bara

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ο Υπουργός (L'exercice de l' Etat) -Σινέ Φλοίσβος

Τετάρτη, 22 – Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012
Ο Υπουργός (L'exercice de l' Etat) - Πιερ Σελέρ
Σενάριο: Πιερ Σελέρ
Ηθοποιοί: Ολιβιέ Γκουρμέ, Μισέλ Μπλάνκ, Ζαμπού Μπρέιτμαν, Λοράν Στόκερ, Σιλβέν Ντεμπλέ, Γαλλία, 2011, διάρκεια: 115'
Ο υπουργός Μεταφορών, Μπερτράν Σεν-Ζαν, ξυπνά τη νύχτα από τον επικεφαλής του επιτελείου του. Ένα λεωφορείο έχει βυθιστεί σε μια χαράδρα. Αναγκάζεται να πάει εκεί καθώς δεν έχει άλλη επιλογή. Από εκείνη τη στιγμή, αρχίζει η οδύσσεια ενός πολιτικού σε έναν όλο και πιο περίπλοκο και Συνεπές πολιτικό δράμα με δάνεια από το είδος του θρίλερ για την αλλοτριωτική δύναμη της εξουσίας και τον ντετερμινισμό του παρόντος πολιτικού συστήματος.
Ο Πιερ Σελέρ συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με το εξαιρετικό δράμα “Βερσαλίες”, το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία, κοινωνικά καυστική ταινία του, που έθιγε το θέμα των αστέγων του Παρισιού, επιστρέφει με ένα δράμα ακόμη πιο πολιτικοποιημένο, τον βραβευμένο από τη FIPRESCI στο Un Certain Regard των Καννών “Υπουργό”.

Ο νεόκοπος Υπουργός του τίτλου ονομάζεται Μπερτράν Σεν-Ζαν και ερμηνεύεται από τον Ολιβιέ Γκουρμέ στην κόψη της σκληρότητας και του ιδεαλισμού. Είναι συνεπής στις ηθικές του αρχές, γενναιόδωρος με τους έμπιστούς του συνεργάτες και καθίκι στην προσωπική του ζωή και τις κοινωνικές του συναναστροφές. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να βρει τα πολύ δύσκολα και να συνειδητοποιήσει πως η (ιδεολογική) διαλλακτικότητα είναι η μεγαλύτερη “αρετή” ενός σύγχρονου πολιτικού.

Ο Σελέρ παρακολουθεί τον πρωταγωνιστή του στενά, χωρίς να κρίνει άμεσα τα ηθικά του στραβοπατήματα και αφήνει τον θεατή να βγάλει τα συμπεράσματά του για τους συμβιβασμούς που απαιτεί μία πετυχημένη καριέρα εντός κοινοβουλίου. Η χρεωκοπία των αξιών μοιάζει φυσικό επακόλουθο σε αυτό το αποστραγγισμένο από οποιοδήποτε χρώμα και ζωή περιβάλλον αλλά η αδιαφορία των πολιτικών απέναντι σε μια τέτοια προοπτική φαντάζει πλέον πιο επίκαιρη από ποτέ.

Φαίδρα Βόκαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου