ δεν υπάρχει εκτός από το πανάκριβο του Ο.Λ.Α. στο λιμάνι (με 1 ευρώ την ώρα).
Η αντιπολίτευση μπορεί καλώς να πρότεινε την αναβολή συζήτησης του θέματος και τη δημιουργία επιτροπής, αλλά ο δήμαρχος καλώς επέμεινε και προχώρησε στην απόφαση μεταφοράς της άμεσα, διαβεβαιώνοντας τους παραγωγούς πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα στη λειτουργία της θα βοηθήσει και αυτός για την εξεύρεση άλλης λύσης.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, τη «άλλη» αυτή λύση άκουσα να την προτείνει η γνωστή Αλεξανδρουπολίτισσα και ενεργή πολίτης, η κ. Όλγα Γκιούρδα, που καθόταν σε διπλανό κάθισμα. Απευθυνόμενη σε μία κυρία, πιθανά πωλήτρια της Λαϊκής Αγοράς, την επέπληττε (ευγενικά) για το ότι οι παραγωγοί δεν έχουν σκεφτεί να προτείνουν τη διεξαγωγή δύο λαϊκών αγορών στην πόλη μας.
Η λύση αυτή ακούγεται τόσο απλή και λογική για μία πόλη που διπλασιάστηκε σε μέγεθος τα τελευταία 30 χρόνια. Μία Λαϊκή Αγορά στην Παπαναστασίου και μία πιθανά στην Αγγέλου Ποιμενίδη, σε διαφορετικές ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη ίσως;) ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι πλευρές της πόλης.
Πιστεύω πως αυτή η πρόταση όπως διατυπώθηκε από τη συμπολίτισσά μας πρέπει να απασχολήσει τα συλλογικά όργανα των παραγωγών της Λαϊκής και των εμπόρων, το Δήμο και την Περιφέρεια.
Εν κατακλείδι, ας περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει το στοίχημα της Παπαναστασίου και ας σχεδιάσουμε τη μεταφορά της Λαϊκής σε κεντρικό και μόνιμο σημείο (όπως οι αποθήκες της Κ.Υ.Δ.Ε.Π.;) με καλύτερες υποδομές για το καλό όλων, εμπόρων, παραγωγών, πελατών αλλά και των υπολοίπων συνδημοτών μας που θέλουν να μπορούν να κινηθούν και να εργαστούν απρόσκοπτα τις ημέρες διεξαγωγής της.

3 σχόλια:

  1. Και οι καταστηματάρχες της πόλης του κέντρου που περιμένουν μια Πέμπτη για να δουλέψουν κύριε δρακοπουλε θα τα κλείσουν τα μαγαζιά τους; Για τους 2 πιτσιρικάδες με τα μαύρα μπλουζάκια που πουλούσαν τσαμπουκά και αργότερα έμαθα ότι είναι ο ένας γιος του φασιστα γιατι δεν μιλάτε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και δε μου λες ρε φίλε τα αυτοκίνητα οι αγοραστές που θα τα βάλουν .;ξέρεις η άποψη είναι σαν τη κ........πηδα όλοι έχουν απο μια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα παιδιά ποιος είναι αυτός ο δρακοπουλος και απο που κρατάει η σκούφια του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή